Društveno odgovorne kompanije u okviru svojih CSR aktivnosti podržavaju brojne sfere života – bilo da je reč o ugroženim kategorijama u društvu, deci, ekologiji ili podršci mentalnom zdravlju, poslovni sektor se iz godine u godinu pokazuje kao važan deo filantropskog ekosistema.

Naši podaci ukazuju na to da su korporativni podržavaoci jedni od najvećih donatora u mnogim zemljama regiona. Kako je istaknuto u našim godišnjim istraživanjima o stanju filantropije na Zapadnom Balkanu, kompanije su bile najizdašniji donatori tokom prethodne godine u Hrvatskoj, kao i Srbiji i Bosni i Hercegovini – a kako je decembar posebno važan mesec za dobročinstvo, kada akcije od opšteg dobra dostignu najveći broj u odnosu na celu godinu, istražili smo koje kompanije usmeravaju na podršku institucijama, lokalnoj zajednici, kao i pojedincima koji često zavise upravo od ovakvih vidova nesebične podrške.

MK grupa: Za bebe zaposlenih i za porodilišta u regionu 700.000 EUR

MK grupa je, petu godinu zaredom, u okviru programa „Podrška porodici" nagradila svoje zaposlene u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, koji su se tokom godine ostvarili u ulozi roditelja.

Ta poslovna regionalna grupacija je u ovoj godini bogatija za 152 bebe, a ukupna suma izdvojena za tu namenu iznosi više od 6,5 miliona dinara. "MK grupa već pola decenije dodeljuje novčane subvencije zaposlenima koji su postali roditelji. To je jedna lepa tradicija koja govori o odgovornosti i brizi za zaposlene. Na ovaj način pokazujemo da smo uz naše kolege u značajnim i posebnim momentima, rekao je generalni direktor MK grupe Mihailo Janković na regionalnom skupu koji je organizovan u Beogradu ovim povodom.

Do sada je, kako je istakao, kroz program „Podrške porodici" nagrađeno 700 porodica i 1.150 beba iznosom koji premašuje 37 miliona dinara

Predsednica Izvršnog odbora AIK banke Jelena Galić navela je da i bankarska grupacija realizuje isti program za svoje zaposlene u AIK banci i u Gorenjskoj banci.

Izuzetno mi je drago da već drugu godinu zaredom baš iz naše bankarske grupe dolazi najveći broj novorodjenih beba, i da ih ove godine ima još više nego prošle. Uvek se radujemo novim članovima naše AIK porodice, i upravo zato, kao banka okrenuta budućnosti, ulažemo u decu i nove naraštaje, rekla je Galić.

Program „Podrška porodici" ove godine je proširen u veliki društveno odgovorni projekat kroz donacije porodilištima širom regiona.

Tim povodom su na skupu u Beogradu učestvovali i predstavnici porodilišta iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Oni su zajedno sa potpredsednikom MK grupe Aleksandrom Kostićem simbolično obeležili početak realizacije donacija

Dolazak deteta važan je trenutak za život svake porodice, ali i za ceo narod. Upravo to je bio motiv da naš program 'Podrške porodici' proširimo. Ove godine podržavamo ne samo porodice naših zaposlenih, već i buduće roditelje u zemljama regiona u kojima poslujemo. Za te potrebe smo izdvojili 700.000 EUR, rekao je Kostić.

Cilj kompanije je, kako je kazao, da pruži sistemsku podršku porodičnoj politici i merama za podsticaj nataliteta: U čitavom regionu godišnje se rodi oko 140.000 beba, i mi želimo da pomognemo da dodju na svet u što boljim uslovima.

U Srbiji je donaciju dobilo porodilište KBC „Dr Dragiša Mišović" koje će taj novac iskoristiti za renoviranje prijemnog odeljenja i proširenje kapaciteta ambulanti za preglede trudnica.

Nama je ovo veoma bitno, pošto smo u ovoj godini već dostigli rekordan broj porodjaja, a planiramo da u narednim godinama taj broj bude veći. Na ovaj način ćemo unaprediti kvalitet usluge i skratiti vreme čekanja budućih majki kako bismo opravdali reputaciju najboljeg porodilišta u Srbiji, istakla je upravnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović" Slađana Mihajlović.

