Kompanije, organizacije, građani i pojedinci često kroz različite akcije podržavaju svoje najmlađe sugrađane i sugrađanke i pomažu da deca širom Zapadnog Balkana dobiju priliku za zdravo, srećno, ispunjeno i bezbrižno detinjstvo. 

Tako je bilo i u prethodnih nekoliko dana, kada je širom regiona organizovan veliki broj akcija za decu. Neke od njih i sami možete podržati, a u nastavku teksta saznajte kako. 

Tri miliona koraka za decu obolelu od raka 

Udruženje „Uvek sa decom“ i Udruženje „Ognjište“ organizuju humanitarnu akciju „Tri miliona koraka - za besplatan smeštaj deci oboleloj od raka sa porodicom“ koja počinje 12. maja 2022. u mestu Omoljica kod Pančeva i završava se 22. maja 2022. u manastiru Ostrog. 

Roditeljima dece koja iz svih delova Srbije dolaze na lečenje u Beograd, udruženje „Uvek sa decom“ obezbedilo je smeštaj u stanu u Smiljanićevoj ulici. Ovaj stan je opremljen da bude privremeni dom deci i njihovim roditeljima i u njemu je u protekle četiri godine boravilo 49 dece sa roditeljima. Pored smeštaja, Roditeljski kutak predstavlja mesto podrške za roditelje čija se deca bore sa rakom. 

Pet članova udruženja „Ognjište“: Slavko Radojčić, Aleksandar Prešern, Aleksandar Šekularac, Stanko Balaban i Jovan Crnjin su odlučili da pomognu Udruženju „Uvek sa decom“ da pokrije troškove smeštaja u Roditeljskom kutku. Njih petorica će koračati od Omoljice kod Pančeva do Ostroga deset dana i prepešačiće tri miliona koraka za male borce i njihove porodice da bi  sakupili novac koji će obezbediti 365 dana  besplatnog boravka dece sa porodicom u Roditeljskom kutku. 

Jedan korak po ceni od 0,436 dinara puta 3.000.000 jeste iznos od 1.308.000 dinara koji je potreban da se sakupi. 

 Kupite korake uplatom na račun udruženja „Uvek sa decom"  ili na račun udruženja „Ognjište" 340-11024157-94  sa pozivom na broj – korak za decu 2022; slanjem SMS na 7175 ili putem PayPala : sadecom@sbb.rs

UniCredit Fondacija i UniCredit u BiH podržali 7 neprofitnih organizacija kroz projekat „Podrška djetinjstvu” 

UniCredit Fondacija, uz podršku UniCredit Bank u Bosni i Hercegovini, već treću godinu za redom realizuje projekat „Podrška djetinjstvu” i podiže svest o potrebama dece i adolescenata. Projekat se sprovodi u 13 zemalja u kojima UniCredit Grupacija deluje, a u Bosni i Hercegovini je podršku u ukupnom iznosu od 43.000 EUR dobilo 7 neprofitnih organizacija, i to: 

  • Udruga roditelja djece s posebnim potrebama „Put u život – PUŽ”, za opremanje senzorne sobe; 
  • Udruženje građana „Socijalizacija djece Bambino”, za projekat „Govorimo lijepo”; 
  • Udruženje „Moja prva nota” za projekat “Zajedno je zanimljivije”; 
  • Fondacija INFOHOUSE za projekat „Medijska pismenost za djecu: Birajmo šta čitamo”; 
  • Udruženje za cerebralnu paralizu „Cpossible” za izradu adaptivnih pomagala; 
  • Centar za održivi razvoj i ekologiju CORIE za projekat „Upoznavanje djece o važnosti očuvanja životne sredine”; 
  • Sportsko kreativni centar KIDS za projekat „Šumski bukvar”. 

Svrha UniCredit-a je osnažiti zajednice u kojima poslujemo, a upravo kroz ovakve projekte nastojimo pružiti podršku djeci i mladima koji su budući nosioci razvoja naših zajednica. Izuzetno sam ponosan da smo i ove godine kroz projekat "Podrška djetinjstvu” uz podršku UniCredit Fondacije podržali lokalna udruženja posvećena edukaciji i unapređenju života djece i mladih, rekao je ovim povodom Gordan Pehar, predsednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka. 

Podgorica dobija Dječju kuću 

Crnogorska komercijalne banke (CKB) donirala je 30.000 EUR za pokretanje novog socijalnog servia - Dječja kuća. Zahvaljujući donaciji biće obezbeđen objekat površine 80 metara kvadratnih u kome će multidisciplinarni tim raditi na podizanju svijesti o problemu nasilja nad decom. Pored edukativnog karaktera koji će imati ovaj socijalni servis, ideja je da se u objektu omogući i urgentni smeštaj za decu žrtve nasilja. 

