Regionalne kompanije tokom prethodnih godina kontinuirano pokazuju društvenu odgovornost svojim strateškim potezima sa ciljem brige o zajednici. Odgovorne kompanije svojim poslovanjem pozitivno utiču na društvo i životnu sredinu, a u sopstvenu praksu uključuju pitanja kao što su različitost, jednakost i društvena pravda.

Ukoliko nisi siguran/na koliki udeo korporativna davanja imaju u akcijama za opšte dobro, podaci Giving Balkans aplikacije te možda iznenade: tokom 2020. godine, od ukupnih donatora u Srbiji je 39,1% detektovano iz korporativnog sektora. U BiH 48,5%, Hrvatskoj 33,8%, Albaniji 29,4%, Crnog Gori 44,1%, Severnoj Makedoniji 66,4% i Kosovu 25,7%.

Kako je značaj korporativnog sektora od presudne važnosti za društvo, osvrnuli smo se na nedavne primere koji to pokazuju u praksi. Tokom prethodnog meseca, kompanije iz regiona su najviše podržale decu, borbu protiv raka dojke, zdravstvene institucije i socijalno ugrožene porodice, a u ovom tekstu ćeš saznati kako su ostvarile pozitivan uticaj na zajednicu, povezujući svoje korporativne strategije sa dobrim delima.

AIK banka i MK Group donirali 100.000 EUR porodilištu u Beogradu

AIK Banka i MK Group šire svoj tradicionalni program „Podrška porodici" donacijama porodilištima širom regiona. Projekat, čija ukupna vrednost iznosi više od 700.000 evra, realizuje se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.

Tim povodom predstavnici AIK Banke i MK Group održali su sastanak sa ministrom zdravlja Republike Srbije na kojem je dogovorena finansijska donacija od 100.000 EUR za porodilište u okviru KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Aleksandra Stojanović, direktorka korporativnih poslova MK Group, istakla je: „Naše društveno odgovorne aktivnosti su i do sada najvećim delom bile usmerene ka zdravstvu i brizi o deci i mladima. Ovog puta su u fokusu buduće majke i bebe. Za ove potrebe smo za porodilište u okviru KBC „Dragiša Mišović“  izdvojili 100.000 evra, a vrednost celog regionalnog projekta iznosi preko 700.000 evra. Na ovaj način još jednom povezujemo ceo region kao kompanija koja zapošljava 6.000 ljudi širom Jadranske regije.“

Regionalni projekat Podrška porodici biće realizovan u narednom periodu u pet zemalja regiona u kojima posluju MK Group i AIK Banka. Finansijske donacije odabranim porodilištima imaju za cilj da omoguće bolje uslove za trudnice, porodilje i novorođene bebe, ali i da dugoročno pruže podršku porodičnoj politici i merama za podsticaj nataliteta.

Avon Srbija i Avon Hrvatska u borbi protiv raka dojke

Već godinama, u okviru Akcije za borbu protiv raka dojke, kompanija Avon kroz svoje aktivnosti radi na obezbeđivanju opreme koja je neophodna za ranu dijagnostiku, podizanju svesti o važnosti redovnih pregleda i podršci edukativnim programima koji pružaju sve značajne informacije ženama u borbi protiv raka dojke.

Ovogodišnja donacija kompanije Avon Srbija vredna preko 1,4 miliona dinara (prim. aut: 12.000 EUR) najavljena je Fondu B92, a u saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, biće iskorišćena za troškove rada pokretnog mamografa, sa ciljem da se obezbede besplatni pregledi i podstakne rana dijagnostika kod žena starijih od 45 godina.

Mamograf je postavljen na Kalemegdanu i radiće do 14. novembra 2021. godine.

Od osnivanja Avon Akcije za borbu protiv raka dojke, naš važan cilj je da informišemo žene o važnosti redovnih pregleda i ohrabrimo ih da brinu o svom zdravlju. Veoma smo ponosni što smo i ovogodišnjom donacijom otišli dalje od ohrabrenja. Zahvaljujući zalaganju Avon Dama i svih naših saradnika, izdvojili smo sredstva koja će omogućiti ženama besplatne mamografske preglede u ovim nesvakidašnjim okolnostima kada je zdravstveni sistem pod velikim opterećenjem, izjavila je Danijela Šantić, direktorka kompanije Avon za Adriatik region.

Pregledi se obavljaju svakog dana, od 8 do 20 časova na Kalemegdanu (Carigradski drum, prilaz iz Uzun Mirkove ulice), do 14. novembra. Beograđanke su iskazale veliko interesovanje za preglede i termini su zakazani u rekordnom roku, što ohrabruje i ukazuje na visoku svest o važnosti redovnih pregleda.