Donacije MK grupe biće realizovane u još šest porodilišta u regionu u kojima se ukupno svake godine rodi oko 16.000 beba.

Renovirana odeljenja, odnosno novu opremu i uredjaje dobiće porodilište Univerzitetsko kliničkog centra Ljubljana, porodilište , „KBC Sestre milosrdnice" u Zagrebu, porodilišta Opšte bolnice „Danilo I" na Cetinju i Opće bolnice „Prim. Dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu, kao i ginekološko-akušerska odeljenja Bolnice „Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru i Bolnice Gradiška.  

M:tel pokrenuo veliki društveno odgovorni projekat „Niste sami, imate prijatelje“  

Dodelom drva za ogrev i paketa hrane i higijene povratnicima u opštini Bosansko Grahovo, m:tel je 7. decembar 2021. godine označio kao početak velikog društveno odgovornog projekta koji će obuhvatiti četiri opštine u Federaciji BiH – Bosanski Petrovac, Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo.

Simboličnim nazivom projekta „Niste sami, imate prijatelje“, kompanija m:tel, koja je dio Telekom Srbija grupe, još jednom je pokazala čvrsto opredjeljenje da posluje društveno odgovorno i da bude oslonac i podrška svima kojima je pomoć neophodna.

Povratnicima u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo, u narednom periodu kompanija m:tel će donirati, odnosno pružiti adekvatnu pomoć u onom što im je najneophodnije za opstanak i život bilo da su u pitanju osnovne životne namirnice, drva za grejanje, donacija mašina, popravke krovova ili renoviranje celih kuća, odnosno škola, pa i novčane pomoći za funkcionisanje važnih organizacija koje se bave upravo ovim kategorijama stanovništva u tim opštinama.

Kao prvi i logičan korak, u skladu sa vremenskim uslovima i zimom koja je već počela, kompanija m:tel je 7. decembra ove godine donirala ogrev socijalno ugroženim porodicama u Bosanskom Grahovu, kao i pakete sa hranom i sredstvima za higijenu.

Tim povodom, generalna direktorka kompanije m:tel dr Jelena Trivan, posetila je ovu opštinu, te uručila donaciju stanovnicima s celog područja opštine Bosansko Grahovo.

Svoju zahvalnost za podršku stanovnicima Bosanskog Grahova izrazio je načelnik te opštine Uroš Đuran, naglasivši da je direktorka Jelena Trivan, najprije svojom zainteresovanošću, a onda i djelima, pokazala da kompanija m:tel, pa posredno i sama država Srbija kao njen vlasnik u BiH, čini ogromnu stvar za ljude koji su u veoma specifičnoj situaciji.

Montenegro Transfers uručili IBD-u donaciju vrednu 3.000 EUR

U sredu, 15. decembra je kovid odeljenje Instituta za bolesti dece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dobilo vrednu donaciju od Platne institucije „Montenegro Transfers“, koja je zastupnik Western Union brzog transfera novca za Crnu Goru.

U pitanju je donacija aparata „Monitor VISTA 120 Draeger“ koji je neophodan za praćenje vitalnih funkcija malih pacijenata koji se liječe u kovid odjeljenju IBD-a, navode iz Kliničkog centra.

Medicinsku opremu čija je vrednost 3.000 EUR uručila je Biljana Đoković, izvršna direktorica Montenegro Transfersa dr Veliboru Majiću, direktoru IBD-a i poželela uspeh u budućem radu.

Kao društveno odgovorna kompanija, „Montenegro Transfers“ već sedmu godinu zaredom realizuje donacije zdravstvenim ustanovama za lečenje dece širom Crne Gore.

Dr Majić se zahvalio na vrednoj donaciji i kazao da će donirani aparat omogućiti bezbednije praćenje vitalnih funkcija kod dece obolele od kovida, što je veoma važno za njihovo uspešno lečenje.

