Kompanitë me përgjegjësi shoqërore në të gjithë rajonin, përmes aktiviteteve CSR, mbështesin çdo ditë komunitetet e tyre, u përgjigjen nevojave të ndryshme dhe kontribuojnë në zgjidhjen e çështjeve kritike.

Të dhënat tona tregojnë se roli i sektorit të biznesit në ekosistemin filantropik të Ballkanit Perëndimor po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm vit pas viti dhe se donatorët e korporatave janë pothuajse gjithmonë ndër 3 donatorët kryesorë. Në vitin 2021, sektori i biznesit dhuroi sasinë më të madhe të regjistruar në Maqedoninë e Veriut, Bosnjë dhe Hercegovinë dhe Kosovë, dhe fillimi i këtij viti tregoi se kompanitë vazhdojnë të kontribuojnë për të mirën e përbashkët dhe të ndryshojnë për të mirë komunitetet në të cilat operojnë me aktivitetet e tyre.

Më poshtë, lexoni tregime për dymbëdhjetë shembuj të përgjegjësisë sociale me të cilat kompanitë në rajon kanë treguar kujdes për komunitetin e tyre.

Gjysmë milion KN për Teatrin Kombëtar Kroat në Zagreb

M+ Group mbështeti Teatrin Kombëtar Kroat në vlerën prej gjysmë milioni KN, një pjesë e të cilave do të realizohet në shërbimet që kjo korporatë u ofron zakonisht bankave kryesore botërore, telekomeve, teknologjisë, energjisë, logjistikës dhe kompanive të tjera.

Audienca aktuale dhe e ardhshme e HNK do të kenë një përvojë përdoruesi të ngjashme me përdoruesit e disa prej kompanive më të rëndësishme në botë, siç thuhet në njoftimin e dhurimit.

Bingo dhe Nelt dhuruan 10,000 KM për SOS Fshatrat e Fëmijëve

Bingo, zinxhiri më i madh i blerjeve në Bosnje dhe Hercegovinë, së fundi realizoi një fushatë për të ndihmuar SOS Fshatrat e Fëmijëve në Bosnje dhe Hercegovinë. Në këtë aksion ata patën mbështetjen e kompanisë Nelt, ndaj së bashku grumbulluan fondet e nevojshme për të përballuar një pjesë të shpenzimeve të jetesës së familjeve me kushte të vështira financiare.

Duke blerë briosh 7Days dhe çokollatë Milka në dyqanet Bingo në muajin e kaluar, klientët mund të merrnin pjesë në një fushatë për mbledhjen e fondeve për të mbështetur punën e SOS Fshatit të Fëmijëve. 10,000 KM u dhuruan për SOS Fshatrat e Fëmijëve në Bosnje dhe Hercegovinë përmes aksionit të përbashkët të Nelt dhe Bingo.

Një nga lëvizjet tona më të rëndësishme strategjike është mbështetja për fëmijët dhe të rinjtë dhe ne përpiqemi ta transferojmë këtë praktikë pozitive të biznesit tek partnerët tanë. Me Nelt është e lehtë të punohet, duke pasur parasysh se ndajmë të njëjtat vlera, tha Tatjana Paunoski, shefe e marketingut për tregti në Bingo.

Kompania Nelt shpreh kënaqësinë që po bashkëpunojmë me SOS Fshatrat e Fëmijëve në Bosnje dhe Hercegovinë për të shtatën vit radhazi. Si kompani me përgjegjësi shoqërore, ne besojmë se shoqëria në tërësi duhet të përpiqet për ndryshime pozitive dhe të kujdeset për më të rinjtë tanë, të ardhmen tonë, shtoi Biljana Lackanoviq, asistente e drejtorit ekzekutiv të Nelt.

Gjatë vitit të kaluar, SOS Fshatrat e Fëmijëve në Bosnje dhe Hercegovinë ofruan kujdes për 216 fëmijë dhe të rinj dhe mbështetën drejtpërdrejt 437 familje me status të rrezikuar social përmes Programit për Forcimin e Familjes.

Bingo dhe Orbico dhuruan 5,000 KM për SOS Fshatrat e Fëmijëve

Mbështetja për përpjekjet e SOS Fshatrave të Fëmijëve në BeH për të siguruar që çdo fëmijë të rritet në një mjedis familjar erdhi edhe nga dy kompani të tjera.

Me një donacion prej 5,000 KM, të ndara nga shitja e artikujve Glade Winter në dyqanet Bingo, këto dy kompani dhe klientët mbështetën fëmijët që rriten në SOS Fshatrat e Fëmijëve.

Historitë më të mira të biznesit janë ato që i bëjnë njerëzit të buzëqeshin. Orbico, Glade, klientët tanë dhe ne treguam një tjetër histori të tillë. Ne vazhdojmë të ofrojmë mbështetje për SOS Fshatrat e Fëmijëve në BeH. Jemi të lumtur që jemi miku i tyre më i mirë dhe iniciatori dhe platforma për veprat e mira të partnerëve tanë të biznesit që kanë të njëjtin mision si Bingo, tha Tatjana Paunoski, shefe e marketingut tregtar në Bingo.

