Nedelju iza nas još jednom je obeležio veliki broj akcija, kroz koje su humani pojedinci, organizacije i kompanije dali doprinos razvoju svojih zajednica i ostvarenju različitih dobrih ciljeva.

Priča o stomatološkinji koja već dve godine obezbeđuje besplatno lečenje za osobe bez krova nad glavom u Rijeci, stranici putem koje možete donirati ili kupiti polovnu odeću i na taj način pomoći napuštenim životinjama i humanitarnom turniru u kuglanju za podršku palijativnom zbrinjavanju onkoloških pacijenata samo su neke od inspirativnih vesti o davanjima koje smo izdvojili za vas.

Prikupljeno 12.000 evra za BELhospice na humanitarnom turniru u kuglanju

Na 11. BELhospice humanitarnom turniru u kuglanju, održanom prošlog vikenda u Colosseum centru u Beogradu, sakupljeno je 12.000 evra za pomoć u palijativnom zbrinjavanju onkoloških pacijenata. Sakupljena sredstva biće iskorišćena za realizaciju besplatnih usluga dnevnog boravka za 15 pacijenata dnevno.

Kroz učešće na turniru, akciju su podržale kompanije Zlatiborac, Addiko bank, Knjaz Miloš, Karanović & Partners, UniCredit banka, Puratos, TeleGroup, Gdi Solutions, Adecco, Bel Medic, Atos, AMICUS, Eurobank, Manpower, Generali osiguranje, Marbo product, Glaxo Smith Kline, ACB osiguranje, Atlantic group, Zajednička advokatska kancelarija Marić i Mujezinović u saradnji sa Kinstellar, MOVEM Fashion i Catena Media.

Svoj doprinos dale su i kompanije Delhaize, Knjaz Miloš, Fornatura, Nephentes doo Primavera Andorrana, L'oreal, Crystal Derma, Bioko kozmetika, kozmetika Mirra, Five elements spa, Paradiso SPA, Neka Ja Ću, Massage centre Beograd, Royal wellness spa, koje su obezbedile poklone za sve učesnike i učesnice.

Humanitarna promocija knjige

Milica Tomić, mlada novinarka i književnica iz Beograda, odlučila je da sav prihod od svoje zbirke “Hronologija ljubavi 2” donira za pomoć dečaku Matiji Mišiću, koji boluje od cerebralne paralize.

Knjigu možete kupiti na promociji, koja će se održati 26.marta s početkom u 18h u Galeriji 73 na Banovom Brdu u Beogradu. Knjiga košta 350 dinara, a za sve detaljne informacije pratite Milicu na Twitteru.

Donacije za napuštene životinje

Da li ste znali da donacijom ili kupovinom polovne odeće možete pomoći napuštenim i bolesnim životinjama širom Srbije?

Stranica Retro to the rescue, koju su pokrenule Danijela Vojvodić, Vanja Dragišić i Ivana Deljanin, donira i prodaje polovnu ili novu odeću i aksesoare, a sav novac donira se organizacijama ili azilima koji pomažu napuštenim životinjama.

Svi koji žele da pomognu treba da pošalju fotografiju odevnog predmeta, obuće ili aksesoara koji žele da doniraju. Cene su simbolične, a određuju ih donatori, ili devojke koje su pokrenule ovu humanu stranicu, a novac se uplaćuje direktno na račun osobe, organizacije ili udruženja za koje je u toku akcija te nedelje.

Za više informacija pratite Retro to the rescue na Facebooku i na Instagramu.

Kompanija dm drogerie markt donirala 300.00 dinara „Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Leskovac“

Kompanija dm drogerie markt otvorila je 5. marta jubilarnu 100. dm drogeriju u Srbiji, a prvu u Leskovcu.

Početak rada nove drogerije propraćen je i humanitarnom akcijom, u okviru koje je prikupljeno 300.000 dinara koji će biti uručeni „Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Leskovac“.

Besplatne stomatološke usluge za osobe bez krova nad glavom

Stomatološkinja Ivana Brekalo Pršo već dve godine na Fakultetu dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci pruža besplatne stomatološke usluge sugrađanima koji su ostali bez krova nad glavom. Osim pomoći najugroženijim sugrađanima, ova akcija ima za cilj i senzibilisanje studenata, jer se terapija i sanacija pacijenata sprovodi uglavnom na studentskim kliničkim vežbama.

Sama akcija je započela početkom 2018, kada se sprovodila humanitarna akcija Udruge “Depaul Hrvatska”, čiji cilj je bio prikupljanje novca za nabavku hrane za korisnike Kuće utočišta, dnevnog centra za beskućnike i ostale socijalno i ekonomski najugroženije osobe.

Potrebni volonteri za „Plavi telefon”

Udruženje Nova generacija u potrazi je za novim volonterima koji će raditi na liniji za decu i mlade „Plavi telefon”.

„Plavi telefon” je savetodavna linija za decu i mlade koja se suočavaju sa nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave. Aktivan je od 2013. godine, a dostupan je svakog dana od 10 do 17 časova.

Nove volonterke i volonteri će raditi kao savetnice i savetnici, a za sve detalje konkursa, koji je otvoren do 31. marta, možete videte na linku.

 

 

Nova aplikacija za podršku osobama sa invaliditetom u Makedoniji

Osobe sa invaliditetom često su, zbog nepristupačnosti, suočene sa otežanim kretanjem, napuštanjem svojih domova i pristupom većini institucija.

Sa ciljem da pomogne osobama sa invaliditetom i olakša im svakodnevni život, ali i da pomogne njihovim roditeljima, grupa mladih ljudi osmislila je aplikaciju pod nazivom “Walkiie”. Ideja ovog tima, pod nazivom “Something Atypical”, pobedila je na konkursu #GenUnlimited2019, koji su podržali Unicef i Fondacija Telekom.

Detaljne informacije o aplikaciji, koja će uskoro biti lansirana, dostupne su na sajtu, Facebook i Instagram stranici.