Efikasna primena akcija za dobrobit životinja zahteva povećanu svest, poboljšanu komunikaciju i saradnju organizacija civilnog društva, odgovornih kompanija, volontera, pa i pojedinaca-ljubitelja životinja koji žele da im omoguće što kvalitetniji život.

Kako se 4. oktobra obeležava Svetski dan životinja, mogli ste da naiđete na brojne inicijative dobročinitelja koji brinu o svojim krznenim sugrađanima, a njihove akcije pružaju primer kako lokalna ili šira zajednica može zajedničkom aktivacijom da postigne željene rezultate. Tako je, uz građane, donatore i organizacije koji su se uključili u stvaranje boljih uslova za životinje, rezultiralo da mnoge spremne dočekaju predstojeću zimu.

Catalyst Balkans je uoči ovog međunarodnog dana posvećenog pravima i dobrobiti životinja primio priznanje organizacije Svetski dan životinja (World Animal Day) zbog brojnih crowdfunding kampanja na Donacije.rs koje su pomogle da se obezbede bolji uslovi za njihov život. Baš iz tog razloga, detektovali smo i druge koji dele našu misiju – a to je doprinos boljem životu za što veći broj četvoronožnih drugara.

Hajde da vidimo kako udruženja, kompanije i pojedinci to postižu.

Glovo pomaže napuštenim životinjama

Brojnim azilima i prihvatilištima za pse i mačke svakodnevno je potrebna svaka vrsta pomoći. Mnogi pomažu kako i koliko znaju i mogu a nedavno nas je obradovala vest iz kompanije Glovo u Srbiji. Oni su odlučili da mnogim prihvatilištima i azilima poklone korišćene torbe za dostavu hrane.

Radi se o 400 komada prostranih i kvalitetnih torbi od termo-izolacionog materija koje je ova kompanija izbacila iz upotrebe zbog nedavnog spajanja sa drugom kompanijom koja se bavi dostavom do kućnog praga. Ove torbe crvene boje mogu da posluže za smeštaj manjih pasa i maca pa će im obezbediti mnogo udobniji i topliji boravak tokom predstojećih hladnih dana.

Budući da u timu imamo veliki broj kolega koji vole životinje i brinu o njima, a i sama sam udomila psa sa ulice, vrlo lako smo odlučili da torbe koje više nisu u upotrebi poklonimo azilima, prihvatilištima i pojedincima koji su život posvetili brizi o životinjama bez doma. Torbe su termo-izolacione, što znači da će napuštenim ljubimcima koji će u njima boraviti ili spavati pružiti toplotu i udobnost i u ekstremnijim vremenskim uslovima, zbog čega nam je svima puno srce, izjavila je Anja Đurić, Marketing lead kompanije Glovo u Srbiji.

U okviru ove donacije, torbe su stigle na adrese prihvatilišta Udruženje Beta Beograd, Dobra nada iz Petrovaradina, Draževac iz Obrenovca, Borske šape iz Bora, Pravo na život iz Šapca, Animal Care Center iz Mostara, Kuća Životinja iz Danilovgrada, Rin tin tin i Mali i veliki raj iz Spuža i druge.

Udruga za zaštitu mačaka „Sklonište dobrote“

Uoči Svetskog dana životinja odnosno Svetskog dana napuštenih životinja, volonteri udruženja za zaštitu mačaka „Sklonište dobrote“ iz Hrvatske organizuju štand sa ciljem edukacije sugrađana, promovisanjem rada udruženja i udomljavanja, kao i skupljanja donacija.

Štand je postavljen u subotu, 9. oktobra na Trgu Republike u Čakovcu, kada su pozvali sugrađane da dođu i pridruže se volonterkama u što većem broju kako bi izrazili svoju podršku.

U ponudi su bile šolje, majice, privesci, fotografije na platnu, a svi proizvodi su ručno rađeni od strane vrednih volontera. Osim „mačkarske“ ponude, održana je i humanitarna tombola.

