Da filantropija ne poznaje starosne, prostorne ni bilo koje druge granice pokazuju dobra dela pojedinaca i individualna davanja, kojima dobročinitelji i dobročiniteljke svakoga dana svoje zajednice čine boljim.

Načini na koje pojedinci i pojedinke daju svoj doprinos su različiti - mala svakodnevna dobročinstva, humani gestovi, donacije, ili volontiranje samo su neka od dobročinstava kojima na individualnom nivou možete dati doprinos svojoj zajednici.

A da nekada mali gest može pokrenuti lavinu dobročinstva dokaz je priča o dečaku Gabrijelu Klarku iz Engleske koji je za decu Ukrajine uspeo da skupi čak 200.000 funti. Naime, on je izrezbario drvenu zdelu koju je postavio na aukciju na svom Instagram profilu, kako bi prikupio donaciju za humanitarnu Spasite ukrajinsku decu. Post je brzo postao viralan, pa je na aukciji iznos daleko veći od očekivanog.

Kada je Zapadni Balkan u pitanju, dobročinstva pojedinaca iz godine u godinu zauzimaju značajan udeo u ukupnim filantropskim davanjima.

Tako, prema našim do sada prikupljenim podacima, pojedinačna davanja u 2021 godini najdominantnija su bila u Crnoj Gori, gde čine 55% od svih davanja za opšte dobro.

U Severnoj Makedoniji pojedinci su u ukupnim davanjima za opšte dobro učestvovali sa 10,5%, dok u Albaniji ova brojka iznosi 6%.

U Bosni i Hercegovini individualna davanja čine 4,4%, na Kosovu 3%, dok su u Srbiji u ukupno zabeleženoj sumi pojedinci i pojedinke učestvovali sa 1,9%, a u Hrvatskoj sa 1,4% od svih davanja koja smo do sada zabeležili.

Za više informacija o individualnim davanjima za opšte dobro registrujte se u našoj aplikaciji Giving Balkans, a koja dobročinstva pojedinaca su obeležila prethodnih nekoliko dana, čitajte u nastavku teksta.

Donirao 50.000 maraka za socijalno ugrožene

Kasim Kamo Čustović, rođeni Trebinjac i oftalmolog, koji skoro šest decenija živi i radi u Švajcarskoj, nedavno je Centru za socijalni rad Trebinje uručio značajnu novčanu donaciju od 50.000 maraka za socijalno ugrožene kategorije.

Zoran Anđušić, direktor Centra za socijalni rad Trebinje istakao je da će od ove donacije, po 300 maraka dobiti 166 porodica iz kategorija lica koja su u hraniteljskim porodicama, koja su se Centru najviše obraćala za jednokratnu novčanu pomoć, kao i lica koja primaju samo novčanu pomoć.

Banjalučki konobar ušteđevinu poklonio oboleloj deci

Konobar iz Banje Luke, Bojan Marčeta, odlučio je da za svoj 40. rođendan svoju četvorogodišnju ušteđevinu od 1.000 KM, u kovanicama od po pet feninga, donira na račun Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti Iskra.

Znam koliko je potrebno i novca i pažnje kada se čovjek bori s teškom bolešću. Osim toga, moja kćerka Marija pričala mi je o drugaru koji se razbolio i koji je jedno vrijeme boravio u Roditeljskoj kući. Sve to me podstaklo na razmišljanje i nisam imao dilemu šta ću s novcem. Vrijeme je prolazilo, kovanica je bilo sve više i skontao sam da bih baš na 40. rođendan mogao da dam svoje malo za najhrabrije. Moj moto u životu je da pomažem drugima, drugačije ne znam, ispričao je Bojan povodom svog humanog gesta.

Bojan, koji je već sedam godina zaposlen u banjalučkom hotelu Jelena, ističe da su ga kolege podržale i ohrabrile u ovom postupku. Za svoj kolektiv ističe da su humanost pokazali u jeku pandemije virusa korona, kada su izdvojili svoje dnevnice i donirali Odjeljenju pulmologije Univerzitetskog kliničkog centra RS-a.