Društvenu odgovornost pokazala je kompanija Avon iz Hrvatske, koja je donirala 60.000 kn (prim. aut: 8.000 EUR) udruzi SVE za NJU!, a zapravo od samog početka ova kompanija podržava rad Udruge i pružanje psihološke podrške i pomoći obolelima i njihovim porodicama. Tu su uvek dostupne i otvorene Avon sobe u Centru u kojima besplatno može odsesti svako kome su neophodne terapije i pregledi u glavnom gradu, a promoviše se I zajednička kampanja dizanja svesti žena o važnosti samopregleda i redovnih odlazaka doktoru.

S Avonom slavimo godišnjice Centra za psihološku pomoć jer nas Avon podržava od 2010. Naše sobe za smještaj žena dobile su ime po Avonu. Zajedno radimo izvrsne preventivne kampanje i brinemo o oboljelim ženama. Avon je posvećen borbi protiv raka dojke kao malo koja kompanija. Pruža podršku programima Udruge godinama jer prepoznaje potrebe za podrškom oboljelih žena. Zaista smo sretni što imamo takvog partnera, onog pravog, na kojeg se možeš osloniti, kaže Ljiljana Vukota, psiholog i potpredsednica udruge SVE za NJU!

Svako može biti deo Avonove humanitarne porodice – kupovinom proizvoda s roze trakom donira se celokupan neto prihod i pomaže se borbi protiv raka dojke. U svakom Avonovom katalogu kroz celu godinu, kupovinom proizvoda s roze trakom ili znakom beskonačnosti se podržava i donira za ovu borbu.

DM donirao sredstva Školi sporta za osobe sa smetnjama u razvoju iz Banje Luke

Školi sporta za osobe sa smetnjama u razvoju „Sunce“ iz Banje Luke kompanija dm drogerie markt donirala je novac za realizaciju treninga.

Od 2019. godine ova škola okuplja decu i omladinu sa smetnjama u razvoju, a trenutno broji 35 članova i članica koji redovno treniraju tokom godine. Sportsko-rekreativne aktivnosti planirane u jesenjem periodu odvijaće se na Gradskom stadionu „Banja Luka“, ali i u sportskoj dvorani koju će, zahvaljujući donaciji, škola zakupiti na period od dva meseca.

Ova donacija je značajna za našu školu, jer je omogućila da osiguramo prostor za trening kada zbog vremenskih uslova moramo da iznajmljujemo salu. Aktivnosti koje će se sprovoditi podrazumijevaju dva treninga sedmično za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju. Oduševljeni smo sa saradnjom sa kompanijom dm, njihovom dostupnošću i strpljenjem, i zahvaljujemo se na pruženoj podršci, izjavio je osnivač i direktor škole Filip Jovanović.

Podsetio je da su, pored redovnih treninga, u narednom periodu planirane brojne aktivnosti kao što su učešća na domaćim i međunarodnim takmičenjima, ali i organizovanje 3. Inkluzivnog atletskog mitinga „Sunce“.

Kompanija Osmi red-D donirala koncentrator kiseonika Domu zdravlja u Budvi

Kompanija "Osmi red-D" donirala je budvanskom Domu zdravlja koncetrator kiseonika za pacijente sa respiratornim problemima.

Ovim putem želimo da se zahvalimo na uručenoj donaciji. Na ovaj način, JZU Dom zdravlja Budva je bogatiji za uređaj koji je itekako potreban u borbi sa Covidom, a "Osmi red-D" i njihov menadžment su još jednom pokazali društvenu odgovornost i čin dobrog poslovnog ponašanja, saopštili su iz DZ Budva.

Jana pokrenula akciju za pomoć Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka

Kompanija Jana pokrenula je humanitarnu akciju „Kapi ljubavi za male heroje“ kojom će se prikupljati sredstva za rad Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“. Deo novčanih sredstava od prodaje bilo kojeg pakovanja vode Jana u Konzumovim prodavnicama izdvojiće se za donaciju udruženju. Akcija će se sprovoditi u periodu od 22. oktobra do 12. decembra širom Bosne i Hercegovine.

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ već 18 godina svakodnevno pomaže deci oboleloj od raka i olakšavanju proces njihovog lečenja. Deci oboleloj od raka i njihovim porodicama Udruženje pruža smeštaj, hranu i psihosocijalnu podršku, organizuje godišnje rehabilitacione kampove, pomaže u nabavci lekova, medicinske opreme i tretmanima u inostranstvu, kontinuirano unapređujući svoje usluge i aktivnosti kako bi adekvatnije odgovorili na izazove koje ova bolest nosi sa sobom.

U procesu lečenja dece obolele od raka poseban značaj imaju podrška sistema i društvene zajednice koji na različite načine daju doprinos opstanku Udruženja i boljim uslovima za lečenje dece.

