U prethodnim mesecima najveći broj donacija u celom regionu bio je namenjen podršci zajednicama u borbi protiv posledica COVID-19. Taj trend se nastavlja, pa su i u prethodnim danima građani, kompanije i neprofitne organizacija najviše bili posvećeni akcijama za borbu protiv COVID-19.

Danas sa vama delimo priče o donacijama iz regiona, za koje se nadamo da će vas motivisati da i sami pokažete solidarnost i podržite svoju zajednicu u borbi protiv COVID-19. 

Odbor za ljudska prava Vranje donirao medicinsku opremu Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Surdulica

Predstavnici Odbora za ljudska prava Vranje uručili su prvi deo donacije, medicinsku opremu, Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Surdulici namenjenu COVID pacijentima.

Donirano je 11 oksimetra, 11 beskontaktna toplomera i 30 digitalnih toplomera.

Osim ove pomoći, posle isporuke od dobavljača, što očekujemo u najkraćem roku, biće uručen i EKG uređaj za pacijente u COVID bolnici, navode iz odbora.

Sredstva za nabavku medicinske opreme prikupljena su kroz crowdfunding kampanju na našoj platformi Donacije.rs, zahvaljujući podršci zajednice.

Iz Odbora za ljudska prava ističu i da je značajna podrška ovoj akciji stigla od Grupe 484 i Norveške ambasade, koje su duplirali svaku donaciju do ukupnog iznosa od 120.000 RSD.

Donacija dijaspore za zdravstvo u Prijepolju

Udruženje "Bosna - Sandžak" iz Turske obezbedilo je donaciju vrednu 30.000 EUR za podršku zdravstvu u Prijepolju.

Donacija se sastoji od hirurških maski, higijenskih sredstava, medicinskih i drugih aparata.

Ovo nije prva donacija dijaspore prijepoljskom zdravstvu, jer je u Prijepolje tokom prvog talasa već stigla velika pomoć i od Tursko-srpskog poslovnog saveta.

Bolnici u Šapcu doniran mobilni rendgen aparat

U okviru akcije Fonda B92 za pomoć srpskim kovid bolnicama, Opštoj bolnici „Laza K. Lazarević“ u Šapcu prošlog meseca je uručena donacija Ambasade Republike Nemačke vredna 7.504.800 dinara.

Od ovog iznosa koji je ambasada donirala, Fond B92 je u dogovoru sa donatorom i zaposlenima u bolnici, a u skladu sa potrebama ustanove nabavio mobilni digitalni rendgen aparat.

Mobilni radiografski aparat koristi se za snimanje pacijenata koje je nemoguće ili jako komplikovano transportovati za snimanje na stacionarnim radiografskim aparatima.

Dugoročno, aparat ima svoju primenu i nakon okončanja pandemije, za dijagnostiku pacijenata smeštenih u jedinicama intenzivne nege, nepokretnih pacijenata, kao i pacijenata u operacionim salama, što trenutno šabačkoj bolnici nedostaje.

Mozzart obezbedio pakete vode za privremenu covid-bolnicu u Areni

Pacijentima zaraženim korona virusom neophodna je dodatna hidratacija, pa je kompanije Mozzart donaciju vode za pacijente koji trenutno borave u provremenoj covid bolnici u Beogradskoj areni i za lekare koji o njima brinu.

Mozzart inače upućuje podršku zdravstvu u Srbiji od početka pandemije. Do sada su kroz različite akcije obezbeđene donacije u vrednosti od 600.000 EUR u novcu i medicinskoj opremi.

Porto Montenegro donirao Domu zdravlja Tivat 13.000 evra za antigenske testove

Porto Montenegro obezbedio je za Dom zdravlja Tivat donaciju za kupovinu antigenskih testova na Covid-19, u vrednosti od 13.000 evra.

Od ove donacije može biti nabavljeno 1.000 novih testova, neophodnih u borbi protiv širenja korona virusa u lokalnoj zajednici. Opština Tivat i Dom zdravlja Tivat pozvali su i ostale donatore, koji su u mogućnosti, da donacijama podrže nabavku potrebnih brzih antigenskih testova na Covid-19 i druge medicinske i zaštitne opreme koje nedostaju.

Donacije se mogu uplatiti na žiro račun Doma zdravlja Tivat, otvoren kod NLB banke, 530-26315-26.

Germania sport donacijom podržao medicinsko osoblje u Vinkovcu i Zadru

Nakon Osijeka, Rijeke, Čakovca, Bjelovara, Splita i Zagreba, kompanija Germania Sport donacijom je podržala lekare i medicinsko osoblje u Vinkovcima i Zadru.

U pitanju je akcija, u okviru koje je Germania donirala sveže voće i vitaminske sokove u 9 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, sa ciljem da podrži medicinske radnike i pruži im olakšanje u njihovom radu.

Vrednost do sada uručenih donacija iznosi 400.000 kn.

Prevent Grupacija podržava zdravstvene institucije u BiH

Nakon što je u proteklom periodu značajanim donacijama pomogao rad svih zdravstvenih ustanova u lokalnim zajednicama u kojima posluje, Prevent Travnik je pre nekoliko dana donirao zaštitne maske i odela Kantonalnoj bolnici Travnik.

Direktor Kantonalne bolnice prim. dr Mirsad Granov izjavio je ovom prilikom da se zahvaljuje Preventu što je prepoznati prijatelj bolnice, koji nastavlja podršku i u ovim teškim vremenima.

Pored ove donacije, Prevent je od početka pandemije u više navrata donirao zaštitnu opremu kliničkim centrima, bolnicama i zdravstvenim ustanovama u Sarajevu, Goraždu, Visokom, Zenici, Srebrenici, Tuzli i drugim gradovima širom BiH.

Ukoliko i sami želite da svojoj zajednici pružite podršku u borbi protiv COVID-19, to možete učiniti online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.