Dok smo u Beogradu prisustvovali dodeli Virtus nagrada za filantropiju, naše kolege iz Fondacije Mozaik, dodelile su priznanja dobročiniteljima iz Bosne i Hercegovine. 

Nagrade se dodeljuju u 3 glavne kategorije: korporativna filantropija,  volontiranje i individualna filantropija. 

Ukupno je dodeljeno 8 nagrada, a ovo su dobitnici za 2018. godinu.

1. Nagrada za korporativnu filantropiju (velike kompanije) 

Nagradu je primio Amer Bukvić, predsedniku Uprave BBI banke. Ova kompanija puno je uložila u obrazovanje kroz stipendiranje dece, edukaciju javnosti o poduzetništvu, finansijsku i mentorsku podršku novim biznisima.

2. Nagrada za korporativnu filantropiju (srednje kompanije)

Dobitnik, firma R&S d.o.o. iz Sarajeva u prethodnoj godini primarno je bila fokusirana na unapređenje života dece koja dolaze iz socijalno ugorženih porodica, dodeljivanjem mesečnih stipendija.

3. Specijalna nagrada za porodični doprinos razvoju filantropije

Porodica Ćorović iz Banjaluke, koju čine brat i sestra Anastasija i Aleksandar, uz podršku majke Tatjane, u prošloj godini su izdvojili više od 2.500 sati za pomoć drugima, kroz udruženje Srce na dlanu čiji su I osnivači.

4. Specijalna nagrada za individualni doprinos razvoju filantropije 

Dobitnica ove nagrade je Žana Alpeza, žena koja je kroz volonterski rad pomogla različite ciljeve kao što sto su briga o životinjama i podrška osobama sa invaliditetom u okviru udurženja Nada i Centra za osobe sa smetnjama u razvoju u Konjicu.

5. Nagrada za individualnu filantropiju (17 – 35 godina) 

Ibro Puce, predsednik Udruženja građana “Zajendo za naš grad” iz Mostara koji takođe redovno volontira u loklanom Crvenom krstu poneo je nagradu za mladog filantropa, zbog pomoći koju je pružio socijalno ugroženima u ovom gradu.

6. Nagrada za individualnu filantropiju (preko 35 godina) 

Ramo Hastor, učitelj i osnivač Hastor Fondacije, poneo je nagradu za individualnu filantropiju, s obzirom na to da je pomogao gotovo 2.000 dece obilazeći siromašne porodice širom BiH. Vrednim i nadarenim učenicima i studentima fondacija pomaže dodeljivanjem mesečnih stipendija.

7. Nagrada za korporativno volontiranje (velike kompanije) 

Priznanje za najangažovaniji volonterski rad dobila je Sparkasse banka. Banka je 2. put dobila nagradu Dobro, a u protekloj godini zaposleni iz ove banke uključili su se u veliki broj volonterskih akcija vezanih, između ostalog za ekologiju i podršku mladim preduzetnicima putem mentorstva i deljenja praktičnih znanja i veština.

8. Nagrada za korporativno volontiranje (srednje kompanije) 

Preduzeće Bauerfeind ponelo je volontersku nagradu za srednje preduzeće zbog sponzorstva klubova osoba sa invaliditetom, udruženja i osoba koje boluju od dijabetesa, kao i akcija sa ciljem podizanja svesti o zdravlju ljudi.