Na Nacionalni dan davanja koji se obeležava 9. oktobra, Srpski filantropski forum je u saradnji sa Ministarstvom prosvete odao priznanja izuzetnim delima učenika svih škola u Srbiji, koji su se pokazali i dokazali svojom posvećenošću negovanju drugarstva, tolerancije, brige o bližnjima i humanosti, a sve u cilju usmeravanja društva na pravi put nakon tragičnih događaja u maju 2023. godine.

Prethodnog meseca, Srpski filantropski forum i Ministarstvo prosvete su uputili poziv svim školama u Srbiji da kandidiju akcije škola, odeljenja ili pojedinaca koje su se isticale svojom humanošću, empatijom i solidarnošću. Najuspešnije akcije i ideje su nagrađene na svečanoj ceremoniji 9. oktobra u Dečijem kulturnom centru Beograd.

Ovim događajem počela je i velika društveno odgovorna kampanja „Godina dobrote” u kojoj će se raditi na daljoj promociji dobrih dela u školama, u saradnji sa lokalnim zajednicama, udruženjima, stvaranju partnerstava između škola i udruženja na lokalu kako bi se dobra dela što više širila. Dobra dela svih dobrotvora, škola i učenika će biti promovisana tokom cele godine.

Foto: Goran Srdanov/Srpski filantropski forum

Kao simbol zahvalnosti i podsticaj za nastavljanje niza dobrih dela, Svedočanstva o dobroti su uručena kako učenicima i školama, tako i istaknutim filantropima našeg društva koji neguju i šire ideju dobrote: Nini Ninković, devojčici koja je prodavala krofne kako bi prikupila sredstva za lečenje svog oca, košarkašu Nikoli Mirotiću za donaciju za lečenje dečaka, Gradskoj naodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” za Pesničku štafetu, voditeljki Tamari Grujić, Borku Petroviću, poznatijem kao najbolji nastavnik na svetu, horu i orkestru „Muzika nade” i pesniku Ljubivoju Ršumović.

Pored istaknutih pojedinaca, priznanje je dodeljeno i Elixir Grupi za podršku akciji pomoći Turskoj i Siriji, kao i organizacijama ADRA i Svetionik i platformi Donacije.rs koju vodi Catalyst Balkans.

Izvršni direktor SFF-a Veran Matić uručuje priznanje za doprinos akciji pomoći žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji našoj menadžerki usluga Milici Antić 

Dobrote i dobročinstva nikada nije dovoljno. Ipak, sada je potrebnija, kao nikada ranije, kao snažan i trajan odgovor na zločine prema deci i mladima u OŠ Vladislav Ribnikar, Duboni i Malom Orašju. Odavanjem priznanja zapaženim dobročiniteljskim naporima, naročito u osnovnim i srednjim školama, želimo da inspirišemo mlade ljude da se dobročinstvo još više širi i razvija, što snažnije i što trajnije, i da postane naša svakodnevna aktivnost. U „Godini dobrote“ očekujemo mnogo više dobrih, kreativnih i korisnih projekata i inicijativa koje ćemo podržati. Čast nam je što smo su brojni učenici i nastavnici postali dao naše filantropske familije i što ćemo u narednoj godini umnožiti broj humanih dela, solidarnost, drugastvo i empatiju, kazao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

Ovogodišnji Nacionalni dan davanja realizuje se u okviru projekta Inspire to Action, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija i druge partnerske organizacije, među kojima su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, Feministički kulturni centar BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum. Nacionalni dan davanja ustanovljen je 2018. godine na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, uz podršku USAID-a i Fondacije Ana i Vlade Divac, u okviru nekadašnjeg Projekta za unapređenja okvira za davanje.

Kao jedan od partnera u Koaliciji za dobročinstvo koja je aktivno doprinosila Projektu za unapređenje okvira za davanje, ponosni smo što je Catalyst Balkans pružao podršku Nacionalnom danu davanja, koji svake godine skreće pažnju javnosti na određeni izazov u društvu.