Udruženje Šansa za roditeljstvo organizovalo je jednodevni festival 22. septembra pod sloganom “Niste sami”, čija tema su bili problemi neplodnosti i pitanja vezana za vantelesnu oplodnju (VTO) u Srbiji. Festival je bio je namenjen svim parovima i pojedinicma koji imaju probleme sa ostvarivanjem trudnoće, a posetioci su imali priliku da se kroz razgovor sa stručnjacima informišu o VTO, dobiju medicinske savete, podele svoja iskustva i pokažu solidarnost jedni prema drugima.

Štandovski deo festivala bio je otvoren za posetioce tokom čitavog dana (od 10h do 19h), a u okviru njega su predstavnici različitih relevantnih institucija predstavili svoj rad i odgovarali na pitanja. Uz to, održano je 6 panela na kojima su učestvovali medicinski stručnjaci, predstavnici državnih institucija kao i gosti sa klinika iz Grčke, Češke i Slovenije. Upoređujući iskustva iz drugih zemalja, paneli su se bavili pitanjima legislative, procedura i društvene podrške parovima koji se bore sa neplodnošću, sa ciljem informisanja ali i povećanja svesti o ovom problemu. 

Sandra Jovanović, predsednica Šanse za roditeljstvo, obratila se okupljenima na otvaranju festivala:

“Vantelesna oplodnja je jedna vrlo komplikovana i dugotrajna procedura, iscrpljujuća za sve parove, sa puno nedoumica, pitanja, straha od neuspeha, ali i nade da će dobiti potomstvo. Većina parova nema dovoljno informacija o tome, a festival je prilika da na jednom mestu ostvare neophodna saznanja, razgovaraju sa najpoznatijim domaćim i stranim stručnjacima i dobiju svu pomoć koja im je potrebna.”

Poseban deo festivala predstavljale su besplatne, individualne konsultacije sa lekarima, za sve učesnike koji su se unapred prijavili. Za ovo je bila predviđena odvojena prostorija kako bi se parovima omogućilo intimno i sigurno okruženje da postave sva teška pitanja. Za sve posetioce, inspirativan je bio i Zid nade, na kom su mogli da ostave razne vrste poruka - motivacione poruke, nade i savete, ali takođe i da podele svoje brige i sumnje.

Iako su imali pune ruke posla oko organizacije festivala, podsećamo da je Šansa za roditeljstvo nedavno uspešno završila kampanju na platformi Donacije.rs, putem koje su sakupljena sredstva za publikaciju časopisa Šansa za roditeljstvo koji se bavi problemom neplodnosti u Srbiji. Prvo izdanje biće dostupno u velikom broju domova zdravlja u Srbiji, a besplatno su ga dobili i svi posetioci festivala.