Novi socijalni servis Glavnog grada omogućiće im boravak u sigurnom okruženju, ali i veoma potrebnu pažnju i razumijevanje. Donirajući sredstva za izgradnju Dječje kuće, želimo naglasiti da je CKB partner za sve aktivnosti kojima možemo preventivno djelovati i pružiti još odlučniji odgovor na ozbiljan izazov sa kojim se suočavamo, izjavio je je Predsednik UO CKB, Tamaš Kamaraši i istakao da je CKB kroz inicijative koje realizuje, ali i kao članica UNICEF-ovog Poslovnog savjeta za prava djeteta, posvećena unapređenju položaja djece i mladih u Crnoj Gori. 

Prodajom korišćenog jestivog ulja prikupljaju novac za bolesnu decu 

Fondacija „Tate Novosađani“ pokrenula je  jednu humanitarnu akciju prikupljanja istrošenog jestivog ulja i masti, a sav novac namenjen je lečenju bolesne dece. 

Za samo mesec dana su uspeli da prikupe više od 100 litara korišćenog ulja, gde za svaki litar od otkupnog preduzeća dobiju 50 dinara. 

Prikupljeno ulje se odvozi na dalju preradu u neku od zemalja Evropske unije, nakon čega se kao finalni proizvod dobija biodizel.  

Članovi udruženja planiraju da u akciju uključe upravnike zgrada, kako bi se na ulazima postavili posebni punktovi za odlaganje iskorišćenog ulja. To bi olakšalo njegovo prikupljanje i smanjilo zagušenje kanalizacione mreže, kažu u tom udruženju. 

Tradicionalna „Imlekova“ donacija 

Kompanija Imlek povodom Uskršnjih praznika donirala je poklone namenjene mališane iz SOS Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici i doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ iz Subotice. 

Briga o deci i njihovom pravilnom razvoju jedan je od prioriteta kompanije Imlek. Kao brend koji je već decenijama sinonim bezbrižnog odrastanja, Moja Kravica je i ove godine tradicionalno ulepšala uskršnje praznike onima kojima je to najpotrebnije. Društveno odgovorno poslovanje, sa fokusom na pomoć najmlađima, jedan je od temelja kompanije Imlek, zbog čega nam aktivnosti ovog tipa predstavljaju najveće zadovoljstvo, izjavila je ovim povodom Marija Malović, regionalna menadžerka komunikacija i korporativnih poslova kompanije Imlek. 

Slikovnice za 5.000 vrtića u Srbiji 

Povodom Svetskog dana knjige, koji je obeležen u aprilu, kompanija McDonald’s je uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, donirala 5.000 slikovnica vrtićima širom Srbije. 

Vrtići u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Pančevu, Velikoj Plani i Staroj Pazovi dobili su slikovnice Lola i Mila, namenjene deci uzrasta od 4 do 6 godina, koje će im na edukativan način će pomoći da razumeju određene situacije u kojima se svakodnevno nalaze. 

Od dolaska na srpsko tržište trudimo se da podržavamo zajednicu kroz različite projekte. Ove godine fokus nam je na najmlađima i želji da kroz donaciju slikovnica „Lola i Mila“ domaćih autora pomognemo da deca lakše savladaju i nauče o različitim aktivnostima i sutuacijama u kojima se svakodnevno nalaze. Nastavićemo da opremamo i biblioteke osnovnih škola, što smo započeli prošle godine, rekao je Veselin Janićijević, direktor kompanije McDonald’s u Srbiji. 

Zaposleni u kompaniji Zegin farbali uskršnja jaja sa decom iz SOS Dečijeg sela 

Zaposleni u kompaniji Zegin povodom Uskrsa organizovali su svečano druženje sa decom iz SOS Dečijeg sela u Severnoj Makedoniji, kao i zajedničko farbanje jaja. 

Događaj su zajedno organizovali kompanija Zegin i Fondacija Dr Verica Mehandžiska, a kompanija Zegin je ovom prilikom obezbedila poklone za svu decu koja morave u SOS Dečijem selu sela, kao i za decu iz hraniteljskih porodica koja SOS Dečije selo podržava kroz svoje programe. 

Da saznate kako i koliko se u regionu donira za podršku deci, ali i za druge oblasti, registrujte se u našoj Giving Balkans aplikaciji, a da i sami pružite podršku ostvarenju nekog dobrog cilja, donirajte za neku od kampanja na platformi Donacije.rs