U okviru CSR foruma, koji je organizovao Forum za odgovorno poslovanje, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), nagrađeno je 19 kompanija koje su pokazale izuzetnost u kontinuiranom doniranju hrane za najugroženije stanovništvo, značajan doprinos borbi protiv siromaštva i doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

I u prethodnoj godini, koju je obeležila pandemija COVID-19, članice Foruma za odgovorno poslovanje su se istakle odgovornim odnosom prema zaposlenima, ali i pojačanom brigom o zajednici i pružanjem podrške onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Nagrade su dodeljene najvažnijim donatorima iz prehrambeno-prerađivačkog i maloprodajnog sektora, među kojima su: Atlantic Grupa, Bambi, Coca-Cola HBC Srbija, Delhaize Srbija, Delta holding sa članicama Yuhorom i Danubiusom, Gomex, Imlek, Lidl Srbija, Nice foods d.o.o, Mercator -S, Metro Cash&Carry, MK Group sa članicama Carnex i PIK Bečej, Mlekara Šabac, Mleko product, Nelt, Nestle Adriatic, PepsiCo Zapadni Balkan, PerSumarketi i Vital a.d. Nagrade su takođe dodeljene najvažnijim posrednicima u lancu donacija hrane – Crvenom krstu Srbije i Banci hrane, dok su „Tanjir po tanjir” i Food Scale Hub nagrađeni za izuzetne tehnološke inovacije koje doprinose unapređenju infrastrukture donacija hrane.

Prema procenama, oko pola miliona ljudi u Srbiji živi ispod linije siromaštva i mnogi od njih se oslanjaju na donacije hrane kao osnovni izvor hrane.

Jedna od najvažnijih tema na koju se Koalicija za dobročinstvo, zajedno sa partnerima iz poslovnog sektora, fokusira jeste stvaranje povoljnog okruženja za donacije hrane. Analize pokazuju da ukidanje PDV-a na donacije hrane u Srbiji može da obezbedi skoro 1,2 miliona dodatnih obroka godišnje u narodnim kuhinjama, naglasila je u svom izlaganju na CSR forumu Šenli Pinčoti, v.d. direktora misije USAID-a u Srbiji.

CSR forum je organizovan u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.