Tokom ovog leta pratimo veoma aktivna dešavanja kada su u pitanju donacije i humanitarne akcije. Ostvareni su odlični rezultati kroz razne akcije prikupljanja sredstava, a uručene su i brojne donacije tokom prethodne nedelje.

Odabrali smo za vas 10 inspirativnih priča iz regiona, a učesnici su kompanije, organizacije, zajednice i pojedinci. Svako je donirao šta je mogao – od robe, novca, svog vremena – tako da možete pronaći pregršt lepih primera kako pomoći svojoj zajednici.

Oprema za učenje programiranja za biblioteke u Srbiji

U okviru projekta Digitalni građanin 2.0, devetnaest biblioteka u Srbiji dobilo je donaciju u vidu nove IT opreme koja služi za učenje osnova programiranja, a koja će korisnicima biblioteka biti na raspolaganju za besplatno iznajmljivanje u prostoru biblioteke ili kod kuće.

U ovom, novom ciklusu projekta Digitalni građanin, za svaku od ovih biblioteka obezbeđena su po tri micro:Maqueen plus robota i po dve obuke za  zaposlene u bibliotekama koje se realizuju u onlajn formatu 27. i 30. jula. Ovi mini roboti kompatibilni su sa micro:bit-om – mini računarom uz pomoć kojeg različite generacije na veoma jednostavan i inovativan način imaju priliku da uče programiranje. U prethodnom ciklusu projekta 2019. godine za 20 biblioteka u Srbiji donirano je po 20 micro:bit uređaja i po 5 boson setova, a za pet najaktivnijih biblioteka obezbeđen je i po jedan 3D štampač.

Micro:bit računar u kombinaciji sa elementima iz boson seta može da bude osnova za kreiranje praktičnih rešenja za svakodnevne potrebe. Ovaj mini-računar, na primer, može da detektuje visinu temperature u prostoriji i ukoliko temperatura pređe neku zadatu vrednost računar pali ventilator i na svom led ekranu prikazuje trenutnu temperaturu. Maqueen robot proširiće mogućnost učenja i programiranja. Ovaj robot ima mogućnost da prati predefinisano kretanje, meri distancu od prepreka, uočava promene na podlozi, ispušta zvuke i daje svetlosne signale.

Do sada je u ovim bibliotekama ukupno realizovano više od 160 besplatnih obuka za građanstvo, a zabeleženo je da je micro:bit iznajmljen više od 2.500 puta.

Projekat u Srbiji sprovodi Fond B92 u okviru programa „Bitka za znanje“, a uz podršku i partnerstvo Instituta za razvoj i inovativnost mladih iz Zagreba.

„Delez Srbija“ donirala UNICEF-u sredstva za modernizaciju neonatalnih jedinica 

Kompanija Delez Srbija“ donirala je UNICEF-u 200.000 EUR za modernizaciju i opremanje neonatalnih jedinica u Srbiji. 

Za ovu godinu, ovo je najveća donacija privatnog sektora koja će omogućiti nabavku prvog transportnog vozila za decu i aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi Centru za neonatalogiju u Kragujevcu kao i jedan aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada. Donacijom će se obezbediti i stručna edukacija lekara, medicinskih sestara i saradnika za primenu najnovijih znanja i procedura u neonatologiji.

Ovo je prvo transportno vozilo namenjeno prevremeno rođenim bebama i deci uzrasta do 18. godina. Izuzetno važna donacija za naš Centar i Kliniku za pedijatriju koji su sada opremljeni da pružaju negu najugroženijim prevremeno rođenim bebama u situacijama kada je svaki trenutak ključan za njihovo preživljavanje. Ogromna je zahvalnost svih nas koji brinemo o prevremeno rođenim babama, trgovinskom lancu Delez Srbija koji je prepoznao važnost ove kampanje i donirao značajna sredstva. Veliko hvala i UNICEF-u koji je godinama uz nas i od koga smo od početka ove godine dobili već dva reanimaciona stola, tri inkubatora i pet infuzionih pumpi, izjavila je direktorka Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac, prof. dr Anđelka Stojković.

