Krajem prošle godine, anonimni dobrotvor “Pajn” iz takozvanog Ananas Fonda objavio je na svom sajtu poziv za organizacije, kojima su predviđene donacije od ukupno 86 miliona dolara (koliko je iznosila tadašnja vrednost 5000 Bitkoina). Osoba iza ove fondacije, koja želi da ostane anonimna, stekla je bogatstvo putem kriptovaluta.

Ovaj poziv otvoren je u decembru 2017. za organizacije kojima je potreban novac za istraživanja ili projekte. Do sada je donirano preko 55 miliona dolara na račune 60 organizacija, poput Multidisciplinarne asocijacija za psihodelične studije koja sprovodi istraživanja uticaja MDMA (sastojak ekstazija) na osobe sa postraumatskim poremećajima, kao i The Water project koja ima za cilj obezbeđivanje čiste vode u Podsaharskoj Africi.

Slogan Ananas Fonda je “Kada imaš dovoljno novca, novac više nije važan”. Pajn do danas ostaje anoniman. Kako sam kaže, bolje je da ljudi misle da ste samo dobro zbrinuti, a ne da ste ekstremno bogati. A što se imena fondacije tiče – Pajn jednostavno voli da jede ananas.