Punonjësit e banës UniCredit i dhuruan libra Shoqatës së Grave Iskra

Punonjësit e bankës UniCredit në Banja Luka së fundi vizituan Shoqatën e Grave që Vuajnë nga Kanceri i Gjirit Iskra dhe u dorëzuan librat dhe mesazhet e mbështetjes që kishin mbledhur.

Aksioni i mbledhjes dhe dhurimit të librave është vazhdimësi e aksionit "Rrethi im i mbështetjes", i cili prej shumë vitesh realizohet bashkërisht nga Unicredit Bank në Bosnje dhe Hercegovinë, kompania VISA dhe Shoqata Think Pink - Together We Are One.

Dragana Janjiq, anëtare e Bordit Drejtues të UniCredit Bank në Banja Luka, tha me rastin e këtij donacioni se fushatën e mbledhjes së librave e kanë filluar në tetor - muaji i luftës kundër kancerit të gjirit.

Në këtë mënyrë kemi dashur t'i ndihmojmë anëtarët e shoqatës në rehabilitimin e tyre dhe ta bëjmë më të këndshme kohën që kalojnë në shoqatë. Punonjësit tanë, së bashku me secilin prej librave të dhuruar, kanë shkruar edhe një mesazh mbështetës, i cili besojmë se do të thotë më shumë për këto gra, shtoi ajo.

Donacioni i NLB Bank për Qendrën Klinike Universitare të Kosovës

Banka NLB ka dhuruar materiale didaktike, mjete dhe inventarë për kabinetin e logopedisë së Qendrës Klinike Universitare të Kosovës (QKUK) që janë të nevojshme për trajtimin e fëmijëve me çrregullime të komunikimit apo njohjes, si dhe me çrregullime të zërit dhe gëlltitjes.

Banka Ekonomike e Kosovës ka mbështetur aksionin për Klinikën e Pediatrisë

Banka Ekonomike e Kosovës së fundmi ka mbështetur aksionin e organizuar për Klinikën e Pediatrisë në Prishtinë nga Care for Kosovo Kids dhe Alpine Club të Prishtinës. Në kuadër të aksionit, alpinistë meshkuj dhe femra, të maskuar si super heronj, kanë përgatitur një surprizë për të vegjlit që aktualisht qëndrojnë në Klinikën e Pediatrisë.

Të rinj e të reja të trajnuar dhe përgatitur për këtë ngjarje performuan në katet e sipërme dhe ballkonet e klinikës, duke u lëshuar në çdo kat dhe duke vizituar çdo pacient. Aktiviteti u organizua për të mbështetur dhe argëtuar fëmijët që vuajnë nga sëmundje të ndryshme, veçanërisht nga leukemia.

U dhuruan tre monitorues përmes fushatës Dashuri e madhe për heronjtë e vegjël

Në Mal të Zi, nga mesatarisht 7,000 të porsalindur në vit, 6 deri në 10 përqind janë foshnja të lindura para kohe.

Me synimin për të mbështetur shëndetin dhe zhvillimin e duhur të këtyre fëmijëve, IDEA dhe Jana realizuan një aksion, Dashuri e madhe për heronjtë e vegjël.

Falë fushatës janë siguruar tre monitorues për monitorimin e gjendjes shëndetësore të të porsalindurve, në vlerë prej 10 mijë eurosh, të cilët i janë dhuruar Qendrës për Neonatologji të Institutit të Sëmundjeve të Fëmijëve.

Në këtë fushatë morën pjesë edhe qytetarët e Malit të Zi duke blerë produktet Jana në dyqanet IDEA.

Kompanitë IDEA dhe Jana, organizatore të aksionit, theksojnë se ky donacion është i rëndësishëm sepse tregon gjithë dashurinë dhe mbështetjen që u dërgojnë heronjve të vegjël. Ata shpresojnë që monitoruesit të kontribuojnë në kujdesin dhe trajtimin sa më të mirë të të vegjëlve në qendër dhe falënderojnë konsumatorët që ishin pjesë e aksionit.

Jumbo u dhuroi një pamje të re kopshteve në Durrës dhe Vlorë

Fëmijët e Kopshtit 1 Maji në Durrës dhe të vegjlit e Kopshtit nr. 10 në Vlorë e pritën atmosferën festive të fund vitit në ambiente të rinovuara argëtuese. Jumbo mundësoi ndërtimin e këndit të lojërave dhe rinovimin e të gjithë hapësirës së jashtme në të dy kopshtet për një proces të plotë edukativo-arsimor. Almarin Liço, Drejtor Ekzekutiv i Jumbo thotë se ata synojnë të përcjellin gëzimin e fëmijëve tek të gjithë fëmijët, madje edhe tek institucionet që kujdesen për ta.

