Dita Ndërkombëtare e Veprave të Mira (#GoodDeedsDay) festohet në mbarë botën çdo 3 prill që nga viti 2007 për të inkurajuar individët të bëjnë vepra të mira dhe të sjellin ndryshime pozitive në komunitetet e tyre.

Kjo ditë u krijua me iniciativën e filantropes Shari Arison dhe shënohet me aksione të ndryshme vullnetare dhe filantropike.

Me këtë rast, ne kemi përgatitur gjithsej 14 sugjerime për të bërë një vepër të mirë dhe për të bërë diçka të bukur, të mirë dhe të vlefshme për komunitetet tuaja.

Mbështetni komunitetin tuaj me donacione online në platformën Donacije.rs

Një mënyrë se si mund të bëni një vepër të mirë në çdo kohë të ditës apo natës është të dhuroni online në një nga fushatat në platformën për mbledhjen e fondeve Donacije.rs.

Për momentin,  mund të mbështesni rrobaqepësit e Somborit për të fuqizuar gratë me gjendje të dobët ekonomike, të ndihmoni Qendrën e Grave të Uzhicës për të ofruar mbështetje për gratë nga grupet e rrezikuara dhe familjet me status të ulët social, ose të jeni pjesë e komunitetit që do të dhurojë një mural me rastin e jubileut të gazetës së Krushevac-it Grad.

Komuniteti filantropik në Donacije.rs ka dhuruar më shumë se 693 mijë euro gjatë katër viteve të kaluara përmes 144 fushatave. Zgjidhni fushatën që dëshironi të mbështesni dhe bëhuni pjesë e këtij komuniteti.

Dhuroni për fëmijët e Ukrainës gjatë porosisë së radhës përmes aplikacionit Glovo

Glovo nënshkroi një marrëveshje me UNICEF në Serbi për të ndihmuar fëmijët nga Ukraina. Përmes aplikacionit Glovo, përdoruesit në Serbi mund të dhurojnë fonde për UNICEF-in për fëmijët nga ai vend i goditur nga kriza.

Glovo, aplikacionit iu shtua një tjetër flluskë e quajtur Ndihmë për fëmijët nga Ukraina.

Duke klikuar mbi të, përdoruesit e Glovo mund të ndihmojnë fëmijët ukrainas me një donacion prej 100, 200, 500, 1000 ose 2000 RSD duke paguar me kartela pagesore. Fondet e dhuruara në këtë mënyrë shkojnë për UNICEF-in për të ndihmuar fëmijët nga Ukraina.

Qëllimi i Glovo është të sigurojë mbështetje humanitare dhe thelbësore logjistike për qytetarët e Ukrainës që kanë nevojë për të tani. Prandaj, ajo ka lidhur klientët dhe korrierët me restorante partnere, farmaci, dyqane ushqimore dhe organizata jofitimprurëse për të ndihmuar gjatë kësaj krize.

Zbuloni këtë opsion herën e parë që përdorni aplikacionin Glovo dhe mbështetni fëmijët nga Ukraina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Glovo Srbija (@glovo_srbija)

Mbështetni Fondin e Solidaritetit me Ukrainën

Fondacioni Solidariteti themeloi Fondin Solidariteti me Ukrainën për të ndihmuar refugjatët që kanë gjetur siguri në Republikën e Kroacisë.

Ju mund të mbështesni Fondacionin Solidarna duke dhuruar për ta në webfaqen e tyre. Përveç ndihmës financiare, nevojiten edhe lloje të tjera të mbështetjes, si strehimi në krizë, edukimi, mbështetja psiko-sociale dhe ligjore. Për më shumë detaje dhe për të ndihmuar menjëherë, vizitoni webfaqen e Solidarna.

Mundësoni që fëmijët nga familjet në nevojë të shkojnë në det

Shoqata humanitare “Ëndrra jonë është buzëqeshja e tyre” lansoi aksionin Deti i dashurisë për të mundësuar që fëmijët e familjeve me status të rrezikuar social të shkojnë në det. Ata kërkuan oferta nga qiramarrësit e apartamenteve dhe ambienteve të tjera për pritjen e fëmijëve dhe prindërve, pa pagesë.

