Kada bi vas neko pitao – šta je zajedničko jednoj edukativnoj radionici, Narodnoj kuhinji u Baru, ručno pravljenim medenjacima u Novom Sadu i bašti sa organski uzgajanim voćem i povrćem – vrlo verovatno je da biste se zbunili.

Naravno, postoji svrha koja vezuje ove incijative u jednu filantropsku celinu: a reč je o humanitarnim akcijama od strane kompanija, udruženja i pojedinaca koje su organizovane u čitavom regionu ovog leta, doprinoseći boljim i humanijim uslovima za mnoge članove našeg društva.

Donosimo vam njihove priče.

Letnje radionice humanitarnog karaktera

Nastavlja se tradicija letnjih radionica i treninga Summer Get Together u organizaciji Represent Academy, čiji se deo prihoda odvaja za humanitarne svrhe. Učesnici će moći da razvijaju sopstvene veštine pisanja, a pomoću vežbi improvizacije će moći da pronađu moguća rešenja za krizne situacije sa kojima se susreću na poslu.

Četiri radionice održavaju se uživo u popodnevnim satima u periodu između 22. jula i 12. avgusta. Predavači, među kojima je i glumac i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Srđan Karanović, sami biraju institucije i projekte kojima će deo novca biti doniran.

Summer Get Together i Xmas Get Together radionice održane su i tokom prethodne dve godine i tada su podržani: Almagi fondacija Matematiče gimnazije, NURDOR, Zvečanska, Anfiteatar festival, SOS dečija sela, Lice Ulice, Dečije srce i Budi human.

Priključite se i vi, saznajte nešto novo, unapredite postojeće veštine i budite humani.

Fondacija Divac podržavaće Narodnu kuhinju u Baru

Fondacija Ana i Vlade Divac sa Fondacijom Mohanđi CG, a u saradnji sa Luštica Bay, organizovali su  Humanitarno veče na plaži Almara. Kompletna sredstva od ulaznica su uplaćena na račun NVO „Žene Bara” kao pomoć Narodnoj kuhinji koju vode „Žene Bara velikog srca”. Predsednica NVO Ljiljana Vujović rekla je da je tokom humanitarne večeri za Narodnu kuhinju sakupljeno 5.650 EUR.

Donatorsko veče bilo je divno, i organizovano je sa ciljem da pomognemo Žene Bara. Drago mi je da možemo na neki način da im pomognemo da istraju u svojim namjerama, rekao je proslavljeni košarkaš Vlado Divac ističući da je oduševljen radom i istrajnošću Udruženja „Žene Bara".

Žene Bara su naša inspiracija i želimo da budu inspiracija svi drugim ljudima. Kada radite sa ljudima koji imaju iskrene namere, onda je to zadovoljstvo. Svi imamo cilj, ali je nama bitan put do tog cilja. Taj proces, to je ono što vas čini srećnim i zadovoljnim, kazao je Vlade Divac.

Podrška dečjim sportskim udruženjima i klubovima

Povodom četvrte DM ženske trke, u okviru koje je učestvovalo više od 3.000 takmičarki, DM je podržao razvoj dečjeg sporta u BiH.

Obeležavajući i svoj 15. rođendan, DM će sportskim klubovima i udruženjima širom BiH, koji aktivno deluju u poslednje dve godine, donirati 10.000 KM.

DM će donacijom podržati različite aktivnosti i planove klubova i udruženja, kao što su uređenje sportskih sala, nabavka sportske opreme i rekvizita, finansiranje odlazaka na takmičenja, organizacija treninga ili priprema, organizacija sportskog takmičenja i angažman stručnjaka za rad sa decom.

„Stonogica“ stigla sugrađankama u pomoć

Predškolska ustanova „Stonogica“ iz Sremske Mitrovice je u saradnji sa gradskom upravom za obrazovanje organizovala humanitarnu akciju sa ciljem prikupljanja novčanih sredstava za tri sugrađanke kojima je to najpotrebnije. 