Humanitarna akcija „Jane“: „Znak pažnje koji čini razliku“ 

„Jana“ je donirala sredstva za kupovinu medicinskih kreveta i dušeka za Specijalnu bolnicu za hronične bolesti dečje dobi „Gornja Bistra“. U mesec i po dana, koliko je trajala „Janina“ humanitarna akcija „Znak pažnje koji stvara razliku“, prodajom Jane u svim prodavnicama „Konzuma“ prikupljena su sredstva za opremanje dve bolesničke sobe s krevetima i antidekubitalnim madracima za Specijalnu bolnicu za hronične bolesti dečje dobi „Gornja Bistra“. Akciji su se priključili i kompanija „Duh u boci“, teniserka Dona Vekić, teniser Borna Ćorić i kompanija „Panon Trade“.

Ova je bolnica pretrpela ogromne štete u razornom zemljotresu koji se dogodio krajem prošle godine, pa je uz osnovne sigurnosne uslove malim pacijentima bilo izuzetno važno osigurati kvalitetne krevete i dušeke koji pridonose većem kvalitetu života u ovoj bolnici u Hrvatskoj.

Zaposleni donirali deo zarade za Fondaciju „Budi human“

Zaposleni kompanije „Generali Osiguranje Crna Gora” odrekli su se dela julske zarade kako bi podržali mališane Fondacije “Budi human” koji čekaju na svoju šansu za lečenje. Ova društveno odgovorna kompanija, koja je odnedavno postala i jedan od prijatelja Fondacije „Budi human“, dala je svoj doprinos doniranjem dela julske zarade, i time su pružili pomoć u prikupljanju novčanih sredstava za decu koja čekaju na svoju šansu za srećnije i bezbrižnije detinjstvo.

Uplata je izvršena na Opšti račun Fondacije, pri čemu će sredstva biti ravnomerno raspoređena svoj deci kojoj je potrebna pomoć.

Divno je znati da postoje kompanije koje podržavaju Fondaciju i sve ono što radimo za našu decu, unazad već pet godina. Zahvaljujemo se na ovom humanom gestu samoj kompaniji i svim zaposlenim, kako ispred Fondacije, tako i u ime naših superheroja koji hrabro vode najteže bitke svog života, naveli su iz Fondacije „Budi human“.

Muzika kao terapija – važna donacija stigla Klinici za decu i omladinu Beograd

Više od 200 pacijenata godišnje dođe u Klinike za decu i omladinu Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu. Osim lekova, u njihovom izlečenju veoma je značajna i „umetnička“ terapija. Deca i mladi u ovoj ustanovi slikaju, boje i sviraju! Zaposleni u Institutu obratili su se kompaniji „Mozzart“ za pomoć, kako bi dobili adekvatan muzički instrument i unapredili kvalitet rada sa pacijentima.

Naša klinika se sastoji od četiri organizacione jedinice koje se bave lečenjem dece i adolescenata do 24 godine. Mi smo jedni od vodećih u zemlji, a kod nas se leče deca iz cele Srbije, ali i regiona. Donacijom kompanije „Mozzart“, unapredićemo još više kvalitet rada u okviru terapijskog delovanja, te je ovakav poklon od velike važnosti jer pospešuje rad sa našim pacijentima, kaže šef Odseka za specijalističko konsultativne preglede za decu Prim dr Olivera Aleksić Hil, dečji psihijatar.

Iz Klinike za decu i omladinu još dodaju da je ovo dobra uvertira u renoviranje petog sprata njihove zgrade koje je najavljeno za ovu godinu. U okviru Klinike sprovodi se individualna i grupna psihoterapija, porodična terapija, farmakoterapija, defektološki tretman, specijalno-pedagoški tretman i po potrebi uspostavlja kontakt sa školama, centrima za socijalni rad…

Muzički instrument koji je donirala kompanija „Mozzart“ će unaprediti kvalitet rada u okviru terapijskog delovanja, kaže Aleksić Hil.

