U Srbiji su ovog proleća akcije sadnje i pošumljavanja dominirale na našem radaru.

Navodi se da je u Beogradu zasađeno 17.114 stabala od kojih je najveći broj obezbeđen kroz donacije društveno odgovornih kompanija, što je preko tri puta više nego prethodne sezone. U Nišu je, po izveštajima medija, zasađeno preko 5.000 stabala, takođe uz podršku poslovnog sektora i volonterski angažman zajednice.

Zabeležili smo bezbroj primera širom zemlje a u ovom pregledu predstavljamo ti akcije ozelenjivanja koje su se posebno istakle saradnjom dobročinitelja iz poslovnog sektora, lokalnih organizacija i građana.

Ekostar Pak: Hektar šume nadomak Beograda i podrška za čisto Blace

Osamdeset volontera kompanije Ekostar Pak, podržalo je stručni tim od 10 inženjera šumarstva udruženja Discover Serbia u akciji u kojoj su zasadili hektar šume za nastavno-naučnu stanicu Šumarskog fakulteta u Petrovčiću blizu Surčina.

Vladimir Pavlović, osnivač i predsednik udruženja Discover Serbia, izrazio je svoje zadovoljstvo ovim događajem:

„Ponosan sam na volontere iz kompanije Ekostar Pak koji su odvojili svoje vreme i učestvovali u akciji. Nadam se da će njihov današnji gest biti primer i drugim kompanijama da se priključe formiranju pluća Beograda. Petrovčić to zaista i jeste. Ako uspemo u nameri da pošumimo 250 hektara vazduh će u decenijama pred nama bii osetno bolji“, kazao je Pavlović i najavio nove sadnje.“

Ekostar Pak je tokom prethodnog meseca obezbedio i potrošnu robu za akciju čišćenja atara 13 sela u opštini Blace a lokalna samouprava udvostručila je donaciju. Tokom akcije, 120 žitelja trinaest sela ove opštine očistilo je 500 džakova otpada iz svoje okoline.

 

Izvori: Nova, Blace Info Press

OTP Banka i Coca Cola ozelenjuju betonsku džunglu

U Bulevaru Zorana Đinđića na Novom Beogradu zasađeno je 35 stabala lipe. Donator akcije je OTP banka Srbija,koja je želela da oplemeni deo bulevara u kome se nalazi jedna od njenih poslovnica. Akciji su se kao volonteri pridružili i zaposleni banke.

Istog dana, volonteri kompanije Coca Cola NBS Srbija zasadili su još 35 stabala lipe u parku „Ušće“ u blizini Muzeja savremene umetnosti. Kompanija Coca Cola NBS Srbija uplatila je novac za kupovinu dodatnih sadnica 35 lipa.

Izvor: NBGD Vesti

Sremski Karlovci: Vega IT i DechkoTzar vraćaju prirodi

Pod okriljem Pokreta gorana Vojvodine petnaestak volontera posadilo je 29. februara odrasla stabla hrasta lužnjaka i sadnice bele i crne topole na području Starog Dunava u Sremskim Karlovcima u okviru prve ovogodišnje akcije pošumljavanja.

Tog dana na zelenim površinama između brze pruge i nove saobraćajnice u Sremskim Karlovcima zaposleni u kompaniji Vega IT, kao i iz drugih kompanija, u saradnji sa volonterima Pokreta gorana Vojvodine će saditi sadnice koje su nabavljene zahvaljujući Veginoj akciji „Vrati prirodi“.

Pre izvesnog vremena Fondacija te kompanije je sa DechkoTzar-om, kreirala kolekciju majica „Vrati prirodi“, inspirisanu prirodom, slobodom i programiranjem. Njihovom prodajom  prikupljen je novac za kupovinu sadnica i odlučeno je da se akcija ozelenjavanja održi u Sremskim Karlovcima. Akciju su podržali „Infrastruktura železnice Srbije“, karlovačka opština i JKP „Belilo“.

U kompaniji Vega IT kažu da je sadnja zamišljena kao finalni deo akcije „Vrati prirodi“, koji će okupiti Karlovčane, njihove zaposlene, druge kompanije, ali i njihove porodice da zajedno učine Sremske Karlovce zelenijim.

Akciju „Vrati prirodi“ pomogle su i kompanije BrisbaneDigital, 3lateral i UnderIT.

Izvor: Dnevnik.rs

Bolji i zeleniji Niš – Better Collective

Kompanija Better Collective donirala je ove sezone 150 sadnica gradu Nišu, a zaposleni kompanije su pružili volontersku podršku javnim službama u sadnji mladica duž niških bulevara.

Kompanija je od 2019. godine donirala 443 drveta gradu.

Izvor: Niške vesti

Hiljadu topola u Lazarevu

U akciji koju je organizovalo udruženje Moje Lazarevo, građani i organizacije ovog mesta kod Zrenjanina zasadili su 1000 sadnica topole. Akcija je okupila praktično čitavu zajednicu: meštane, učenike i nastavnike škole, vatrogasce-dobrovoljce, lovačko društvo, crkvenu opštinu i amaterska sportska udruženja.

JP „Vojvodinašume“ doniralo je 1.000 sadnica topole, dok su restoran Naša LA Priča, LUMA Stone Protect iz Novog Sada, Old Bakery iz Banatskog Despotovca, PG Dragan Šarović iz Lazareva, PG Miodrag Stanković iz Lazareva, Vide Međo iz Lazareva, Radionica Savić iz Lazareva, DVD Lazarevo, i JB Design iz Ečke pružili svoje dragocene donacije u novcu, materijalu i uslugama.

Izvor: I Love Zrenjanin