Svake godine od 25. novembra do 10. decembra, u svetu se obeležava globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Ova inicijativa je pokrenuta s ciljem podizanja svesti, inspirisanja na akciju i promovisanja dijaloga o rodno zasnovanom nasilju.

Kroz ovu globalnu inicijativu, organizacije, zajednice i pojedinci zajedno se bore protiv nasilja nad ženama, istražujući različite oblasti, od rodno zasnovanog nasilja do diskriminacije, s namerom da stvore inkluzivno društvo oslobođeno straha i nasilja. Ovaj period od 16 dana predstavlja priliku za osnaživanje, informisanje i zajedničku akciju kako bi se promenili društveni obrasci i postigao napredak u ostvarivanju ženskih prava.

Odgovarajući na ove izazove, u našem regionu su se i ove godine sprovele raznovrsne akcije koje pružaju podršku ženama suočenim s ozbiljnim problemima. Neki od primera uključuju „Autonomni festival žena" i „Festival filmskih autorki" u Novom Sadu, kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u Zadru, multimedijalni projekt „ŽIVJELA" u Crnoj Gori i druge. Ove akcije ne samo da osvetljavaju trenutne izazove, već i pozivaju na zajednički angažman kako bi se stvorilo okruženje u kojem svaka žena može bezbedno živeti i ostvarivati svoja prava.

U nastavku saznaj više.

Feministički vikend u Novom Sadu 

Vikend u Novom Sadu obeležen je ženskim aktivizmom kroz „Autonomni festival žena" i „Festival filmskih autorki". Cilj oba događaja bio je promovisanje ženskih glasova i razgovor o različitim oblicima diskriminacije. Autonomni festival žena, deo kampanje „16 dana aktivizma", donosio je razgovore o rodno zasnovanom nasilju, medijskoj ulozi, institucionalnim mehanizmima zaštite i rodnim stereotipima. Festival je podržala Delegacija Evropske unije i Sindikat Nezavisnost. 

Filmski festival autorki, organizovan od strane novosadske „OFF" organizacije, imao je za cilj promociju žena u filmskoj industriji. Kroz radionice i panele, istaknute su važnosti ženskih glasova u filmu, dok su autorski filmovi obrađivali teme seksualnog nasilja, unikatnih životnih priča, pravog prijateljstva i posledica gradnje na kulturu. Festival je zatvoren diskusijom autorki koje su delile inspiraciju i pozadinu stvaranja filmova. 

Kampanja 16 dana aktivizma u Zadru 

U organizaciji Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar sprovedena je kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". U saradnji sa Policijskom upravom Zadar, učenici trećih razreda edukovani su o prevenciji nasilja, samoobrani i traženju pomoći u slučaju nasilja. Saradnja obuhvata planirane školske preventivne programe i nacionalne projekte „Lily", „Živim život bez nasilja" i „Sportom protiv nasilja", uz podršku MUP-a RH. 

Policijski službenici su na radionici informisali učenike o vrstama nasilja, zakonskim odredbama, sankcijama i postupanju policije u slučaju prijave nasilja. Takođe se govorilo o mogućnostima traženja pomoći od drugih institucija i udruženja. Voditelji programa su predstavili tehniku samoobrane, važnost sporta za mentalno zdravlje i tehniku Krav Maga. 

Cilj zajedničkih aktivnosti bio je prikazati problem nasilja iz različitih perspektiva, promovisati kulturu nenasilja i potrebu prijavljivanja nasilja. Podršku projektima pruža Vijeće za prevenciju kriminaliteta Zadarske županije, koje je izradilo promotivne materijale s porukama „Prekinimo šutnju". Projekat „Lily" simbolizuje ime pokojne sudije usmrćene 1999. 

Multimedijalni projekat Živjela u susret globalne kampanje 16 dana aktivizma u Crnoj Gori 

Multimedijalni projekt ŽIVJELA, u susret globalnoj kampanji „16 dana aktivizma", najavljuje nove aktivnosti. Projekat je pridružen festivalu "The Univercity" s radionicom o uticaju na društvene promene kroz kreativni angažman, uz priprema izdanje slikovnice „Sine!" inspirisane istoimenim filmom.  