Uručena donacija akcije „ČEPeNIng“

Akcija „ČEPeNIng“ uručila je dvoje mehaničkih kolica i dve šetalice – rolatora Klinici za ortopediju Univerzitetskog kliničkog centra Niš. Ova, kao i sva prethodna pomagala, kupljena su prikupljanjem plastičnih zatvarača i njihovom reciklažom.            

Kada je u pitanju ova akcija, moram da napomenem da se sva velika dela sastoje od nekih malih komada, malih delatnosti koje čine to veliko delo i ti čepovi plastičnih boca koje mi i ne registrujemo su bili način da Klinika za ortopediju dobije pomagala, dvoja kolica i dve šetalice, koja će pomoći onima koji nakon operacije treba da stanu na svoje noge, poručio je prof. dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš.             

Ovom prlikom on je izrazio zahvalnost Udruženju za pomoć Nišlijama.

Mi se bavimo velikim stvarima i nekada od šume ne vidite drvo, ali upravo zato postoje prijatelji i upravo zato postoje ovakva udruženja koja su spremna da pruže ruku i pomognu svima kojima je pomoć najpotrebnija, naglašava Perišić.

U Kotoru postoji humani muzej posvećen mačkama

Ukoliko volite životinje, a ovog leta posetite Kotor, ne propustite priliku da obiđete Muzej mačaka, koji se nalazi nedaleko od centra grada.

U pauzi od kupanja i šetnji, svratite u mali muzej posvećen mačkama – ulaz košta 1 EUR, a deo prihoda se donira za kupovinu hrane mačkama koje žive na ulicama Kotora. Nakon što platite ulaznicu, možete donirati novac za kupovinu hrane ili jednostavno kupiti hranu i sami je odneti lokalnim mačkama.

Mačke već nekoliko decenija predstavljaju simbol Kotora, a sve detalje njihovog dolaska na obalu ovog crnogorskog grada možete pronaći upravo u muzeju. Dok obilazite dve prostorije u koje je raspoređena velika kolekcija, oko nogu će vam se, vrlo verovatno, vrteti nekoliko šarenih mački koje već dugo žive u ovom interesantnom muzeju. Među eksponatima su izloženi novčići, knjige, sveske, poštanske markice, medalje, raznoliki zapisi i razglednice koje su ljubitelji mačaka donirali muzeju.

Neki od eksponata su stari nekoliko stotina godina. Svi oni koji žele donirati novac ili eksponate muzeju mogu se javiti na službeni mail: info@catsmuseum.org. Više informacija o muzeju potražite na zvaničnoj stranici Muzeja mačaka.

SOS Kumstvo: Pomoć deci kojima život nije podelio najbolje karte

SOS Dječija sela u Bosni i Hercegovini već punih 25 godina brinu o stotinama mališana bez odgovarajuće roditeljske brige. SOS mame, SOS tete i stručni tim psihologa i socijalnih radnika nastoje da omoguće deci toplo porodično okruženje, ljubav, osećaj pripadnosti, ali i priliku za bolju budućnost.

A ulepšati njihovo detinjstvo može i svaki građanin/ka BiH, putem projekta SOS kumovi. Lejla Turčilo, profesorka Fakulteta političkih nauka u Sarajevu je pre 15 godina odlučila da postane kuma SOS Dječijeg sela. U ideji kumstva prepoznala je mogućnost svog doprinosa razvoju i obrazovanju mladih ljudi koji tamo odrastaju.

Među mojim studentima ima i onih koji su odrastali u SOS Dječijim selima i smatrala sam da je važno da podržim djecu i mlade koji su bez roditeljskog staranja kroz svoj mali doprinos. Ja kumstvo vidim ne kao donaciju nego kao ulaganje u budućnost djece i mladih u SOS Dječijim selima. Ono što mi se dopada je da sam redovno u komunikaciji sa SOS Dječijim selima, koja Kumove obavještavaju o svojim aktivnostima, tako da imam povjerenja da je proces transparentan i da zaista svojim kumstvom pripadam toj SOS porodici, priča za BUKU profesorka Turčilo. Dodaje da novac koji donira SOS dječijim selima BiH nije veliki, ali smatra da je važno da odnos uzajamne brige i saradnje traje, odnosno da dugoročno podržava njihov rad.