Neizmjerno nas veseli ovaj projekat s Jamnicom i Konzumom. Sretni smo što društveno odgovorne kompanije misle na ugrožene kategorije društva i daju svoj doprinos u borbi za njihov bolji položaj te što pomažu djeci oboljeloj od raka da lakše izbore svoju bitku s ovim neprijateljem.  Zahvalni smo od srca za podršku i ljubav koji proizilaze iz ovog projekta, kazao je Fikret Kubat, direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Galenika i Pantenol u Mesecu borbe protiv raka dojke

Kroz #RozeOktobar, Galenika aktivno podržava borbu protiv karcinoma dojke vodeći se principom #PodeliPodsetiProveri, jer ovo je tema koja zahteva povećanu pažnju i jačanje svesti.

Zato, od svakog kupljenog Pantenol proizvoda tokom oktobra, Galenika izdvaja 20 dinara za donaciju i pomoć Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Akcijom #RozeOktobar, svojim primerom i doprinosom, kompanija Galenika i brend Pantenol i ove godine skreću pažnju na važnost prevencije i redovnih samopregleda, jer je rana dijagnostika ključna za izlečenje i oporavak. Dodatno, kroz donatorsku akciju svi potrošači kupovinom Galenikinih Pantenol proizvoda učestvuju u donaciji Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pored godišnjih pregleda kod lekara, preporuka je da se samopregled grudi obavlja jednom mesečno. On traje svega par minuta koji mnogo znače i predstavlja set propisanih palpatornih koraka koje svako može da obavi kod kuće. Brigom o sebi možemo mnogo da učinimo i za sebe, i za druge, davanjem sopstvenog, pozitivnog primera i podizanjem svesti.

Lidl i Essity na putu ka ostvarenju lepšeg života svakog deteta

U okviru kampanje „Za lepši život svakog deteta“ koju su Lidl i Essity pokrenuli 4. oktobra, u cilju prikupljanja sredstava za obnovu prostorija Svratišta za decu u Krfskoj ulici u Beogradu, za sada je prikupljeno više od 2.500.000 dinara. Tokom akcije koja će trajati do 7. novembra, od svakog kupljenog Zewa i Libresse proizvoda Lidl i Essity odvojiće 20 dinara za pomoć Centru za integraciju mladih, čime će se prikupiti sredstva za obnovu Svratišta za decu u Beogradu, koji obezbeđuje krov nad glavom najmlađima.

Na dnevnom nivou kroz Svratište prođe u proseku oko 70 dece i zato nam je drago da su kompanije Essity i Lidl prepoznale značaj Svratišta i ovom akcijom direktno podržali decu koja praktično žive na ulici. Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali i pozivamo građane da se uključe i doprinesu uspešnosti ove humane akcije, i na taj način obraduju one kojima je podrška neophodna kroz obnovu Svratišta za decu u Krfskoj 7a, izjavila je Mina Medić, koordinatorka usluge Svratište za decu.

Kroz ovu akciju, a tokom redovne kupovine, odabirom Zewa i Libresse proizvoda po povoljnim cenama, Lidlovi potrošači imaju priliku da na jednostavan i transparentan način daju svoj doprinos deci koja su, zbog načina života, izložena višestrukim svakodnevnim rizicima. Na polovini smo trajanja akcije „Za lepši život svakog deteta“,  i do sada je prikupljeno sredstava u iznosu od više od 2.500.000 dinara.

Završen humanitarni likovni konkurs Roma Company „Crtežom do sreće“

Humanitarni likovni konkurs „Crtežom do sreće“ koji je Roma Company organizovala povodom svog 30-godišnjeg jubileja i izrade humanitarnog kalendara, završen je 18. oktobra. Deca iz osnovnih škola širom Srbije i predškolskih ustanova, udružila su svoju humanost i kreativnost kako bi pomogli osmogodišnjoj Leni Janković, koja boluje od retkog oblika spiralne  mišićne distrofije. Uz pomoć svojih roditelja, profesora, učitelja, vaspitača, deca su crtala na četiri različite teme u slobodnoj tehnici.

 Mališani iz predškolskih ustanova i osnovnih škola širom Srbije, pokazali su šta znači biti pravi drug i položili najznačajniji životni ispit – empatija i humanost, a to je ujedno i bio cilj ovog humanitarnog projekta Roma Company.

Veoma smo zadovoljni odzivom naših najmlađih, kao i time da je Humanitarni konkurs Roma Company podržalo preko 60 ustanova širom Srbije. Donacijom u iznosu od 100 dinara za svaki pristigli rad uspeli smo da prikupimo i doniramo celokupan iznos od 463.000 dinara neophodan za nabavku aparata – Cough Assist. Ovim putem želeli bismo da se zahvalimo svoj deci, njihovim roditeljima, vaspitačima, učiteljima, profesorima, na neverovatnom duhu i entuzijamu koji su se pokazali kao uzdanica u ostvarenju nečije sreće, izjavila je Jelena Anđelković, direktorka marketinga u Roma Company.