Projekat nastavlja s misijom ukazivanja na problem selektivnih abortusa u Crnoj Gori, posebno zbog prekida trudnoće samo zbog budućih ćerki. Organizacija „Dobar život" ističe zloupotrebu prenatalnih testova i naglašava nedostatak 3.000 žena reproduktivne dobi: 

Nakon uspješne prve projektne faze u kojoj su se savjesni građani neformalno okupili oko ideje „Pokažimo koliko se voli kćerka”, ŽIVJELA nastavlja misiju. Kroz različite formate ukazujemo i ukazivaćemo crnogorskoj javnosti na poražavajući rezultat o nama kao nečasnim evropskim prvacima u dvodecenijskom trendu u kojem se parovi, budući roditelji, odlučuju na prekide (zdrave) trudnoće samo iz razloga jer je fetus – buduća kći. Omasovljena zloupotreba prenatalnih testova i selektivni abortusi očitavaju se u trenutnom nedostatku od čak 3 000 žena reproduktivne dobi, navode iz organizacije “Dobar život”. 

Kroz umetnički format „Crnogorska monodrama Sine!", projekat prikazuje i ženski životni ciklus i duboko ukorenjenu mizoginiju kojoj su žene izložene. Film "Sine!" naišao je na pohvale na evropskim festivalima, a najnovija vest dolazi iz Portugala, gde će biti prikazan na festivalu animacije Cinanima. 

Šesnaest žena za 16 dana aktivizma 

Povodom globalne kampanje „16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama", u Beogradu je 11. decembra otvorena izložba fotografija „16 žena". 

Izložba prikazuje portrete 16 žena iz javnog života Srbije koje daju svoju podršku svim ženama koje su preživele ili se suočavaju sa psihološkim nasiljem u različitim oblicima. 

„Zadovoljstvo mi je da sam deo jedne ovakve izložbe na kojoj su učestvovale izuzetne žene ostavivši na fotografijama deo svoje duše i pokazujući razumevanje za one koji prolaze kroz nasilje, ali dajući i podstrek da iz njega izađu", rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE), novinarka Branislava Antović Aleksić. 

„Ja ne poznajem nijednu ženu koja u toku svog života nije pretrpela bilo koji vid nasilja, da li fizičkog ili psihičkog", rekla je novinarka Aida Đedović, čiji je portret deo izložbe „16 žena". 

Izložba „16 žena" biće otvorena u Kulturnom centru Beograda do 11. januara 2024. godine. 

Izvor: kcb.org.rs/
 „16 dana aktivizma”: SOS tim poklonio 171 knjigu gradskoj biblioteci 

Tim SOS kutka za devojke i SOS telefona, koji su deo Odbora za ljudska prava u susret obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama u Američkom kutku u biblioteci „Bora Stanković” je organizovao čajanku pod sloganom „Da li nas čujete? Tišina jednom mora da pukne” na kojoj je prisustvovalo 20-ak srednjoškolki. Na samom početku su simbolično postavile narandžastu lentu u znak sećanja na devojčice koje su živote izgubile u masovnim ubistvima ove godine u Srbiji. 

Čajanku je vodila tim liderka SOS Kutka Jefimija a o značaju rada i postojanja Programa za devojke, o samim počecima govorila je Jana, članica prve generacije Sos Kutka za devojke koji je osnovan krajem 2017. godine. Jana danas studira i živi u Sloveniji i prenela je iskustva iz ove zemlje Evropske unije. 

Na Čajanci su predstavile platformu za devojke kao sigurno i bezbedno mesto za devojke i devojčice na internetu. 

Odbor za ljudska prava Vranje poklonio je gradskoj biblioteci 171 knjigu, 21 izdanje različitih autora iz oblasti ljudskih prava i feminizma kako bi na taj način omogućili građankama i građanima lakšu dostupnost knjigama koje su usko specijalizovane. 

Na kraju čajanke SOS tim je poručio devojkama i devojčicama da nisu same i da ,,nasilje nema opravdanje”. 