Ovo iskustvo me promijenilo tako što sam osvijestila koliko je važno da mi koji smo imali prilike u životu za kvalitetno odrastanje, obrazovanje i život takve prilike pružimo djeci koja ih po rođenju nisu dobila. Promijenilo me i tako što znam da činim nešto dobro za mlade i za BiH koju će ti mladi sutra kad budu kvalitetni obrazovani ljudi činiti boljom, zaključuje Turčilo.

Kumstvo je projekat koji podrazumeva kontinurine mesečne donacije za 30 SOS porodica i 215 dece i mladih koliko ih boravi u dva SOS Dječija sela koja deluju u BiH.

Humanitarni sportski vikend „Za prvih 1000 dana djetinjstva“ 

Sportski park Krbulja u Donjoj Dubravi proteklog je vikenda bio centar prvog humanitarnog događanja u sklopu humanitarne kampanje „Za prvih 1000 dana djetinjstva“ na kojem su se prikupljala sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u detinjstvu MURID. U donatorsku su se kampanju punih srca uključili članovi teniskog kluba organizacijom teniskog turnira ženskih, muških i mešovitih parova na kojem se okupilo stotinak igrača.

Od donacija organizatora, sudija i posetilaca na teniskom turniru prikupljeno je 3.600 EUR, a na fudbalskoj utakmici 1.100 EUR. Teniskoj suboti sledila je humanitarna fudbalska nedelja gde su, uprkos pljuskovima, snage odmerili igrači NK Dubravčan i NK Tomislav Drnje.

Murid se nalazi pred najvećim projektom koji će ostati na trajnost celoj zajednici. Podrška zajednice u ovom trenutku  neopisivo nam je važna, vredna i bitna jer bez nje nećemo moći ostvariti cilj. TK Dubravčan, NK Dubravčan, Društvo žena, načelnik i svi prisutni mještani primer su sloge, jedinstva i snage zajednice koja nam je prva pružila ruku podrške i ovom akcijom dala dodatni vetar u leđa. Neopisivo hvala organizatorima i svima koji su se uključili u akciju, s verom da je ovo tek početak sinergije i zajedničkih aktivnosti na dobrobit cele zajednice, istakla je Silvija Pucko, izvršna direktorka MURID-a.

Udruženje „Čovjek pre svega“ pokrenulo humanitarnu akciju

Udruženje građana „Čovjek prije svega“ iz Banja Luke pokrenulo je humanitarnu akciju „Pomoć za socijalno ugrožene“. Od 1. avgusta do 31. avgusta, aktivan je humanitarni broj 1402 u M:tel mreži koji je namenjen za pomoć mnogim porodicama čija je egzistencija ugrožena, poručuje Udruženje građana “Čovjek prije svega” iz Banjaluke.

Najvažniji cilj ove humanitarne akcije jeste da deci iz nekoliko porodica omogućimo knjige, školski pribor, odeću i obuću za zimu, novac za prevoz do škole i slično. Ovu akciju smo pokrenuli jer nam se, nažalost, skoro svakodnevno javljaju porodice koje su ugrožene na neki način. Najčešće pitaju da im se pomogne kroz kupovinu osnovnih životnih namirnica, higijene, školskog pribora i knjiga za dečicu, polovnih kućnih aparata i slično. Mi od srca pozivamo sve ljude dobre volje da pozovu humanitarni broj 1402 ili da nas podržite putem donacija. Broj žiro računa 5551 0000 4336 4206 (Nova banka a.d Banja Luka). Za više detalja posetite naše stranice na društvenim mrežama. Facebook: Udruženje građana “Čovjek prije svega” i Instagram covjekprijesvega i pogledajte naše mnogobrojne humane aktivnosti koje smo realizovali u proteklom periodu, zaključili su iz Udruženja građana “Čovjek prije svega”.

Ukoliko vas je neka od ovih priča inspirisala da učinite nešto dobro za svoju zajednicu, podsećamo vas da je jedan od načina za to online donacija na platformi Donacije.rs.