Kako je u igri izvlačenja brojeva svaka tombola dobitna, posetioce štanda su očekivale i nagrade. Sav prihod prikupljen u tomboli i iz donacija za stvarčice sa štanda iskoristiće se u svrhe plaćanja lečenja bolesnih i stradalih mačaka i troškova hrane.

Dođite, sudjelujte, pomozite s 5,10 kn, svaka pomoć je dobrodošla, a doma ćete ići ispunjenih srca, poručuju iz ovog udruženja.

Da životinje nikad ne budu gladne: Akcija doniranja hrane

Povodom Svetskog dana životinja, organizacija Animal Rescue iz Srbije pokreće akciju prikupljanja hrane za pse, mačke i ptice.

Kako navode iz ovog udruženja, njihov cilj je da u narednom periodu sakupe 100 tona hrane za sve napuštene i zanemarene životinje.

Akcija prikupljanja donacija počinje simbolično danas, s idejom da se proširi po Srbiji. U toku je prijavljivanje zainteresovanih saradnika, tačnije pet-šopova i veterinarskih stanica koji će formirati mrežu za ostavljanje donacija širom glavnog grada, navode iz ove organizacije.

Zainteresovana fizička i pravna lica biće i prilici da osim hrane za napuštene životinje doniraju i novac. Kako su rekli ova akcija će biti transparentna kako bi svi donatori mogli da imaju uvid u to koliko su doprineli prikupljanju hrane.

Sjeti me se: U akciju za napuštene životinje se uključili i osnovci iz Hrvatske

„Sjeti me se četvrtak“ je godišnjica kojom se svakog četvrtog četvrtka u septembru naglašava važnost udomljavanja kućnih ljubimaca i stavlja naglasak na sve kućne ljubimce.

Tog je dana u ivanečkoj osnovnoj školi započeo novi ciklus projekta Daj šapi glas! koji za cilj ima senzibilizaciju učenika i lokalne zajednice za brigu prema napuštenim životinjama i izmenu stavova i ponašanja prema vlastitim kućnim ljubimcima kako bi se broj napuštenih životinja smanjio, a kroz volonterski i humanitarni angažman učenika i njihovih bližnjih olakšao rad udruga koje se bave napuštenim životinjama

Spomenuta godišnjica je povezana s humanitarnom akcijom s Međunarodnim danom zaštite životinja. U akciju prikupljanja hrane, veterinarskih i potrepština za svakodnevni boravak napuštenih životinja Sjeti me se uključio se velik broj učenika, a prikupljene donacije dostaviće se lokalnim udrugama i azilima Spas i Životni zov iz Varaždina i Prijatelji životinja i Sklonište dobrote iz Čakovca.

Osim humanitarne akcije u školi se odvijao i niz aktivnosti. Učenici nižih razreda slikali su svoje ljubimce, posetili uzgajivačnicu zečeva – kućnih ljubimaca, izrađivali tangram s temom životinja.

Učenici viših razreda izrađivali su logo na temu Međunarodnog dana zaštite životinja kroz aktivnost Životinjski izazov unutar eTwinning projekta Živimo zeleno 2 / Living greenly 2.

Tom prilikom su oba projekta povezali svojim izazovom – pozivom ostalim sudionicima eTwinning projekta da se priključe projektu Daj šapi glas!

Da bezbrižne dočekaju zimu: Životinjama iz Zoo planeta neophodna je naša pomoć

Predstavnici Udruženja Zoo planet iz Srbije uputili su apel građanima da im pomognu da obezbede dovoljno hrane, prostirki i lekova za 180 životinja o kojima se staraju u Zoo kutku u selu Kamenica.

Zoo planet je pokrenuo akciju „I ja spremam zimnicu” koja ima za cilj da pomogne životinjama o kojima se staraju da bezbedno dočekaju zimu.

