Aktuelna pandemija korona virusa pokazala je i snagu zajednice, solidarnosti i dobročitnstva.

U celom regionu, kompanije, organizacije i pojedinci sprovode različite akcije podrške i daju doprinos svojim zajednicama u borbi protiv korona virusa.

U moru filantropskih odgovora na treutnu krizu, ove nedelje, za vas smo izdvojili čak 19 priča o dobrim delima i solidarnosti u vreme korona virusa.

MK Group donirala 6 miliona dinara Institutu „Torlak“

Kompanija MK Group, u vlasništvu Miodraga Kostića, donirala je šest miliona dinara Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak, kako bi pomogli Institutu u nabavci neophodnih dobara za dijagnostiku COVID-19.

Donacija osam defibrilatora za bolnice u Srbiji

Fondacija NJ.K.V. Princeze Katarine donirala je osam defibrilatora u vrednosti od preko 41.000 evra bolnicama u Srbiji.

Bolnice koje su dobile defibrilatore su: ZC Vranje, OB Smederevo, OB Kikinda, OB Ćuprija, OB Valjevo, OB Leskovac, OB Kruševac, OB Loznica.

Donacija za defibrilatore prikupljena je na dobrotvornoj večeri koju je organizovala porodica Jerić, zajedno sa upravnim odborom humanitarne organizacije Lajflajn Kanada, čiji je pokrovitelj princeza Katarina.

Besplatni obroci za starije osobe

Restoran „Leb on Dzem“ iz Beograda pokrenuo je akciju podrške licima starijih od 65 godina.

Ovaj restoran će, u narednom periodu, dok traje vanredno stanje, dostavljati besplatne obroke osobama starijim od 65 godina, koje se nalaze na udaljenosti do 2 km od njihove adrese (Internacionalnih brigada 31, Beograd).

Svi kojima je ova vrsta podrške potrebna mogu se javiti na telefon 064 90 30 230.

Galerija Vujadinović u akciji podrške za starije sugrađene

Zbog vanrednog stanja i zabrane kretanja sugrađanima starijim od 65 godina, Galerija Vujadinović iz Beograda (Resavska 33) u narednom periodu će raditi nabavku i dostavu namernica i lekova starijim licima kojima je potreban ovaj vid pomoći.

Za sugrađane koji se nalaze u teškoj finansiskoj situaciji, ova gelerija će potrebne namernice i lekove nabaviti o svom trošku.

Za ove potrebe iznajmljena su dva automobila, a akciju sprovodi vlasnik Radenko Vujadinović, uz podršku svojih prijatelja Aleksandra i Nikole i saradnice Margite.

Sugrađani kojima je potrebna pomoć, mogu se javiti na broj telefona: 060 0 514 314.

Izrada maski za zdravstvene radnike u Valjevu

Valjevac Nemanja Kačarević, vlasnik radnje za izradu venčanica, “Kačarević Fashion”, uz pomoć prijateljice i sugrađanke Sanje Todorović, pokrenuo je izradu zaštitnih maski, za zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama u Valjevu.

U prethodnih nekoliko dana sašiveno je i donirano više od 400 maski. U pitanju su dvoslojne pamučne maske, koje mogu da se otkuvavaju i koriste više puta, a humani Valjevci šiju ih u različitim dezenima.

Besplatna obuka iz digitalnog marketinga

InCentar tim, u saradnji sa predavačicom Anđelkom Ducić rešio je da u ovim vanrednim okolnostima zajednici ponudi pohađanje online kursa „Digital Marketing Mix“ potpuno besplatno.

Kurs koji nudi osnovna znanja iz digitalnog marketinga počinje 26. marta, a za više informacija i prijave, posetite link.

Donacija zaštitnih rukavica za graničnu policiju u BiH

Granična policija BiH dobila je 31.000 zaštitnih rukavica neophodnih za obavljanje svakodnevnih poslova kontrole i zaštite granice tokom pandemije virusa korona.

Prvu donaciju od 29.000 zaštitnih rukavica i dezinfekciona sredstva za pripadnike granične policije u Gradišci i Brodu obezbijedila je humanitarna organizacija "Karitas" iz Beča, dok je drugu donaciju u vidu 2.000 rukavica uputio je vlasnik apoteke iz Tešnja Muris Hrnjić.

Volonterski servis u Zvorniku

Udruženje građana „Zvornik u pokretu“, u saradnji sa Gradom Zvornik, otvorilo je volonterski servis, sa ciljem da dostavlja namernice i lekove osobama koje su starije od 65 godina, a koje se nalaze u samoizolaciji zbog korona virusa.

Grad Zvornik će za potrebe volontiranje obezbjediti dva automobila, a servis je dostupan svakog dana od 08 do 18 časova.

Broj na koji se možete javiti, ukoliko vam je potrebna ova vrsta podrške je: 066/013-606.

Donacija zaštitnih maski za građane BiH

Humanitarna organizacija Pomozi.ba osigurala je 500 hiljada hirurških maski za lice koje će besplatno deliti građanima.

