Gotovo cela 2020. godina bila je u znaku davanja za podršku borbi protiv posledica COVID-19, za šta je najveći broj donacija i bio namenjen.

Zbog toga smo i poslednji nedeljni pregled vesti o davanjima u regionu posvetili upravo davanjima za borbu protiv COVID-19.

Pročitajte kako su donatori podržali svoje zajednice u borbi protiv štetnih posledica COVID-19 u poslednjoj nedelji 2020. godine.

UniCredit Banka Srbija donirala 30.000 evra Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje

UniCredit Banka Srbija je donela odluku da u svoje i u ime svojih klijenata i zaposlenih donira 30.000 evra, u dinarskoj protivvrednost, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, iz sredstava koja su tradicionalno namenjena pripremi prazničnih poklona i proslava. Ova donacija će omogućiti RFZO da nabavi opremu i materijal neophodne za lečenje pacijenata obolelih od virusa Covid-19.

Početkom aprila ove godine UniCredit Banka Srbija donirala je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje 50.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti, a zatim se i pridružila inicijativi koju je organizovao UNICEF za kupovinu kiseoničkih protokometara za Klinički centar Srbije.

Kompanija Mozzart podržala bolnicu u Batajnici donacijom vitaminskih paketa medicinskim radnicima

Kompanija Mozzart donirala je nedavno otvorenoj COVID bolnici u Batajnici pakete voća, sa ciljem da lekarima i zaposlenima u ovoj ustanovi olakša svakodnevni rad.

Ova akcija do sada je sprovedena u 40 bolnica i kovid-ambulanti širom zemlje i u okviru nje je podeljeno 75 tona voća.

Na ovaj način, Mozzart je želeo da pošalje poruku – hvala svim medicinskim radnicima. Mozzart je u 2020. godini zdravstveni sistem podržao i kroz donaciju sredstava za kupovinu respiratora, finansijske donacije zdravstvenim ustanovama i nabavkom potrebne opreme za bolnice.

Imlekova donacija za pacijente i lekare u COVID sistemu

Kompanija Imlek donirala je više tona mleka kliničkim centrima i opštim bolnicama širom Srbije.

Tako je više tona Moja Kravica dugotrajnog mleka donirano Kliničkim centrima Srbije, Niša i Vojvodine, a pored ovih ustanova, donacije su upućene i Opštim bolnicama u Vršcu i Valjevu, novootvorenoj Covid bolnici u Kruševcu, kao i Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Mladenovcu.

Pomoć nije izostala ni u zemljama regiona, u kojima Imlek posluje, te su pomoć u nabavci medicinske opreme i robne donacije upućene zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Ranije ove godine Imlek je donirao i novčana sredstva za nabavku sedam respiratora i uputio robne donacije svim bolnicama u Covid sistemu, ustanovama za nezbrinutu i bolesnu decu, Crvenom Krstu ali i Banci hrane.

Donacija za bolnicu u Splitu

COVID Centar KBC-a Split dobio je četiri nova uređaja za kiseonik sa visokim protokom i dva monitora vitalnih funkcija ukupne vrednosti od oko 210 hiljada kuna.

Donaciju su zajednički obezbedili Medicinski fakultet i Rotary klub Split u saradnji sa firmom za građevinske poslove Strabag d.o.o. i Autokućom Vrdoljak d.o.o.

Ova donacija bi trebalo da olakša posao lekarima i da pomogne u zbrinjavanju velikog broja bolesnika kojima je takva terapija od suštinske važnosti.

Donacija Podravke za Opštu bolnicu Koprivnica

Kompanija Podravka je uručila vredne donacije Općoj bolnici Koprivnica za koje je izdvojila 635 hiljada kuna.

U pitanju je donacija respiratora i pet uređaja za terapiju visokim protokom kiseonika koji se koriste za lečenje najtežih oblika zastoja u radu pluća kod COVID-19. Podravka je tajođe u proteklom periodu donirala bolnici i novčana sredstva za nabavu inkubatora, ležajeva i ormara za potrebe pedijatrije i opremu za dnevni boravak odela, koji je ujedno i preuredila prema idejnom rešenju i uz pomoć agencije za dizajn enterijera Brigada.

Donacija Fondacije „Nikola Jančev“ za novu COVID bolnicu

Fondacija „Nikola Jančev“, uz podršku predsednika opštine Kavadarci Mitka Jančeva i kompanije Kožuvčanka iz Kavadaraca, donirala je milion denara bolnici u Kavadarcima.

Novac će biti upotrebljen za stanicu za kiseonik u novoj modularnoj COVID bolnici u Kavadarcima, za koju je planirano da bude izgrađena za dve do tri nedelje.

Podsećamo vas da borbu protiv COVID-19 i sami možete podržati online donacijom za neku od kampanja na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.