Srpski filantropski forum otvorio je konkurs namenjen organizacijama civilnog društva kojim će podržati inicijative za unapređenje kvalitetnijeg obrazovanja, kroz promociju aktivizma, solidarnosti i filantropije. Krajnji cilj konkursa je da sledi misiju Srpskog filantropskog foruma, a to je da se predstavi kolika je moć zajedničkog ulaganja u opšte dobro jer daje dobar primer celom društvu, posebno u kriznim situacijama.

Konkurs je namenjen organizacijama civilnog društva koje će zajedno sa osnovnim ili srednjim školama raditi na sprovođenju inicijativa koje neguju i promovišu aktivizam, empatiju, solidarnost i dobročinstvo, a takođe okupljaju građane i poslovnu zajednicu oko unapređenja uslova za obrazovanje dece i mladih.

Veran Matić, Jelena Đorđević Perc i Suzana Stanković Čikić

Konkurs za prikupljanje sredstava za unapređenje kvaliteta obrazovanje se inače realizuje u okviru „Godine dobrote“ koja je zvanično počela 9. oktobra, kada se obeležava Nacionalni dan davanja. „Godina dobrote“ je osmišljena i pokrenuta kako bi se nadahnjivali i promovisali dobrota, pozitivne vrednosti, humanost i dobra dela u školama širom Srbije.

„Veoma često zaboravljamo koliko je važna generacijska solidarnost, koliko je važno drugarsko odavanje priznanja u razredu, koliko je važan taj vršnjački podsticaj za prave vrednosti. To je izuzetno važno i u našim životima, davati priznanja onome ko zaista učini nešto plemenito, dobro ili korisno. Zaboravili smo na pristojne međusobne odnose, a to je veoma bitno za podsticaj da se takve aktivnosti šire, na taj način stvaramo lanac dobrote,“ izjavio je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

„Naša pažnja je posebno usmerena na mlade, a to smo shvatili kada su tinejdžeri počeli da potražuju knjige za samopomoć u toku pandemije. To nam je bio alarm da moramo da ih saslušamo i pomognemo. Zato smo im na ličnom primeru pokazali kako mogu da se uključe, i kako zajedno možemo da napravimo bolje društvo u kojem svi živimo“, rekla je Jelena Đorđević Perc, urednica kulturnih programa Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, koja je dobitnik priznanja „Svedočanstvo o dobroti“.

Jelena Đorđević Perc i Suzana Stanković Čikić

„Svi govorimo o dobroti, ali dobro moramo činiti. Moderno vreme nosi neke nove vrednosti, ali to ne znači da ne treba da negujemo i iskonske vrednosti poput empatije i humanosti. Mi, roditelji stradale dece, izgubili smo ono najvrednije što imamo,  ali to ne znači da nemamo potrebu da učinimo nešto dobro, da životi naše dece ne budu uzalud ugašeni, da ono što su oni ostavili iza sebe, u svojim mladim godinama, iskoristimo kao pokretač nečeg dobrog, kao motivaciju mladih, da čine dobro, da veruju da mogu da ostvare svoje snove. A sve kreće od nas, naša deca gledaju šta mi radimo i kako se ponašamo i to je najvažniji putokaz našoj deci, koji se kasnije u školi i društvu razvija“, izjavila je Suzana Stanković Čikić, majka ubijenog učenika Andrije Čikić u OOŠ „Vladisav Ribnikar“.

U okviru konkursa, planirano je da se podrži do 15 inicijativa čiji će nosioci biti organizacije civilnog društva i koje će se realizovati u partnerstvu sa osnovnim ili srednjim školama u njihovoj lokalnoj zajednici.

Prijava na konkurs je otvorena od  20. oktobra do 20. novembra 2023. godine. Rezultati će biti poznati najkasnije 30. novembra 2023. godine i biće objavljeni na veb-sajtu i društvenim mrežama Srpskog filantropskog foruma i Trag fondacije.

Odabrani projekti će se realizovati od 1. decembra 2023. godine do 01. maja 2024. godine. Svim učesnicima realizovanih projekata biće uručena priznanja za solidarnost prilikom obeležavanja Nacionalnog dana davanja 09. oktobra 2024. godine u Beogradu.

Više informacija o konkursu možete pronaći na ovoj veb-stranici

Sabrana dobra dela u skolama Srbije, na fotografiji: Jelena Bratić

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja i „Godina dobrote“ realizuju se u okviru projekta Snaga aktivizma, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i druge partnerske organizacije, među kojima su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, Feministički kulturni centar BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum.

*Autor fotografija: Goran Srdanov