Jusuf Nurkić donirao 50.000 KM za korisnike Caritasovih kuhinja u Hrvatskoj

Košarkaš Jusuf Nurkić odlučio je da posredstvom Pomozi.ba organizacije donira 50.000 KM za korisnike Caritasovih narodnih kuhinja u Republici Hrvatskoj.

U Nurkićevu humanost uvjerili smo se bezbroj puta do sada i od srca mu zahvaljujemo na svemu što čini za ljude u potrebi. Svjetski, a naš, poručili su iz Pomozi.ba ovim povodom.

Inače, Nurkić je 2020. godine u toku pandemije korona virusa organizaciji Pomozi.ba donirao 120 tona prehrambrenih artikala i maske, a jednoj porodici je kupio i kuću.

Vlasuljar koji pravi perike za decu obolelu od raka

Fuad Halilović je mladić kojem je dva puta u detinjstvu dijagnosticiran teški oblik leukemije.

Nakon uspešnog lečenja, danas ovaj zdravi 26-godišnji mladić odlučio je posvetiti svoj život upravo onima kojima je najpotrebnija ruka pomoći – deci oboleloj od raka.

Naime, Fuad za organizaciju Srce za djecu oboljelu od raka radi na izradi specijalnih perika od prirodnih vlasi za decu koja tokom lečenja izgube svoju kosu.

Kako kaže za N1, preko 10.000 donatora kose se nalazi u bazi podataka, tokom četiri godine trajanja projekta pod nazivom Moja kosa – tvoja kosa, u okviru koga građanke i građani doniraju za izradu perika za decu koja se leče od raka.

Donacija za biblioteku i muzičku školu

Ilija Milaković iz mesta Kočićevo nadomak Gradiške, koji godinama živi i radi u Minhenu, donirao je nedavno knjige biblioteci i gramofonske ploče muzičkoj školi u tom gradu.

U zbirci koju je poklonio nalaze se i vredni primerci, kao što je čuvena enciklopedija Brokhaus.

Ovo inače nije njegova prva donacija rodnom mestu – pomoagao je na različite načine, a doprinos je dao i izgradnji jedne crkve.

Obezbedila pakete za 58 ugroženih porodica

Humanitarka iz Vranja i državna reprezentativka u karateu,Tamara Misirlić, i ove godine je pred Usrks obradovala poklon paketima 58 porodica kojima je u proteklom periodu pomagala.

U tim paketima pored hrane obavezno će se našla su se i uskršnja jaja, kao i slatkiši za decu.

Pored toga, Tamara se uključila i u akciju prikupljanja novčanih sredstva za lečenje dečaka Vukana koji boluje od SMA.

Dečak novac od džeparca donirao za bolesnog sugrađanina

Luka Vasiljević, učenik trećeg razreda osnovne škole u Petrovcu na Mlavi donirao je više od tri hiljade dinara za lečenje sugrađanina. Nakon što je pročitao apel za prikupljanje pomoći za lečenje osamnaestogodišnjeg mladića iz Petrovca na Mlavi, ovaj dečak je odlučio da štedi od svog džeparca i donira novac.

Mladić za koga se prikupljao novac zove se Petar, a zahvaljujući nekoliko akcija koje su za njega organizovane u celom gradu i solidarnosti njegovih sugrađana prikupljen je novac za operaciju kičme i osigurana operacija koja će mu pomoći da popravi zdravstveno stanje.

Sedamnaestogodišnjak prodaje prepeličja jaja i donira deo zarade

Sedamnaestogodišnji Afan Habibović iz Visokog, nakon što je pobedio tumor na mozgu odlučio je da pomaže drugima. Naime, on prodaje prepeličja jaja i deo zarađenog novca donira za udruženje Srce za djecu oboljelu od raka. Pored toga, učestvuje i na različitim humanitarnim trkama.

Iz ovih primera možete videti da su različiti načini na koje pojedinci i pojedinke mogu doprineti svojim zajednicama i pomoći onima kojima su potrebni različiti vidovi podrške. Jedan od načina da učinite dobro delo je svakako online donacija za neku od kampanja na platformi Donacije.rs. Pogledajte koje su trenutno aktuelne i podržite neki od dobrih ciljeva za koje se zalažu još danas.