Dušan Stojanović presednik Udruženja ističe da je im tokom zimskih meseci potrebno više od 500.000 dinara za hranu, prostirke i lekove za životinje

Moramo da kupimo seno za životinje i za to nam je potrebno 470.000 dinara. Finansiramo se od donacija, kao i od ulaznica, ali u ovom trenutku nemamo neophodna sredstva da mirno dočekamo zimu, ističe Stojanović.

Kako je kazao, pripremili su majice sa slikama ugroženih vrsta životinja koje će se uskoro naći u prodaji. Svi oni koji žele da pomognu životinjama mogu da kupe majicu i time podrže dalji rad Zoo planeta.

Na majicama su prikazane kornjača, veverica, poskok, lane, medved i zec, inače ugrožene vrste u Srbiji, kako bezbrižno spavaju. Naša težnja je da im obezbedimo da mogu bezbrižno da žive i u prirodi, i kod nas u Zoo kutku, objašnjava Stojanovići dodaje da prihod od prodaje samo jedne majice može da obezbedi 10 bala sena.

U proteklih 12 godina, koliko postoji, Zoo planet je spasio više od 5.500 napuštenih i povređenih životinja.

Građani koji  žele da pomognu zbrinjavanju životinja u Zoo planetu to mogu da učine uplatom donacije na žiro račun udruženja 105-22423-78 ili putem PayPala: zooplanet.nis@gmail.com.

Kompanija DM poziva na humaniji odnos prema životinjama

Kako bi skrenula pažnju na problem pasa bez doma ali i onih koji se bore sa invaliditetom i pomogla ovim krznenim sugrađanima, kompanija DM drogerie markt donirala je 336.000 RSD (prim. aut: 2.800 EUR) u Dein Bestes proizvodima udruženju „Spaske“ koje brine o povređenim psima na teritoriji grada Kraljeva.

Početkom oktobra u svetu se obeležava Svetski dan životinja, a mi smo želeli da ga obeležimo na pravi način i posvetimo pažnju onima koji zavise od naše pomoći. Uvek se vodimo time da naše malo nekome zaista mnogo znači, te smo istinski srećni što imamo mogućnost da pružimo podršku najrazličitijim organizacijama u našoj zajednici. Tako smo prepoznali i rad Udruženja „Spaske“ kojem smo želeli da pomognemo, ali i da ih motivišemo da nastave da grade srećnije okruženje za naše ljubimce, rekla je Svetlana Zarić, menadžerka asortimana kompanije dm.

Udruženje „Spaske“ iz Kraljeva postoji već osam godina na dve lokacije u gradu i brine o više od 120 pasa. Stoga je za njih ova donacija veoma značajna, a iskoristili su je i kao povod da podsete sugrađane na važnost humanijeg odnosa prema životinjama.

Osim ove donacije, DM je u prethodnom periodu uručio Dein Bestes proizvode u vrednosti od 161.000 RSD (1.300 EUR) udruženju "Felix" koje se bavi zbrinjavanjem maca, od kojih se neke suočavaju sa invaliditetom, kao i donaciju od 49.500 RSD (420 EUR) u robnoj vrednosti ka udruženju „Udomi i Spasi“.

Leskovčanin kombijem dovezao 500 litara vode za iznemogle životinje na Suvoj planini

Leskovčanin Vlada Vasiljković napunio je više od 500 litara vode, natovario balone u svoj pikap kombi i odvezao seljanima iz Malog Krčimira u opštini Gadžin Han nakon vesti koja je potresla Srbiju da krdo sa 800 krava i 200 konja koje se nalazi na ispaši na Suvoj planini umire od žeđi jer je od vikenda bez kapi vode. Jedini izvor je potpuno presušio.

Situacija je jako loša gore. Ljudi nemaju ni kap vode. Ono što sam mogao da poteram, ja sam im odneo. Apelujem na sve ljude dobre volje da pomognu meštanima i jadnim životinjama, kaže za Vlada Vasiljković.