Pored toga, Pomozi.ba u svojim robnim rezervama trenutno raspolaže sa oko 200 tona hrane. Hrana je prvenstveno namjenjena za najugroženiju kategoriju, odnosno stare, bolesne i iznemogle ljude, kojima će Pomozi.ba svaki dan donositi gotove obroke na kućnu adresu.

Donacija NLB Banke u Sarajevu

NLB Banka d.d. Sarajevo donirala je novčani iznos od 10.000 KM Kliničkom Centru Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetskom Kliničkom centru Tuzla koji će biti utrošen na nabavku sanitetskog materijala, neophodnog u cilju prevencije i zaštite građana od koronavirusa.

BH Telecom donirao million KM za borbu protiv korona virusa

BH Telecom ovogodišnja sredstva donacija, u iznosu od 1 milion KM, će zbog trenutne epidemiološke situacije u BiH, usmeriti za hitnu nabavku respiratora i druge medicinske opreme kliničkim centrima, kantonalnim i opšim bolnicama.

Donacija oglasnog prostora

Kompanija Led Media iz Banja Luke, koja se bavi pružanjem usluga na polju oglašavanja, je sve svoje resurse stavila na raspolaganje Institucijama Vlade Republike Srpske kako bi se na njima mogle emitovati informacije relevantne za epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj i svetu.

Pomoć sugrađanima u karantinu na području Hrvatske

Toni Ivanišević, vlasnik konobe “Rudine”, odlučio je svoje kombije iskoristiti u humanitarnu svrhu. Kako njegov ugostiteljski objekt trenutno ne radi zbog korona virusa, odlučio je da sa svojim kolegama pokrene akciju pomoći drugima.

Njegov tim će dostavljati potrebne namernice i lekove osobama s invaliditetom, starijim licima i osobama sa zdravstvenim problemima.

Dostavu će vršiti na području Splita, Kaštela i Trogira, a broj telefona koji mogu nazvati oni kojima je potrebna pomoć je 098/777-177.

Donacija od 60.000 evra za borbu protiv korona virusa u Crnoj Gori

Predsednik košarkaškog kluba “Mornar”, Đorđije Pavićević, donirao je Opštoj bolnici u Starom Baru 50.000 eura za dva najsavremenja respiratora i 10.000 eura za osnovna zaštitna sredstva.

Donacije za Klinički centar Crne Gore

Kompanija Bemax donirala je 20.000 eura za nabavku respiratornog aparata za podršku Kliničkom centru Crne Gore.

Kako navode iz kompanije, cilj ove donacije je dugoročna podrška i neka vrsta inicijative za mobilizaciju svih društveno-odgovornih firmi i pojedinaca da se svi zajedno uključe u borbu protiv korona virusa.

Klinički centar Crne Gore podržale su i Podgorička banka i Crnogorska komercijalna banka (CKB), koje su donirale 20.000 evra, za podršku preventivnim merama u borbi protiv korona virusa.

Volonterska podrška starijim osobama u Herceg Novom

Dušan Radetić iz Herceg Novog pokrenuo je akciju Hercegnovski volonteri pomažu starijima, sa ciljem da osobama koje se nalaze u karantinu i zbog zdravstvene ugroženosti ne mogu izaći iz svojih domova, obezbedi podršku u vidu odlaska u prodavnicu, apoteku ili na pijacu.

Ukoliko želite da se uključite u akciju, ili dobijete više informacija, posetite Fejsbuk grupu Hercegnovski volonteri pomažu starijima.

Besplatni obroci i kafa za medicinske radnike u Skoplju

Pekara “Diman” u Skoplju najavila je da će u narednom periodu obezbeđivati besplatan doručak za sve zaposlene na Infektivnoj klinici u Skoplju, dok će Coffee bar “Nomad” obezbeđivati besplatne sokove i kafu za sve zaposlene u Kliničkom centru “Majka Tereza” u Skoplju.

Donacija od 50.000 evra za Ministarstvo zdravlja u Makedoniji

Cementarnica Usje - Titan Skopje donirala je 50.000 evra Ministarstvu zdravlja u Makedoniji.

Ova donacija biće upotrebljena za nabavku medicinske opreme, koja je potrebna tokom pandemije korona virusa.

Nadamo se da su vas priče o solidarnosti i podršci koje smo podelili inspirisale da se i sami uključite u neku akciju i podržite one kojima je pomoć u ovim trenucima najpotrebnija.

Jednu od takvih akcija pokrenulo je LiceUlice, pod nazivom “Solidarnost u doba korone”, sa ciljem podrške uličnim prodavcima koji su, zbog nemogućnosti rada u periodu pandemije dodatno ugroženi. Više o akciji saznajte na linku.

Na crowdfunding platformi Donacije.rs, u toku je nekoliko kampanja pokrenutih sa ciljem podrške različitim grupama u borbi protiv korona virusa, koje možete podržati online donacijom.

Ukoliko i sami znate za neku inicijativu ili akciju, pišite nam kako bismo podelili informaciju.