„Naše malo nekome znači mnogo“ naziv je još jedne u nizu humanitarnih akcija koje organizuje ova ustanova. Izdvajajući darivanje kao moto života, ovog puta na Gradskoj plaži je vrtić „Stonogica“ okupio decu, roditelje, bake, deke i sve one koji su želeli da se pridruže i daju svoj doprinos za lečenje Nataše Nedić, kao i devojčica Andree i Anastasije.

Humanitarna akcija održana je 14. jula, a za samo nekoliko sati prikupljeno je 95.250 dinara.

Najhumanija bašta u Srbiji: „Mi sadimo život“

Prva iskra u humanitarnom radu organske farme Organela iz Valjevske Kamenice zasijala je pre nekoliko godina kada su osobama obolelim od raka poklanjana prepeličja jaja za lečenje.

Sada je mladi tim stručnjaka, uz podršku Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR, pokrenuo humanitarni projekat „Mi sadimo život“, u kojem će se sve povrće uzgajano na novih 50 ari Organelinog imanja donirati deci oboleloj od raka i njihovim roditeljima koji borave u roditeljskim kućama.

Sve to ne bi bilo ostvarivo da troje prijatelja i saradnika Pavle Đorđević (30), Teodora Tasić (28) i Darko Šijakinić (27) nisu osnovali udruženje „Bašta može svašta“.

Ideja je da pokrenemo i druge organske farme i proizvođače da nam se pridruže, da odvoje jedan deo obradive površine u humanitarne svrhe i da imamo mnogo „bašta koje mogu svašta” – rekli su Pavle, Darko i Teodora.

Ova ideja će postati stvarnost samo ukoliko se svi zajedno udružimo i damo svoj mali doprinos, da bi oni koji vode svoje velike borbe znali da nisu sami. Pridružite se ovoj važnoj misiji, hajde da zajedno sadimo život! Kampanju možete podržati online donacijom na Donacije.rs.

Takmičenjem i prodajom medenjaka do pomoći bolesnoj deci

Prvi Sajam medenjaka u organizaciji Humanitarnog udruženja „Tezga za život“ upriličen je u subotu u hotelu „Leopold“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, a pored prodajnog upriličen je i takmičarski deo, u okviru koga je postavljena izložba ovih rukotvorina.

Manifestacija je, kao i sve koje organizuje „Tezga za život“, humanitarnog karaktera. U okviru takmičarskog dela, u holu hotela „Leopold“ zablistali su originalni medenjaci koje su izradili autori na teme: „Novi Sad“, „Vojvodina“ i „Cveće“. Tu se ugodno ušukao plavi šešir ukrašen cvećem, kredenac, cveće, oslikan Balašević, kao i Čvarkov iz „Državnog posla“.

Tri najbolja rada, koja su ocenile predstavnice stručnog žirija, sa svim pristiglim biće kasnije prodata na humanitarnoj aukciji.

U prodajnom delu, kod ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi, bile su izložene i rukotvorine modličara koji su donirali medenjake za ovaj sajam. Celokupan prihod od njihove prodaje biće uplaćen za lečenje dece koja novac prikupljaju preko fondacije „Budi human“.

Trčao od Rijeke do Pule u humanitarne svrhe

Nedavno je pulski trkač Ivan Pentek u humanitarne svrhe istrčao čak 108 kilometara. U ovom poduhvatu ga je pratila njegova devojka Veronika Tomišić, a pretrčao je deonicu od Decathlona u Rijeci do Decathlona u Puli.

U Puli su ga dočekali majka i brojni prijatelji, a u iščekavanju finiša njegove trke, odvijale su se sportske aktivnosti gde su se na 100 metara trkale osobe iz Centra za inkluziju, kao i brojni okupljeni mališani.

Na ovaj poduhvat sam se odlučio jer sam želeo da pomognem osobama s posebnim potrebama. Tokom rute me je moja devojka Veronika delom pratila automobilom, a deo je i istrčala sa mnom. Ovih 108 kilometara sam prešao tako da sam pola sata trčao, pa sat vremena hodao i tako naizmenično, rekao je Ivan. Za njegov sportski poduhvat Decathlon će donirati sportske rekvizite Društvu sportske rekreacije UPAS.

Ukoliko želite da uvek budete u toku sa inovativnim humanitarnim akcijama i inicijativama iz zemlje i regiona, prijavite se na Giving Balkans newsletter.