Podsetili su da je ove godine u partnerskom i porodičnom nasilju ubijeno najmanje 27 žena i devojaka. Jedna žena je ubijena u Pčinjskom okrugu, u Vladičinom Hanu.Od početka ove godine, SOS Telefon za žene primio je ukupno preko 500 poziva.  

Za emotivnu podršku i informisanje o rodno zasnovanom nasilju, kao i pravne savete možete pozvati SOS Telefon Vranje na broj 0800 001 017 Poziv je besplatan i anoniman. 

Ida Prester pokrenula Štit – kampanju protiv nasilja nad ženama 

Muzička izvođačica Ida Prester pokrenula je Štit – kampanju protiv nasilja nad ženama. 

Umetnica je izjavila da je inspiracija bila ubistvo mlade majke Nizame ovo leto u Gradačcu: Jako me to pogodilo i snimila sam pesmu. Reakcije su bile divne, iz cijele regije i odlučili smo napraviti kampanju. Pozvali smo preko 40 javnih osoba iz Bih, Hr i Srbije da nam se pridruže i pevaju „Štit”. Svi su pristali i nastao je ovaj video. 

U tu inicijativu su se kroz spot uključila brojna poznata imena iz regiona, među kojima su sportisti i sportistkinje, glumci i glumice, voditeljke, aktivistkinje... Ispod pogledaj video za kampanju Štit. 

 

Priče i razgovori: #Profemina2023 u Severnoj Makedoniji u znaku ženske snage i podrške 

U četvrtak 23. novembra je održano sedmo izdanje regionalne konferencije za žene Profemina u organizaciji Color Media, izdavača ženskog časopisa Ubavina i zdravje. 

Regionalna konferencija Profemina ponovo je okupila žene na jednom mestu, dajući im priliku da čuju diskusije, razgovore i priče. Akcenat programa stavljen je na lepotu, zdravlje i negu. 

Ana Dornik, humanitarka i motivacioni govornik, svoje iskustvo u borbi s kancerom dojke je podelila za publikom, a Irena Dimoska i Ljupka Mačkova, žrtve porodičnog nasilja, su javno ispričale svoju priču na panelu Da li sam bezbedna?. 

Akcija "Beauty Bag“ pokrenuta 2015. godine tradicionalno organizovana u decembru 

Pod vođstvom Rotary kluba Beograd Singidunum, cilj akcije "Beauty Bag" je sakupljanje kozmetičkih proizvoda svih vrsta za dame iz sigurnih kuća. Pokloni se sakupljaju, sortiraju i pakuju u setove, koji se za praznike doniraju štićenicama u sigurnim kućama u Beogradu, Pančevu i širom Srbije. 

Do sada su se donacije skupljale isključivo od kompanija, ove godine organizatori su odlučili da prošire akciju i pozivaju sugrađane da im pomognu u tome. 

Rotary intenacionalna humanitarna organizacija sa fokusom na promociji mira, suzbijanju bolesti, poboljšanju zdravlja majki i dece, podršci obrazovanju i ekonomskom razvoju. Rotary je posvećen ostvarivanju pozitivnih promena u svetu. 

Rakuten Viber u borbi protiv nasilja nad ženama 

Rakuten Viber, globalni lider među platformama za komunikaciju, uključio se u kampanju povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, sa ciljem podizanja svesti o ovom problemu. 

Iz godine u godinu statistika koja svedoči o nasilju nad ženama sve je gora, a na njihovoj zaštiti ne radi se gotovo ništa. Zbog toga je Rakuten Viber, globalni lider među platformama za komunikaciju, rešio da se od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, uključi u kampanju tokom 16 dana aktivizma i pomogne u pozidanju svesti o ovom važnom problemu. 

U partnerstvu sa organizacijama koje su posvećene osnaživanju žena, Rakuten Viber dopreće do miliona svojih korisnika u Srbiji, kako bi im pomogao da saznaju na koji način mogu postati deo rešenja, ili gde potražiti pomoć, ukoliko je potrebna. 

Globalna inicijativa 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama počela je 25. novembra i traje do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, a cilj joj je podizanje svesti, inspirisanje na akciju i promovisanje dijaloga o gorućem problemu koji pogađa brojne žene širom sveta, a posebno su mu podložne one koje su finansijski zavisne od svog partnera. Ipak, važno je napomenuti da rodno zasnovano nasilje nije ograničeno na određene kulture ili nacije, socioekonomski status ili geografsku lokaciju – ono je univerzalni problem koji zahteva kolektivnu akciju i posvećenost da se gradi svet u kom svako može da živi bez straha i nasilja. 