NLB Banka i društveno odgovorna kampanja „Pošumi jednim klikom“

NLB banka Severne Makedonije je, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, pokrenula promotivnu kampanju za davanje izjava o saglasnosti za korišćenje ličnih podataka za direktnu Marketing.

U skladu sa svojom strategijom društveno odgovornog delovanja, a u cilju promovisanja održivosti i ekološkog pristupa poslovanju i zaštiti životne sredine, u kampanji koju će Banka sprovesti u decembru, poseban akcenat je stavljen na digitalno datu izjavu o saglasnosti, bez korišćenja na papirnim obrascima, kao i informacije Banke o svim novinama i pogodnostima putem digitalnih kanala.

U tu svrhu, za svaku datu izjavu putem onlajn obrasca na sajtu Banke www.nlb.mk tokom decembra 2021. godine, Banka će obezbediti po jednu sadnicu za obnovu šumskog fonda Maleševskog rejona, koji je ovog leta bio zauzet sa velikim šumskim požarima.

Pored digitalnog načina, koji je poželjniji, kupci mogu dati izjavu o saglasnosti na broj telefona 02/15 600 ili u najbližoj ekspozituri.

Podsećanja radi, NLB banka, ohrabrena serijom požara koji su ovog leta naneli ogromnu štetu šumskom fondu u zemlji, u septembru ove godine donirala je Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici u Berovu opremu koja je ukazala kao neophodna za prevenciju požara i upravljanje.

Ariel podržava Divac fondaciju u sadnji drveća  

Ariel je pokrenuo kampanju „Svaki stepen je važan. Svako drvo je važno", sa ciljem da podigne svest o pozitivnom uticaju smanjenja temperature prilikom pranja veša na životnu sredinu. Smanjenjem temperature pranja veša za samo 10° C, može se smanjiti emisija ugljenika u ciklusu do 35%, što iznosi čak 3,5 miliona tona CO2 godišnje.

Imamo jasne, naučno potkrepljene ciljeve za 2030. godinu i znamo da će postizanje neto nulte emisije do 2040. godine zahtevati inovacije, kreativnost i partnerstva. P&G i njeni brendovi će nastaviti da pružaju potrošačima alate i informacije o tome kako male akcije kod kuće mogu doprineti ovim promenama, a uz vrhunske proizvode koji olakšavaju donošenje održivih izbora, bez kompromisa u pogledu rezultata. Verujemo da male promene kod kuće mogu imati veliki uticaj na našu planetu, istakao je Razvan Resmerita, direktor komunikacija kompanije Procter & Gamble za jugoistočnu Evropu.

Strateški partner kompaniji u akciji pošumljavanja Srbije je Fondacija Ana i Vlade Divac. Kako su istakli iz Fondacije, sve ozbiljnija ekološka situacija, kao i važnost smanjenja zagađenja i poboljšanja kvaliteta vazduha, podstakla ih je da, uz podršku, kompanije P&G i brenda Ariel pomognu pošumljavanje u Beogradu.

Fondacija Ana i Vlade Divac je posvećena unapređenju uslova za kvalitetno odrastanje dece i mladih širom Srbije. Srećni smo zbog dugogodišnjeg strateškog partnerstva sa kompanijom Procter&Gamble, sa kojom zajedno radimo na velikom broju važnih projekata kao što su obnova i opremanje vrtića, škola i porodilišta, istakao je Uroš Delić iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Sberbank a.d. Banjaluka donirala vrtiću dečje igralište  

Sberbank a.d. Banjaluka godinama unazad nastoji da što više bude uključena u aktivnosti zajednice u kojoj posluje i da učestvuje u društveno odgovornim projektima.

S obzirom da je decembar mjesec darivanja, u skladu sa prazničnim raspoloženjem Sberbank a.d. Banjaluka je ovom prilikom donirala dječije igralište vrtiću „Pčelica“ u Kozarskoj Dubici.

