Community kartica funkcioniše kao kartica lojalnosti, odnosno donosi određene pogodnosti za kupca, a u isto vreme pomaže da se prikupe sredstva za različite ciljeve od opšteg dobra. Kako bi se ovaj projekat uspešno sproveo i unutar lokalnih zajednica, Fondacija Ana i Vlade Divac raspisuje konkurs za udruženja i fondacije da postanu partnerske organizacije projekta.

Uvođenje community kartice jedna je od aktivnosti u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo (Fonacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski Filantropski Forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije).

Šta je program za razvoj community kartice?

Community kartica je vrsta kartice lojalnosti sa svim njenim karakteristikama i pogodnostima za kupca, s tim što predstavlja način za prikupljanje sredstava namenjenih lokalnoj zajednici. Naime, svaki put kada vlasnik kartice izvrši kupovinu u zanatskim radnjama, trgovinama, buticima i drugim pravnim licima koja budu učestvovala u programu, procenat od iznosa računa odlazi u Fond za zajednicu, a određeni procenat se kao nagrada, odnosno popust vraća kupcu. Fond za zajednicu biće formiran u svakoj od pet odabranih opština/gradova, a vlasnici kartice će korišćenjem iste donirati bez dodatnih troškova. Od sredstava koja se na ovaj način prikupe u toku godine, biće podržani projekti za unapređenje lokane zajednice, čime svaki vlasnik kartice neposredno učestvuje u poboljšanju svog okruženja. Putem direktnog glasanja svi vlasnici kartica moći će da učesvuju u odabiru najvažnijih projekata u svojoj zajednici.

Kako bi se uspešno realizovao ovaj model u lokalnim zajednicama, Fondacija Ana i Vlade Divac raspisuje poziv za učešće pet organizacija civilnog društva u ovom programu. Odabrane organizacije će biti lokalni partneri i nosioci projekta u svojoj zajednici i biće zadužene za uspostavljanje partnerstava sa lokalnim biznisima, promovisanje kartice na lokalnom nivou, koordinaciju odabira projekata koji će biti podržani sredstvima prikupljenim korišćenjem kartice i administriranjem realizacije tih projekata, kao i za sve druge aktivnosti koje se odnose na uspostavljanje funkcionisanja kartice u lokalnoj zajednici.

Ko može da se prijavi i do kada?

Na konkursu mogu da učestvuju registrovana udruženja građana i fondacije koje su aktivne najmanje dve godine (podnele su finansijske izveštaje za 2016. i 2017. kalendarsku godinu) i imaju iskustvo u radu u lokalnoj zajednici, kao i administriranju malih grantova.

Rok za podnošenje prijava za učešće u programu je 17. decembar 2018. godine u ponoć.

Informacije o kriterijumima za učešće, kao i detalji o tome šta učešće u programu obuhvata mogu se pronaći ovde

Kako se prijaviti za program?

Prijava se vrši slanjem prijavne dokumentacije (popunjen prijavni formular i dodatna dokumentacija) putem online formulara. Prijavni formular takođe možete preuzeti ovde.

Sa udruženjima i fondacijama koji uđu u uži krug selekcije biće obavljeni intervjui, a za više informacija možete se obratiti Jeleni Rakić ili Željku Mitkovskom na broj 011/3341755 ili na imejl jelena.rakic@divac.com ili zeljko.mitkovski@divac.com