Partneri Rakuten Viber na ovom projektu su WHO – Svetska zdravstvena organizacija; Fempower, platforma koja za cilj ima osnaživanje žena kako bi ostvarile finansijsku nezavisnost; Tampon Zona, podkast i platforma koju je pokrenula i vodi Iva Parađanin; Ne posmatraj, reaguj, udruženje muškaraca u borbi protiv nasilja nad ženama i platforma Original, koju je osnovala Fondacija Novak Đoković. 

Takođe, na Rakuten Viber Srbija zvaničnom kanalu, koji broji više od milion i po članova, predstavljena je platforma Safe City, na kojoj žene mogu anonimno da prijave ako su preživele seksualno nasilje, ili neku drugu vrstu nasilja u javnom prostoru. 

Na Korčuli održana akcija „Sigurnost i poverenje za žene“ 

„Dva meseca nakon brutalnog ubistva studentkinje Mihaele Berak, izlaskom na ulice i simboličnim javnim akcijama zahtevamo pravdu za Mihaelu i njenu porodicu, kao i sankcije za sve odgovorne za propuste u ovom slučaju!" - poručuje Udruženje za promociju ljudskih prava i građanski aktivizam KaP iz Korčule i kolektiv radijskog šoua o ravnopravnosti polova K'o žena. Pozvali su sugrađane da im se pridruže u akciji "Sigurnost i poverenje za žene" na Korčuli na ulazu u Stari grad, gde se izrazila solidarnost sa ženama Osijeka i svim ženama koje trpe nasilje. 

„Slučaj ubistva Mihaele Berak još jednom je otkrio nefunkcionalnost sistema zaštite žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim nivoima. Postupanje policije je obilovalo propustima poznatim javnosti. Pogrešne kvalifikacije ovog teškog ubistva su plasirane u javnost, prvo kao samoubilački čin, zatim kao nesrećan slučaj tokom provere oružja. Posebno zabrinjava činjenica da je okrivljenom bilo dozvoljeno raditi u policiji i nositi oružje." - navode iz Udruženja KaP. 

„Ovaj slučaj ukazuje na probleme sa postojećim zakonskim rešenjima, uključujući i trenutni predlog Vlade RH u proceduri za sankcionisanje femicida. Prema trenutnom predlogu Vlade RH, ovako teško ubistvo žene ne bi bilo tretirano kao femicid, što je takođe problematično. Zakon o zaštiti od porodičnog nasilja ne obuhvata sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, uključujući femicid, nanoseći ženama ozbiljnu štetu i tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju." - ističu iz Udruženja KaP. 

Povodom „16 dana aktivizma“ pušteno 27 narandžastih gerbera sa Malog mosta 

Povodom obeležavanja kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ danas je sa Malog mosta pušteno 27 narandžastih gerbera, kao simbol broja žena koje su u 2023. izgubile život od strane nekog člana porodice, a u organizaciji Ženske odborničke mreže Skupštine grada Zrenjanina, Centra za socijalni rad i Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina –  “Most”. Podršku je dao i Grad Zrenjanin. 

Lepa Željski koordinatorka Ženske odborničke mreže Skupštine grada Zrenjanina ukazala je da se Zrenjanin i ove godine priključio globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. 

„Kao i svake godine, Grad Zrenjanin se priključuje globalnoj kampanji '16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama'. Ta kampanja traje 16 dana, počinje 25. novembra i završava se 10. decembra sa Danom ljudskih prava. Grad Zrenjanin kao i uvek učestvuje u ovoj kampanji, ali ne samo 16 dana u okviru ove kampanje nego 365 dana godišnje. Radi se na prevenciji svih nasilnih oblika ponašanja, kako kod dece tako i kod starjih, a sama kampanja '16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama' nam govori dosta toga, da je nasilje opšta globalna pojava, da se pojavljuje u svim strukturama i u svim dobima."