Zelena patrola na delu/Green patrol in Action je našla donatora za transport vode za 1.000 grla konja i krava, ali ne mogu da nađu firmu koja ima cisterne i koja bi za novac transportovala vodu za životinje. Od ukupno potrebnih oko 40 tona vode, za sada je obezbeđena četvrtina.

Na presahlom suvoplaninskom izvoru Rakoš bazeni za napajanje stoke vodom prazni su već danima, od kada je Vojska Srbije 11. septembra prestala da dovozi cisterne sa vodom, a kraj bezvodnog izvora zabeležene su potresne scene sa nemoćnim stočarima koji slušaju urlike izbezumljenih, žednih i iznemoglih životinja, piše Rešetka.

Tokom jučerašnjeg dana ugovoreno je da će Vojska nastaviti dopremanje vode životinjama na Suvoj planini sa još jednim vozilom. Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju i iskopavanja novih izvorišta, ali stočari kažu da i dalje nema dovoljno vode za sva grla.

Udruzi Snoopy 3.000 kuna, poklon publike Classical Music Festival-a

Organizatori međunarodnog Classical Music Festival-a predali su Udruzi Snoopy donacije prikupljene tokom festivala koji je održan u Puli sredinom septembra. Publika je svojim donacijama podržala ovu humanitarnu akciju koja je spojila klasičnu muziku i ljubav prema psima, te je prikupljeno 3.007 kuna (400 EUR). Svi donatori dobili su na poklon leptir-mašnu, zaštitni znak Festivala, a izradila ih je Petra Fabian Kapov, poznata pulska dizajnerka koja stoji iza brenda Mashna.

Poznato da psi djeluju blagotvorno na zdravlje ljudi te im smanjuju stres i anksioznost, djeluju meditativno i iscjeljujuće, baš poput klasične glazbe. Radi pandemije i epidemioloških mjera klasični su glazbenici bili odvojeni od koncertnih djelatnosti, provodili su vrijeme s instrumentom unutar "četiri zida", bez mogućnosti da svoju ljubav i vještine podijele s publikom. S druge strane, mnoga su skloništa za napuštene životinje također bila primorana zatvoriti vrata za posjetitelje i potencijalne udomitelje. Upravo smo zato kroz Festival i ovu akciju za udrugu Snoopy spojili dva najbolja čovjekova prijatelja: psa i glazbu, s ciljem da se da priliku psima da nađu svog čovjeka, a glazbi da nađe svog slušatelja, poručila je ravnateljica Festivala Andrea Milohanić.

Uručenju donacije prisustvovale su i Petra Fabian Kapov, direktorka marketinga CMF-a Jasna Mašinović Puh te volonterka udruge Snoopy Vanja Šimunić Lač, koja je gošćama uručila zahvalnice. Istaknula je da se uglavnom i finansiraju donacijama, čime pokrivaju veterinarske i druge račune, a mesečno zbrinjavaju i udomljuju između 30 i 50 pasa i to uglavnom u inostranstvo.

Magbellis ima najslađe modne detalje za pse!

Magbellis je novi neodoljivi brend na hrvatskom tržištu posvećen dodacima za pse. Inspirisan vernim i nestašnim mešancem Džekijem, Magbellis proizvodi imaju i humanitarnu notu. Naime, od svakog prodanog proizvoda, deo prihoda ide u Udrugu za pomoć i unapređenje života životinja Merida.

Ove godine moj brend Ulica snova i naš najprepoznatljiviji proizvod Moj planer slave deset godina i pravo je vrijeme za razvoj novih proizvoda i novoga brenda kojim se iznimno ponosim. Magbellis je jedna lijepa, posebna priča puna ljubavi i nadam se da će je kupci prepoznati, pojašnjava Magdalena Bešker.

