Na kraju leta 2023. godine, Zapadni Balkan ostaje posvećen unapređenju zdravstva, što nije iznenađujuće ako imamo u vidu da je to jedna od najprioritetnijih oblasti u koje region ulaže kroz dobrotvorne akcije.

Naša istraživanja o dobročinstvu pokazuju da je u 2021. godini zdravstvo bilo najdominantnija oblast davanja u Srbiji i Crnoj Gori, druga po redu u Bosni i Hercegovini, dok je u Hrvatskoj zauzelo treće mesto po zastupljenosti u donacijama.


Zdravstvo prvo na listi podržavanih oblasti u Srbiji tokom 2021.

Zdravlje predstavlja vrednost koja oblikuje naš svakodnevni život, i stoga podrška zdravstvu ostaje neprekidna potreba koja podstiče napredak zajednica. Zato u ovonedeljnom pregledu vesti o dobročinstvu istražujemo različite pristupe pružanja pomoći u oblasti lečenja. Aktuelni primeri uključuju priče o pojedinačnim inicijativama, korporativnim ulaganjima i angažmanu neprofitnih organizacija.

Nastavite sa čitanjem kako biste istražili akcije koje spasavaju živote i saznali više o strateškim i kreativnim pristupima koje kompanije i pojedinci primenjuju širom regiona.

Kompanija NIS donirala 15 mliona dinara Domu zdravlja Novi Sad 

Donacija je sprovedena u okviru kampanje „Zajednici zajedno“ pod sloganom „Da se nove nade rode“. Povodom nabavke nove opreme, Dom zdravlja Novi Sad je obišao gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić. 

Gradonačеlnik Đurić jе istakao da jе Novi Sad zahvalan što jе jеdan od odabranih gradova, koji su u partnеrskom odnosu sa Kompanijom NIS i da jе današnja donacija od vеlikog značaja za unaprеđеnjе javnog zdravlja u Gradu. 

Ova donacija jеdna jе u nizu uspеšnih partnеrskih projеkata Grada Novog Sada i Kompanijе NIS u okviru Programa „Zajеdnici zajеdno“. Od 2010. godinе do danas jе putеm ovog Programa u Novi Sad uložеno višе od 220 miliona dinara i rеalizovano višе od 100 projеkata u oblastima naukе i obrazovanja, javnog zdravlja i socijalnе zaštitе, zaštitе životnе srеdinе, razvoja kulturе i sporta, sa posеbnim fokusom na mladе. 

U Staroj Pazovi se dobročinstvo neguje od malih nogu 

Učenice šestog razreda iz Stare Pazove Iskra i Lara nekoliko dana su pravile nakit i prodavale ga ispred Tehničke škole u Staroj Pazovi, kada im se ubrzo pridružila i Sonja, a prikupljena sredstva uplatile su za lečenje osmogodišnjeg Mihajla Dekića iz Čortanovaca. Na kreativne načine i u skladu sa svojim mogućnostima one su pravile narukvice, priveske, minđuše i ogrlice. 

Dosta znamo lepo da pravimo i pravimo da bi pomogle Mihajlu da ozdravi. Cena nam nije bitna, daju nam koliko mogu, nama je bitno samo da sakupimo dovoljno para da pomognem Mihajlu, rekla je jedna od devojčica. 

Mihajlo Dekić rođen je 2016. godine, a sredstva su potrebna za specijalističke preglede, rehabilitaciju, logopedske i hidroterapije, troškove apoteke, kao i za putne troškove i smeštaj kako u zemlji tako i u inostranstvu. 

Uz podršku roditelja i humanih ljudi sakupile su 26.000 dinara i taj novac dale Mihajlu, naše malo nekom znači mnogo, ukoliko želimo da pomognemo Mihajlu kao ove tri devojčice to možemo uraditi i putem SMS poruke, tekst 988 poslati na broj 3030, ili uplatiti novac putem žiro računa koji se nalazi na sajtu fondacije Budi human. 

Hrvatski reprezentativci doniraju dresove za decu u KBC-u Osijek 

Hrvatski reprezentativci će donirati svoje dresove s utakmica Evropskih kvalifikacija protiv Latvije i Armenije za humanitarnu aukciju, na kojoj će se prikupljati sredstva za Kliniku za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek. 

Sakupljena sredstva će biti posebno namenjena za nabavku ultrazvučnog aparata za Kliniku za pedijatriju KBC-a Osijek. HNS i Zaklada Vatreno srce će ovime zaokružiti donacije za četiri najveća bolnička centra u Hrvatskoj, nakon što su prethodnih godina donacije već bile upućene KBC-u Zagreb, KBC Split i KBC Rijeka. 

Hrvatski nogometni savez će u narednim danima obavestiti navijače o detaljima aukcije, na kojoj će biti dostupni dresovi svih igrača koji će biti u sastavu na utakmicama protiv Latvije (8. septembra u Rijeci) i Armenije (11. septembra u Erevanu). 


U Hrvatskoj je u 2021. zdravstvo na trećoj poziciji među oblastima davanja

U Crnoj Gori prikupljen novac za operaciju sugrađanke 

Sredstva za operaciju crnogorske paraolimpijke Slobodanke Gurešić su skupljena, objavljeno je danas iz Fondacije "Humanost". 