Kujdesi për mirëqenien dhe edukimin e fëmijëve të çdo kategorie është thelbësor në përgjegjësinë sociale të kompanisë sonë, thotë ai.

Dhuruan një makinë për pastrimin e borës

Kompania Trans Adriatic Pipeline i ka dhuruar bashkisë së Korçës një mjet për pastrimin e borës, i cili do të ndihmojë komunitetin vendas të hapë rrugët gjatë stinës së dimrit.

 

 

 

Johnson Matty, me 550 vullnetarë, mori pjesë në aksione të ndryshme në mbarë Maqedoninë e Veriut

Gjatë muajit të kaluar, më shumë se 550 punonjës të kompanisë Johnson Matthey dolën vullnetarë për të mbështetur projekte të ndryshme në mbarë Maqedoninë e Veriut.

Aktivitetet përfshinin aksione pastrimi në lokacione të ndryshme në Shkup, Kumanovë dhe Veles, renovim të plotë të infrastrukturës elektrike në Shkollën fillore të Shkupit për fëmijë me aftësi të kufizuara zhvillimore Idnina, pastrimin e klasave, përmirësimin e dyshemesë së shënuar me sinjalistikë vizuale dhe përgatitjen e kartolinave me nxënësit e shkollës fillore për persona me aftësi të kufizuara zhvillimore Zlatan Sremec në Shkup dhe realizimin e punëtorive interaktive dhe kreative në Qendrën Rajonale të Kumanovës për Aftësi të Kufizuara Intelektuale Poraka naša, në Maca Gjorgjieva Ovçarova në Veles dhe SOS Fshatrat e Fëmijëve në Shkup.

Aksioni është pjesë e programit global të kompanisë - #Jmvolunteers, i cili synon të mbështesë komunitetin në të gjitha vendet ku Johnson Matthey operon.

SYNPEKS dhuroi pastrues ajri për repartet e fëmijëve dhe të brendshëm të Spitalit klinik të Manastirit.

SINPEKS Manastir i dhuroi Spitalit klinik të Manastirit aparatura për pastrimin e ajrit.

Këta janë pastruesit e parë të ajrit që morën departamenti i pediatrisë dhe mjekësisë interne të spitalit në Manastir. Kompania ka dhuruar 15 aparatura dhe spitali ka shprehur mirënjohjen, duke theksuar se nevoja për këto aparatura është shumë e madhe.

Kjo nuk është hera e parë që SINPEKS Manastir dhuron pastrues të ajrit. Përkatësisht, në vitin 2018, në bashkëpunim me kompani të tjera nga Manastiri, janë dhuruar pajisje për kopshtet Estrea Ovadija - Mara dhe Mayflower.

Të gjitha të ardhurat nga shitja e librit me figura të Halki-t i janë dhuruar SOS Fshatit të Fëmijëve

Halkbank AD Skopje i dhuroi të gjitha të ardhurat nga shitja e librave me figura të Halki-t në vitin 2022 për të mbështetur fëmijët dhe të rinjtë nën përkujdesjen e SOS Fshatit të Fëmijëve në Shkup. Ky aktivitet është pjesë e bashkëpunimit afatgjatë mes bankës dhe një prej organizatave më të përkushtuara në mbështetje të fëmijëve pa përkujdesje prindërore.

Halkbank botoi këtë libër me figura në bashkëpunim me Festivalin Ndërkombëtar të Letërsisë dhe Ilustrimit për Fëmijë Litera. Qëllimi i tij kryesor është të inkurajojë fëmijët të lexojnë rregullisht libra dhe të mësojnë për vlera të tilla si mbrojtja e mjedisit, shoqërimi në natyrë, pranimi i diversitetit dhe përvetësimi i zakoneve të kursimit.

Fotografia u botua në maqedonisht, shqip dhe turqisht dhe Halkbank dhuroi një pjesë të tirazhit për më shumë se 20 biblioteka në mbarë Maqedoninë e Veriut.

Libri me figura është ende në shitje dhe me blerjen e tij ju përkrahni SOS Fshatin e Fëmijëve në Maqedoninë e Veriut, kështu që nëse dëshironi kopjen tuaj, mund ta siguroni atë në linkun.

Marija Mitroviq, drejtoreshë e filantropisë dhe partneriteteve në Fondacionin Trag, theksoi së fundmi në një intervistë për Economic.net se kompanitë në Serbi investojnë gjithnjë e më shumë në zhvillimin e komunitetit dhe i drejtohen donacioneve afatgjata që lidhen me aktivitetet e tyre.

Nëse dini për ndonjë kompani dhe NVM që në Serbi në vitin 2021 ka dhanë një kontribut të jashtëzakonshëm në zhvillimin e komunitetit dhe të mirës së përbashkët, nominoni ato për Çmimin e Filantropisë VIRTUS, i cili ndahet këtë vit për të gjashtëmbëdhjetën herë radhazi.