U narednim danima malenoj Leni biće doniran Cough Assist (aparat koji pomaže prilikom iskašljavanja), koji će Roma Company obezbediti u saradnji sa Fondacijom NORBS Plus, a ujedno će se realizovati i proglašenje dobitnika ovog humanitarnog likovnog konkursa. Autore 12 najboljih radova Roma Company će nagraditi sa jednim od vrednih poklona: Bluetooth slušalice, Bluetooth zvučnik ili Smart sat.

Nagrađeni radovi biće deo humanitarnog kalendara, koji će Roma Company poklanjati svojim poslovnim partnerima širom Srbije, a spisak nagrađenih radova će biti objavljen najkasnije do 31. oktobra 2021. godine na Facebook stranici Roma Company.

Jumbo podržao centar Džonatan školskim i terapijskim potrepštinama

Kompanija Jumbo iz Albanije kontinuirano promoviše nekoliko inicijativa koje koriste određenim grupama društva, držeći se svojih stubova korporativne društvene odgovornosti. Kako je oktobar mesec svesti o Daunovom sindromu, Jumbo je opremio Džonatan centar u Tirani školskim priborom, igračkama i specifičnim stvarima koje su potrebne tokom terapija koje specijalisti nude deci i mladima sa Daunovim sindromom.

Predstavnici Jumbo-a su rekli da su „srećni što vide da je Džonatan centar sada u mogućnosti da ponudi kvalitetne sesije i pokrije potrebe svih onih koji ga posećuju. Svi moramo da pokažemo solidarnost, kako na individualnom tako i na nivou kompanije.”

Kao deo BALFIN grupe, Jumbo ima aktivnu ulogu u pokretanju i podršci projektima koji unapređuju život dece i mladih.

Lindex Srbija prikupila više od 13.000 EUR u okviru Pink kampanje

Kraj meseca oktobra i završetak još jedne uspešne Pink kampanje kompanije Lindex iz Srbije. Udruženi sa kupcima, kompanija je prikupila 1,558,625 RSD (prim. aut: 13.200 EUR) za donaciju Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, što je ujedno i najveća donacija tokom sedam godina trajanja kampanje.

Kako podsećaju iz kompanije, rak dojke otkriven u početnoj fazi je potpuno izlečiv i zato svakog oktobra pozivaju naše koleginice, kupce, sve žene da se preventivno pregledaju.

Lindex Srbija je u okviru svoje objave na društvenoj mreži Instagram zahvalila svima koji su se uključili i pomogli poboljšanju uslova lečenja raka dojke.

Bimilk se pridružuje inicijativi za socijalno ugrožene porodice

Bitoljska mlekara iz Severne Makedonije je donirala iPad-ove socijalno ugroženim porodicama kako bi doprinela obezbeđenju opreme i kako bi više dece moglo da pohađa školu bez prekida. Potpuno funkcionalni tableti se isporučuju preko platforme “Donate PC” porodicama kojima je takva oprema potrebna, ali ne mogu da je obezbede.

“Donate Computer Platform” je inicijativa za donaciju korišćene, ali operativne računarske opreme, sa misijom da deci obezbedi nesmetano obrazovanje tokom pandemije. Platforma funkcioniše preko uspostavljenog sistema na njihovoj Fejsbuk stranici „Pokloni računar“  gde se svi kojima je potrebno registruju i daju potvrdu od institucije da su socijalno ugroženi.

Ovom donacijom Bitoljska mlekara pozdravlja inicijativu Donirajte računar kao izuzetno korisnu i poziva druge kompanije da se uključe i podrže je, jer se današnji život ne može zamisliti bez računara, a usled pandemije je porasla potreba za računarskom opremom u svakom domu, posebno zbog neophodnosti učenja na daljinu.

Kao odgovor na tu potrebu, pored ove donacije, u proteklom periodu od početka onlajn nastave, Bitoljska mlekara je donirala i laptop računare za decu iz SOS Dečijeg sela.

Odgovorne kompanije koje jačaju lokalne i šire zajednice pomažu brojnim sferama života – bilo to etička, filantropska, ekonomska odgovornost ili odgovornost za životnu sredinu. Ukoliko se ukazuje pomoć ugroženim i ranjivim grupama, ili pojedincima, kompanija dokazuje svoju odgovornost i pozicionira se kao poslovanje koje je vredno pohvaliti i podržati, a sve to čini sistem kojim su, složićeš se, svi na dobitku.

Da li ti podržavaš kompanije za koje znaš da odgovorno ulažu u zajednicu? Napiši nam u komentaru.