Dječiji vrtić „Pčelica“ iz Kozarske Dubice nam se obratio sa molbom za donaciju vanjskog dječijeg igrališta, te smo odlučili da kao društveno odgovorna institucija učestvujemo u nabavci i donaciji ovog igrališta, s obzirom da je ovaj vrtić jedini na području ove opštine, te da broji oko 170 djece koja borave u ovoj ustanovi. Igralište u krugu vrtića je bio u veoma lošem i trošnom stanju, te će donacija novog igrališta od strane naše banke zasigurno uljepšati boravak mališana u ovom vrtiću, izjavila je ovim povodom Zorana Babić, rukovodilac filijale Kozarska Dubica.

Vrtić „Pčelica“ u Kozarskoj Dubici krasi novo dječije igralište, a tobogani, ljuljačke i ostali rekviziti za igru zadovoljiće potrebe djece koja će imati lijep i nov vanjski prostor za igru.

Mališani u našem vrtiću će spremni i u mnogo boljem vanjskom okruženju dočekati 2021. godinu zahvaljujući donaciji Sberbank. Ovom prilikom im se zahvaljujemo na tome što su se odazvali našem pozivu i prepoznali značaj novog igrališta za djecu, izjavila je Gordana Radović, direktor vrtića „Pčelica“.

Lidl donirao 100.000 kuna za Sklonište za decu i odrasle 

Trgovački lanac Lidl Hrvatska donirao je 100.000 kuna (prim. aut: 13.200 EUR) Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije za Sklonište za decu i odrasle - žrtve obiteljskog nasilja, jedinoj takvoj ustanovi na području Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon 11 godina uspješne humanitarne suradnje na raznim akcijama i projektima s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, ovogodišnju donaciju upućujemo Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije, odnosno Skloništu za žrtve nasilja u obitelji, kako bismo podržali rad ove ustanove i ukazali na važnost prevencije nasilja, istaknula je voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska Marina Dijaković.

Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja već 10 godina pruža privremeni smeštaj žrtvama nasilja u porodici. Uz zbrinjavanje i potporu korisnicima skloništa, omogućeno je i pružanje stručne pomoći u vidu usluga psihološkog savetovanja te savetodavnog rada vezanog uz ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi.

Ovaj poticaj od Lidla, kojim su prepoznali naše napore, nama će biti iznimno važna podrška pri realizaciji nekih od planiranih aktivnosti vezanih za edukativno-preventivne programe usmjerene na suzbijanje nasilja. Adekvatan odgovor na nasilje u obitelji možemo dati samo ako svi zajedno djelujemo prema istom cilju - stvaranju društva nulte tolerancije na svaki oblik nasilja i diskriminacije, poručila je voditeljica Caritasova Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja Ivna Grubišić.

Zaposleni u JYSK-u uručili donaciju osmočlanoj porodici iz okoline Leskovca

Nakon ostvarene pobede u sklopu internog takmičenja u prodaji povodom proslave 10. rođendana JYSK Srbija, zaposleni su odlučili da osvojenu nagradu preusmere na pomoć onima kojima je najpotrebnija – skromnoj osmočlanoj porodici iz Velike Sejanice kod Leskovca.

Mirjana i Miloš Dimitrijević iz okoline Leskovca su za samo pet godina dobili šestoro dece: petogodišnju Unu, trogodišnje blizance Vidoja i Vukana i četvoromesečne trojke, Anđeliju, Slobodu i Vladanu. Ovu skromnu, ali srećnu porodicu posetio je ceo tim od sedmoro zaposlenih u JYSKovoj prodavnici u Leskovcu. U prisustvu menadžera maloprodaje  Miodraga Zdravkovića, sa zadovoljstvom su uručili donaciju u vidu jorgana, jastuka, peškira, nameštaja i drugih stvari za dom koje će dobro doći porodici.

Porodica Dimitrijević živi u dotrajaloj kući od blata, staroj više od šest decenija. Glava porodice, Miloš, sam je započeo obnovu svog doma, ali ne može ni da nasluti kada će sa njom završiti. Zbog toga, kako kažu, ovakve donacije znače mnogo njihovoj osmočlanoj porodici.

