Na konferenciji za štampu održanoj 21. septembra u Skupštini Grada Beograda najavaljeno je da će Beogradski polumaraton, koji se održava 30. septembra podržati inicijativu Nacionalni dan davanja (NDD), pod sloganom Trka dobrote.

Na konferenciji za štampu govorili su gradolnačelnik Beograda, Zoran Radojičić, direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić, član upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma (SFF) Veran Matić, kao i Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, koja će ove godine biti primalac sredstava prikupljenih putem inicijative NDD. Novac je namenjen kupovini aparata spektrometar koji služi za jednostavnu i brzu identifikaciju hemijskog sastava bilo kog uzorka.

NDD je manifestacija nastala ove godine iz inicijative Srpskog filantropskog foruma, a uz podršku Vlade Republike Srbije. Manifestacija će se od ove godine održavati svakog 9. oktobra, a njena osnovna svrha je prikupljanja sredstava za podršku cilja od društvenog značaja odnosno rešenja određenog problema koji postoji u društvu. Odluka da se na ovaj način podrži rad upravo Petnice proistekla je iz ogormnog značaja koji ovaj istraživački centar ima za razvoj nauke u državi, ali i zbog ekonomskih problema sa kojima se Petnica često suočava.

 Govereći ispred SFFa, Matić je obrazložio da je Beogradski maraton prepoznat kao veliki i značajan partner, koji može da pomogne razvoju kulture davanja kako ovom prilikom, tako i ubuduće. Uz to je podsetio da je i prošle godine beogradski maraton bio povod prikupljanja sredstava za podršku Petnici, kada su zaposleni preduzeća Nordeus za tu svrhu učestvovali na maratonu.

Na to je direktor Petnice, Vigor Majić, odgovorio istakavši svoje zadovoljstvo što je za cilj manifestacije kao što je NDD izabrana baš Petnica. Dodao je da apart za čiju kupovinu se prikupljaju sredstva predstavlja izuzetno savremenu tehnologiju koja se može koristiti za unapređenje programa kako u prirodnim tako i u društvenim naukama, te da bi imao ogroman značaj za mlade naučnike u Petnici.

Sa svoje strane, Nikolić je podsetio skup na značaj maratona kao sportskih događaja koji u isto vreme predstavljaju i izuzetne platforme za širenje svesti o dobročinstvu i izgradnji kulture davanja. On je tako naveo impresivne cifre iz sveta, pre svega primer Londonskog maratona koji predstavlja najvećeg pojedinačnog donatora kroz jednu akciju (64.700.000 GBP sakupljeno je prošle godine, a od svog nastanka 1985. godine, Londonski maraton sakupio je 955.000.000 GBP).

Navevši uz ovaj još i primere Njujorškog, Bostonskog i Tokijskog maratona, kao najvećih u svetu, Nikolić je objasnio da postojanje ovakvih inicijativa i u najrazvijenijim zemljama sveta ukazuje da potreba za davanjem postoji uvek i svuda. Cena paketa za učešće na Trci dobrote iznosi 5.000 RSD a informacije o načinu prijavljivanja i preuzimanja paketa se mogu naći ovde.

Na samom kraju konferencije, gradolnačelnik je pozvao sve građane i organizacije da u što većem broju učestvuju na polumaratonu:

“Pozvao bih sve da dođu kako bismo napravili korak dalje i korak više na stazi, ali i korak dalje i više ka dobročinstvu i dobroti.”