Na inicijativu Beogradskog maratona, čije se 34. izdanje ove godine održava 16.05.2021. godine, pod sloganom „Bez barijera“, a sa ciljem da se osobama sa invaliditetom stvore bolji uslovi za redovan dnevni i sportski život, uprave i fudbaleri Crvene Zvezde i Partizana rado su se uključili i dali svoj doprinos u realizaciji ove akcije.

Dresovi, odnosno kompleti u kojima su fudbaleri Crvene Zvezde i Partizana odigrali 164. „večiti“ derbi sada su spremni za prodaju i ovo je jedinstvena prilika da neko postane vlasnik oba kompleta dresova sa odigranog derbija, koji ima tradiciju dužu od 74 godine (prvi derbi je održan 05.01.1947. godine), kao i da kupovinom dresova, odnosno finansijskim prilogom učini izuzetno važan i human gest i tako značajno doprinese unapređenju rada Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda - SSOSIB i njihovih mnogobrojnih korisnika -  osoba sa invaliditetom, pogotovo mladih i dece.

Partneri i aktivni učesnici u realizaciji celog projekta su i Srpski filantropski forum i Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda (SSOSIB).

Jedan od ciljeva ove akcije je prikupljanje sredstava za opremanje inkluzivnog sportskog vežbališta na otvorenom i inkluzivne sale za vežbanje u okviru Sportskog centra „ Olimp „ na Zvezdari, kao i nabavka sportske opreme potrebne za realizaciju programskih aktivnosti Sportskog saveza osoba sa invaliditetom grada Šapca. Revitalizacijom vežbališta i obezbeđivanjem opreme stvorili bi se uslovi za kontinuirano svakodnevno vežbanje preko 100 osoba sa invaliditetom, prvenstveno mladih, raznih kategorija invalidnosti. Za realizaciju ovog projekta potrebna su sredstva u iznosu od 2.300.000 rsd.

Drugi cilj je prikupljanje sredstava za finansiranje sportskih stručnjaka koji bi realizovali sportske programe za osobe sa invaliditetom grada Beograda u periodu jun - decembar 2021. Osam programa na deset lokacija širom grada pod stručnim nadzorom sportskih stručnjaka obezbedili bi uslove za kontinuirano vežbanje za više od 200 osoba sa invaliditetom, prvenstveno mladih, svih kategorija invalidnosti. Za ove potrebe su neophodna sredstva u iznosu od najmanje 1.000.000 rsd.

Dodatno se planira i realizacija razvojnih programa koji bi omogućili većem broju osoba sa invaliditetom, pogotovo u prigradskim opštinama, da se uključe u aktivno bavljenje sportom čime bi se značajno poboljšao kvalitet života osoba sa invaliditetom u našem glavnom gradu i šire.

Kompletna akcija, odnosno opremanje sportskih vežbališta, realizacija sportskih programa za osobe sa invaliditetom i realizacija dugoročnih razvojnih programa biće sprovedena preko SSOSIB i sve uplate, odnosno sva finansijska sredstva uplaćuju se na račun SSOSIB-a broj 325-9500600046308-30.

Svi zainteresovani  (pojedinci i firme) za dalji nastavak akcije i kupovinu dresova (oba kompleta) u kojima su fudbaleri Crvene Zvezde i Partizana odigrali 164. „večiti“ derbi mogu da se jave na adresu office@bgdmarathon.org, gde će dobiti više informacija kako da daju svoj doprinos i podrže akciju.