Grand Prix za Hemofarm fondaciju „Nesalomivi“

Fondacija Hemofarm saopštila je da je njena kampanja „Nesalomivi" za unapređenje mentalnog zdravlja, borbu protiv depresije i stigme koja prati obolele, proglašena je za najbolju društveno odgovornu kampanju u Srbiji u 2021. godini.

Na ceremoniji prvog CSR festivala u Srbiji Kampanje sa svrhom Hemofarm fondacija je nagrađena Grand Prix nagradom jer je, kako je rečeno u obrazloženju, kampanjom „Nesalomivi“ dotakla važan društveni problem, skrenula pažnju javnosti i ponudila moguća rešenja.

Smatramo da je interes društva i naš interes. Depresija je i pre COVID-19 krize bila jedna od vodećih bolesti u svetu, a danas zbog drugačijeg života usled pandemije broj onih koji od nje pate, značajno je veći. Naša obaveza kao kompanije i fondacije koji brinu o zdravlju ljudi, bila je da u ovo teško vreme pružimo psiho-socijalnu podršku svima onima kojima je pomoć neophodna, kroz uspostavljanje SOS linije za borbu protiv depresije i mreže podrške, rekla je direktorka Hemofarm fondacije Suzana Djordjević.

Dodala je da nagrada obavezuje fondaciju da još snažnije nastavi da se bori za odgovornije, solidarnije i zdravije društvo.

Kampanju „Nesalomivi“ Hemofarm fondacija pokrenula je u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Do sada se pokretu za borbu protiv depresije „Nesalomivi" priključilo više od 700.000 ljudi, dok na SOS liniji za borbu protiv depresije 0800 001 002 rade stručnjaci četiri specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti, kojima je do sada podršku tražilo više od 6.500 osoba.

Za 28 godina postojanja Hemofarm fondacije, kroz programe zdravlja, obrazovanja i kulture, sprovedeno je više od 2.200 aktivnosti u vrednosti od oko 13 miliona EUR. U proteklih šest i po godina, Hemofarm fondacija je za svoj rad nagrađena sa ukupno 26 priznanja.

Credins Bank podržala Društveni centar u Škozi za podršku ženama, deci i starijama

Društveni dom u Škozi, koji svake godine opslužuje najmanje 500 porodica u nevolji, koji je godinama amortizovan i oštećen u zemljotresu 26. novembra 2019. godine, odnedavno je transformisan.

Gradonačelnik Tirane Erion Veljaj bio je zajedno sa zamenikom Socijalističke partije Alkijem Blakom u novom Društvenom centru.

Cela Škoza se pretvorila u gradilište. Imamo raskrsnicu Velikog prstena, koji dolazi iz atara Farke u pravcu Škoze, prilazeći Tufinu, da bismo izašli na drugu stranu obale reke. Veza je napravljena i sa produžetkom Lane, od Novog porodilišta do Škoze. Dakle, Škoza, koja je nekada zvučala kao da je iza sveta, sada je mnogo bliža destinacija. Ali najbolje gradilište je ljudsko gradilište i ovde u Škozi imamo gradilište za ljude u nevolji jer žive u socijalnim stanovima ili dolaze iz porodica sa raznim katastrofama, koji žive u zajednici u kojoj se osećaju ravnopravno, rekao je Veljaj.

On je dodao da je značajan prostor u ovom centru posvećen deci sa posebnim potrebama, koju besplatno leči kvalifikovano osoblje.

Za sve ove zajednice, a posebno za zajednicu različitih sposobnosti i decu autističnog spektra koja potiču iz porodica koje ne mogu da priušte cene privatnih terapijskih ustanova, stvoren je fantastičan ekosistem. Ovde imaju kantinu, odnosno hranu za telo, ali i hranu za um i dušu, gde se radi nastava, uči engleski, rade se umetničko-kulturni projekti, tako da deca odrastaju sa svim svojim dimenzijama. . Nijedno dete nije krivo što se rodilo u uslovima u kojima je rođeno, pa je naš zadatak, ne samo kao levičara, već i kao gradskih administratora, da im bar počeci budu ravnopravni. To znači da dete ove zajednice nema razloga da nema pristup engleskom jeziku, kompjuteru, svojim umetničkim i kreativnim veštinama kao i svako drugo dete, izjavio je Veljaj.