Posredstvom platforme humanost.com, prikupljeno je preko 18.000 evra, koliko je potrebno da ona ode u Beograd na operaciju dekubitalne rane. 

Slobodanka je, uprkos tome što je nepokretna, vrlo angažovana, uspješna i hrabra. Operacija dekubitalne rane daće joj mogućnost da se vrati svom životu i borbi za budućnost, poručuju iz Fondacije. 

Slobodanka je paraolimpijski takmičar u stonom tenisu. 

Fondacija NORBS+ pokrenula kampanju za pomoć mališanima sa retkim bolestima 

Podarimo im „Dah života” naziv je kampanje za pomoć troje mališana kojima su neophodni aparati za iskašljavanje, a koji se ne mogu dobiti o trošku zdravstvenog osiguranja. 

U tome im pomaže Fondacija NORBS Plus, ali im je potrebna i naša pomoć. 

Za kupovinu aparata za troje dece potrebno je preko 12.000 evra. Fondacija NORBS ističe da bi bilo lepo da se sakupi i više novca kako bi se pomoglo i drugoj deci. 

Kampanju možete podržati na Donacije.rs ili uplatiti novac na žiro-račun 205-255295-18. 

Miljenko iz Hrvatske ide na put biciklom dug 2.300 kilometara u humanitarne svrhe 

Miljenko Mrkonjić je pre tri godine sa svojim prijateljima Markom Marićem i Tomislavom Mrkonjićem biciklom putovao iz Frankfurta do Imotskog kako bi prikupili donacije za decu obolelu od raka. 

Njihova akcija privukla je veliku pažnju u Njemačkoj i Hrvatskoj i donela je više od 25.000 evra donacija. Motivisan sopstvenom borbom s rakom u dobi od 16 godina, Miljenko je odlučio vratiti zajednici i pružiti podršku onima koji se suočavaju s istim izazovima. Na tom putu pridružiće mu se prijatelj Drago Jukić. 

Danas, tri godine kasnije, njegova predanost humanitarnom radu ne jenjava. U svom novom Izazovu  Putovanje dobrote, koje kreće 10. oktobra na put d nemačkog Frankfurta do španskog Santiago de Compostele kako bi skrenuli pažnju na decu iz udruge Maestral u Splitu. Cilj izazova je prikupiti sredstva za  dečje igralište Dom Maestral Split, koji brine više od 160 dece bez roditeljskog staranja. Sva prikupljena sredstva preko platforme Čini pravu stvar, a pod nazivom - Put za igru omogućiće obnovu dečjeg igrališta za bezbrižnu i sigurnu igru. 


Elvir Rahimić donirao za društveni centar za decu izlečenu od raka 

Bivši fudbalski reprezentativac BiH i član stručnog štaba fudbalske „A“ reprezentacije BiH Elvir Rahimić, u sklopu humanitarne akcije koja se trenutno  realizuje na području Tuzlanskog kantona, u zlatnom septembru uručio je donaciju Udruženju porodica i prijatelja dece obolele od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ kojom je podržao opstanak društvenog centra za decu i mlade izlečene od raka i u 2024.godini.  

Gospodin Elvir Rahimić dugogodišnji je  prijatelj i pokrovitelj različitih aktivnosti i projekata Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti "PIPOL" namijenjenih djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka i članovima njihovih porodica sa područja Tuzlanskog kantona. Ovogodišnjom vrijednom donacijom postao generalni pokrovitelj društvenog i edukativno-razvojnog centra za djecu i mlade oboljele i izliječne od raka, koji je otvorio svoja vrata sredinom 2021,godine a čije finansiranje nije sistemski riješeno,  ističe Amra Saračević, predsednica Udruženja.  

Crnogorska porodica iz Berlina obezbedila novac za lečenje dečaka Luke 

Crnogorska porodica iz Berlina obezbedila je sredstva za lečenje dečaka Luke Miliše iz Herceg Novog. Luka je četrnaestogodišnji dečak koji boluje od cerebralne paralize i potrebna mu je specijalna platforma da bi mogao da se kreće. 

Iz tih razloga, sredstva koja je fondacija Humanost do sada prikupila mogu da se koriste za druge svrhe/lječenja drugih kojima je pomoć potrebna. 

„Srcem za Podrinje“ donirali zdravstvenim ustanovama

Predstavnici udruženja „Srcem za Podrinje“ su posetili JZU Bolnicu Zvornik i JZU Dom Zdravlja Zvornik i tom prilikom uručili donaciju ovim zdravstvenim ustanovama.

Donacija se sastoji od raznih sredstava za higijenu, kao i 40 paketa u vidu voća i vode za pacijente u bolnici i 40 paketića za decu koja se nalaze na bolničkom lečenju. Direktor JZU Bolnica Zvornik, Ivan Popović uručio je Zahvalnice za društvenu odgovornost i vrednu donaciju predstavnicima udruženja „Srcem za Podrinje“, kao i suvlasniku i direktoru firme "Wieberr" i vlasniku firme "Bosmopp Janja", koji su donirali deo sredstava i podržali akciju.