S obzirom na to je ova priča nastala iz nesebične ljubavi između psa i njegovog vlasnika, Jacky je postao je i zaštitno lice brenda te model, uz ostale udomljene ljubimce.


Pomozite i vi nezbrinutim životinjama

U samu srž brenda utkali smo i humanitarnu notu. Od svakog prodanog proizvoda dio prihoda ide u Udrugu za pomoć i unaprjeđenje života životinja “Merida” koja je osnovana s dva osnovna fokusa djelovanja u segmentu zaštite životinja – neposredna pomoć životinjama na terenu i edukacija javnosti. Kao što je moja obitelj udomila Jackyja, želimo potaknuti i druge da pronađu svoje klupko ljubavi među onima kojima je ljubav najpotrebnija", pojašnjava osnivačica i vlasnica brenda Magbellis, Magdalena Bešker i dodaje kako su se svi psi na fotkama iskazali kao pravi, preslatki modeli i udomljeni su iz raznih udruženja. Za fotke se pobrinula Gordana Popović iz Pet Almighty Photography.

Sve proizvode možete pogledati i nagraditi i sebe i svog ljubimca na web stranici magbellis.com, pronađite ih na Facebooku i Instagramu. Ne zaboravite, kupovinom proizvoda iz linije Magbellis, uključujete se u vrednu akciju pomaganja životinjama.


Pojedinci dobročinitelji – udruženju iz Severne Makedonije stigao lek za mace

Jedno od najvećih udruženja za zaštitu životinja u Severnoj Makedoniji – aktivističko udruženje za dobrobit životnja Anima Mundi – sprovelo je kampanju u kojoj su pomogli bolesnim mačkama sa povređenim očima. Bila im je neophodna određena vrsta masti za oči, Terramicin, koja nije dostupna u toj zemlji, pa je ovaj lek donirala jedna brižljiva Makedonka koja živi u inostranstvu.

U okviru kampanje „Pomozite napuštenim mačićima i mačkama sa bolesnim ili povređenim očima“ makedonske organizacije za spasavanje životinja Anima Mundi - udruženje za zaštitu životinja, Melita Tomislav Ivanova poslala je udruženju Terramicin, čudotvornu mast za oči, koja je nedostupna na Balkanu.

Ali, Melita je našla način da nabavi Terramicin, a ona i njena organizacija su pomogli mnogim mačićima i mačkama sa problemima sa očima širom Makedonije! Bravo!, navodi organizacija Anima Mundi na svom Facebook profilu.

Prva bočica ove donacije ići će Aleksi Dom za mače koje je spasila pre nekoliko meseci. 

Hvala vam puno, dragi prijatelji na ovoj donaciji!, zaključuje Anima Mundi.

Kućice za pse pred oštru zimu kao donacija azilu u Prištini

Shkumbin Shehu je napravio 10 kuća za azil za pse u Prištini (Prishtina Dog Shelter), a kao rezultat ove donacije, ovaj azil sada ima dodatnih 10 kvalitetnih kuća napravljenih od bora, što će psima osigurati siguran i topli boravak u narednom periodu.

Zar nisu prelepe kućice za pse, koje je napravio naš dragi prijatelj Shkumbin Shehu koji je s ljubavlju radio na njima. Sada, sa još 10 kvalitetnih kuća napravljenih od bora, potpuno smo spremni za oštru zimu. Naši psi će ostati suvi tokom zime, glasi u objavi azila.

Briga o životnjima često nije pri vrhu liste prioriteta, ali ovakve akcije dokazuju da to može da se promeni. Ukoliko si i ti zagovornik boljih uslova za životinje, pridruži se ovoj borbi – podeli vest na društvenim mrežama, doniraj lokalnom azilu za napuštene životinje, ili odvoji svoje slobodno vreme za volonterski rad u nekoj organizaciji ili azilu. Mogućnosti su brojne, a sve što ti treba je malo volje, i naravno, mnogo ljubavi za svoje krznene sugrađane.