Praznični period iza nas još jednom je protekao u znaku dobročinstva.

Kompanije, organizacije i pojedinci, na različite načine su podržali brojne dobre ciljeve.

Pročitajte 7 priča o dobrim delima koja su obeležila kraj prethodne i početak ove godine. Neke od akcija još uvek su u toku, pa ih i sami možete podržati.

Božićni ručak za decu bez roditeljskog staranja

Članovi Junior Chefs Club-a Srbije i ove godine, na dan Božića, u METRO HoReCa Centru kuvali su za decu, a hrana koja je pripremljena donirana je Domu za decu bez roditeljskog staranja „Jovan Jovanović Zmaj“ i Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Za mališane iz ovog doma u Beogradu pripremljeno je 60 obroka, dok je 160 obroka donirano centralnoj kuhinji Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Ova humanitarna akcija traje već deceniju, tokom koje je podeljeno više od 3000 božićnih obroka.

Milion dinara za podršku predškolskog vaspitanja

UNIQA osiguranje uručilo je UNICEF-u u Srbiji donaciju u iznosu od milion dinara, namenjenu za podršku programu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, pod nazivom „Godine uzleta”, u okviru kog će UNICEF opremiti 10 predškolskih ustanova nameštajem i didaktičkim materijalom.

Kako je UNIQUA, partner Vaterpolo saveza Srbije i zvanično osiguranje vaterpolo tima Srbije, podršku projektu pružili su i promoteri UNIQA osiguranja i ove humanitarne akcije, vaterpolo reprezentativci Milan Aleksić, Dušan Mandić, Sava Ranđelović i Andrija Prlainović.

Banca Intesa organizovala Humanitarni novogodišnji bazar

Banca Intesa je, u saradnji sa Centrom za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, socijalnim preduzećem “Naša kuća”, Bankom hrane i magazinom “Lice Ulice”, priredila prvi Humanitarni novogodišnji bazar, na kome su zaposleni u Banci kupovinom predmeta i hrane prikupili oko 250.000 dinara i donirali oko 200 kilograma prehrambenih proizvoda za najosetljivije kategorije društva.

Kupovinom poklona koje su izradili korisnici Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine, zaposleni u Banci obezbedili su 230.000 za potrebe ovog Centra, dok je kupovinom proizvoda “Naše kuće” obezbeđeno više od 15.000 dinara za ovo socijalno preduzeće.

Pored toga, Banka je otkupila ceo tiraž magazine “Lice Ulice” i prikupila oko 200 kg hrane, koji su donirani Banci hrane.

Marketing mreža obezbedila više od million dinara za različita udruženja

U okviru humanitarne akcije, koju je krajem prošle godine pokrenula, Marketing mreža povodom projekta ADBOOKA, različitim udruženjima i organizacijama u Srbiji donirano je preko milion dinara.

Više od 150 kompanija, agencija i pojedinaca iz Srbije i regiona, kupovinom dela tiraža publikacije ADBOOKA, priključilo se akciji i direktno doniralo novac onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Marketing mreža obezbedila je još 300 publikacija, koje će biti prodate u humanitarne svrhe i koje možete nabaviti po ceni od 3.000 dinara.

Iz Marketing mreže pozivaju da direktno donirate novac udruženju NURDOR (ili nekom drugom udruženju po izboru) i dostavite dokaz o donaciji na mejl ivana@marketingmreza.rs, a Marketing mreža će poslati ADBOOKA publikaciju na vašu adresu.

Podaci za uplatu su: Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR; broj računa: 170-30010715000-82; svrha uplate: donacija.

Humanitarna plovidba za SOS Dječja sela Hrvatska

Dražen Grgić, oftamolog iz Šibenika, u društvu kolege jedriličara Branimira Vlaje, početkom nedelje započeo je humanitarnu plovidbu, od Šibenika do Brazila, čiji je cilj podrška SOS Dječijim selima Hrvatska.

Grgić je pozvao sve koji su u mogućnosti da podrže kampanju pod nazivom “Čisto more za čisto srce za SOS Dječija sela Hrvatska” i, putem humanitarnog broja 060 90 55, doniraju za SOS Dječija sela Hrvatska.

Sajam dobrote

Učenici Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakoveca organizovali su u svojoj školi jubilarni, 20 po redu, Sajam dobrote, u okviru koga su, kroz organizaciju različitih aktivnosti, prikupili sredstva za Humanitarnu udrugu Fijolina i Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.

Obroci za migrante u Mostaru

Udruženje “Zajedno za naš grad” obezbedilo je 30 obroka dnevno za migrante koji se trenutno nalaze u Mostaru.

Obroci se dele u ugostiteljskom objektu, koji je za ove potrebe Udruženju ustupio sugrađanin Ekrem Efica.

Svi oni koji žele da podrže ovu akciju, mogu to učiniti pozivom na broj 17015, uplatom na Pay Pal udruženja: zajednozanasgrad1@outlook.com i uplatom na račun: 1610000130790058 kod Raiffeisen banke. Pored toga, donacije u hrani mogu se dostaviti svakim danom u prostorijama Udruženja: M. Tita 177, Mostar.