Rehabilitacija Doma zajednice Škoza je omogućena zahvaljujući Ugovoru o donaciji Fondacije Grand Circle za opštinu Tirana. U projekat se uključila i Credins banka koja je svojom donacijom podržala završetak unutrašnjeg prostora.

Sreća je veća kad se deli: Sport Vision i Adidas doniraju Centru za integraciju mladih

Decembar i novogodišnji praznici period su darivanja i radosti. U tom duhu Sport Vision i Adidas su pokrenuli humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za Centar za integraciju mladih, tako što će donirati 10 odsto od svake online kupovine adidas proizvoda, u periodu od 13. do 31. decembra.

Ukoliko ste planirali da u svoj novogodišnji šoping uvrstite nove patike ili sportsku opremu, sad ste u prilici da doprinesete da deca u svratištu iz Krfske ulice u Beogradu imaju dovoljno hrane tokom naredne godine.

Ako se odlučite na ovaj korak i dodate adidas proizvod u svoju novogodišnju korpu, videćete da su pripremili i praznično iznenađenje po simboličnoj ceni od 1 RSD koje će biti dostupno do isteka zaliha.

Uživajte u kupovini i predstojećim praznicima, naglašeno je na sajtu kompanije Sport Vision.

NLB banka Kosovo podržala borbu protiv raka dojke

NLB banka Kosovo je nakon godišnje međunarodne kampanje za širenje informacija i edukaciju ljudi o važnosti zdravlja dojki, donirala grudnjake i perike ženama obolelim od raka dojke. Donacija je uručena neprofitnoj organizaciji NVO "Have Hope" sa Kosova, osnovanoj 2020. godine, koju vodi Arnisa Osmani koja je pobedila u borbi protiv raka dojke.

Cilj organizacije je da pomogne pacijentima obolelim od raka dojke u svim aspektima, moralnim i finansijskim. Zahvaljujem se NLB banci na ovoj donaciji koja je veoma dobrodošla. U velikoj borbi ovih žena, gde izgled takođe igra veliku psihološku ulogu, perika menja i osmeh na njihovim licima, rekao je Osmani.

Najveći izazov je naravno sama bolest. Ali, na Kosovu to poprima druge dimenzije, kao što su dijagnoza, lečenje, tako da je veoma važno da zajedno doprinesemo podizanju svesti i borbi protiv ove bolesti.

Telemach BH oslobađa pretplate korisnike koji su pretrpeli štetu uzrokovanu poplavama  

Telemach kompanija u želji da pruži podršku korisnicima čija su domaćinstva pretrpela štetu usled poplava koje su se desile u novembru 2021. godine donela je Odluku o oslobađanju plaćanja tri mesečne pretplate. Svi Telemach korisnici u opštinama Novi Grad, Vogošća, Ilidža, Ilijaš, Trnovo FBiH, Trnovo RS, Kakanj, Jablanica, Visoko i Konjic, koji su prijavili štetu od poplava kod nadležnih štabova civilne zaštite u BiH će biti oslobođeni plaćanja računa u naredna tri meseca.

Suosjećamo sa građanima koji su imali velike štete koje su nastale u poplavama u novembru. Mi smo izvor informacije, zabave i komunikacija našim korisnicima u Bosni i Hercegovini više od 10 godina, ali ono na šta smo posebno ponosni je da smo uvijek tu za naše korisnike i kada je lijepo i kada je teško. Svjesni uloge koju imamo u društvu, želimo da pošaljemo poruku da je važno pružiti pomoć i biti primjer drugima da pomognu kada god to mogu, rekao je Admir Drinić , generalni direktor kompanije Telemach BH.

Kako ti planiraš da proslaviš Novu godinu? Da li ćeš baš ovog meseca odlučiti da odvojiš malo od sebe, kako bi to malo usmerio na nekog drugog? Ukoliko je tvoj odgovor potvrdan, pozivamo te da pogledaš aktuelne kampanje na Donacije.rs i učiniš da još nekome Nova godine stigne i pre 31. decembra.