Srpski filantropski forum, Fond B92 i Catalyst Balkans su uz podršku GIZ-a prikupili od domaćih izdavača knjige za 17 domova za stare širom Srbije.

„Srbija je jedna od pet evropskih zemalja koje karakteriše izrazito staro stanovništvo, ali se njima pridaje najmanje pažnje. Istraživanja pokazuju da je veoma malo donacija usmereno ka starima, dok su potrebe, posebno domova za stare, izuzetno velike.

I sa malim doprinosima i pažnjom, možemo puno učiniti. Nekada je dovoljna samo pažnja jer – stari nisu stvari“, izjavio je Veran Matić, direktor Srpskog filantropskog foruma, „nastojaćemo da nastavimo akciju sa prikupljanjem, sportskih rekvizita, društvenih igara i sl.“

Projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“, koji sprovodi GIZ, podržava pružaoce usluga socijalne zaštite, sa posebnim osvrtom na efekte pandemije.

“Pandemija virusa Kovid-19 je u velikoj meri uticala na domove za starija lica. U februaru ove godine smo, zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pokrenuli inicijativu za modernizaciju ovih ustanova.

Tom prilikom su nas korisnici upoznali sa željom da se biblioteke u domovima za stare opreme savremenim knjigama. Veoma nam je drago da smo u saradnji sa izdavačkim kućama to danas i realizovali“, izjavio je Markus Majer, vođa projekta u GIZ-u.

Preko ovih organizacija, 1000 knjiga je donirao Muzej knjige, 200 Kontrast izdavaštvo, a ostali donatori su Vukotić Media, Kamelia izdavaštvo, Laguna, Samizdat, Dereta, Kreativni centar i Propolis books.

Knjige će dobiti domovi u Obrenovcu, Mladenovcu, Pančevu, Bačkoj Palanci, Bečeju, Vrbasu, Somboru, Kuli, Kanjiži, Molu, Novom Kneževcu, Smederevu, Krupnju, Jagodini, Despotovcu, Leskovcu i Požegi.

*foto: Nikola Bukumirić