Gjithashtu, shoqata deri më 13.06. mbledh fonde për të siguruar nisjen  e familjeve me status të rrezikuar social në pushime sepse, përveç akomodimit, është e nevojshme të mbulohen shpenzimet e transportit për të gjithë përdoruesit që do të përfshijë aksioni, shpenzimet e ushqimeve të qëndrueshme dhe të tjera, si dhe të gjitha shpenzimet shtesë.

Përveç fëmijëve të familjeve me status të rrezikuar social, në aksion janë përfshirë edhe fëmijët me aftësi të kufizuara.

Ju mund ta mbështesni nismën përmes një donacion në numrin e llogarisë HR8924850031500008723 të hapur në Croatia Bank dd

Përveç kontributeve financiare, mund të ndihmoni edhe duke marrë dhënë me qira falas ndërtesën (apartamentin, shtëpinë) për shtatë ditë nga data 15.06 - 15.09. Për të aplikuar, duhet të dërgoni informacionet e mëposhtme:

  • Emri dhe mbiemri, si dhe kontakti i pronarit,
  • jepet periudha për pranimin e fëmijëve (7 ditë nga 15.06 -15.09.),
  • numri i njerëzve që mund të kalojnë natën në objekt,
  • adresa e objektit.

Ju mund të regjistroheni në faqen e Facebook-ut, përmes emailit nassan.njihovosmijeh@gmail.com, ose në numrin 099 3083750.

Duke blerë produktet Procter & Gamble, ju po ndihmoni në ruajtjen e mjedisit

Procter & Gamble në Kroaci ka lansuar tre aksione në mbështetje të shoqatave që fokusohen në mbrojtjen e mjedisit dhe kush dëshiron mund ta mbështesë atë duke blerë produkte P&G.

Për të mbështetur Institutin Blue World, i cili merret me studimin dhe mbrojtjen e delfinëve, blini produkte P&G në çdo dyqan në Kroaci deri më 30 prill.

Ju gjithashtu mund të ofroni mbështetje për shoqatën BIOM dhe kështu të kontribuoni në ruajtjen e habitatit të shkabave të grifonit. Ju e mbështesni këtë fushatë duke blerë produkte P&G në shitoret dm në Kroaci deri më 30 prill.

Shoqata e tretë që mund të mbështesni me P&G në kuadër të këtij aksioni, i cili zbatohet me emrin “Ta ruajmë shtëpinë tonë”, është shoqata “Lijepa naša”. Fondet synojnë të mbështesin shkollat në zbatimin e projekteve mjedisore dhe ju mund të përfshiheni duke blerë produkte P&G në dyqanet Konzum nga data 1 prill deri më 31 maj.

Një putër humanitarizmi - përfshihuni në aksionin e mbështetjes së kafshëve

Nëse jeni adhurues i kafshëve, përfitoni nga rasti për t'i ndihmuar ata duke mbështetur fushatën Paws of Humanity të nisur nga shoqata eStudent.

Merrni pjesë në ankandin humanitar-argëtues, në kuadër të të cilit do të mblidhen mjete për blerjen e ushqimeve dhe furnizimeve për strehimoret e kafshëve në të gjithë Kroacinë duke shitur lodra të bëra më parë.

Kjo është një vepër e mirë që mund të ndriçojë jetën e dy kafshëve shtëpiake - tuajat, që do të marrin një lodër të re dhe asaj në strehë, të cilës do t'i sigurohet ushqimi me paratë e mbledhura! Ankandi është planifikuar për javën 4-10 prill dhe në të janë të ftuar të gjithë adhuruesit e kafshëve shtëpiake dhe njerëzit e gatshëm për të ndihmuar kafshët në strehë., thanë organizatorët.

Aksioni ka karakter mjedisor sepse lodrat janë bërë nga tekstile të ricikluara. Për më shumë detaje mbi këtë histori humanitare dhe mjedisore, vizitoni linkun.

Një mundësi për vrapuesit dhe rekreativistët: gara bamirësie në Zagreb dhe Dubrovnik

Nëse dëshironi të kombinoni bukurinë dhe vlerën, mund të merrni pjesë në një nga garat e bamirësisë.

Një prej tyre është gara Du Motion, e mbajtur më 1 maj 2022, në Dubrovnik për të mbështetur Shoqërinë e Sklerozës së Shumëfishtë të Qarkut Dubrovnik-Neretva.

Kushdo që dëshiron të garojë mund ta mbështesë atë duke vrapuar ose duke blerë një paketë tifozësh me mbështetëse për të brohoritur vrapuesit në Stradun.

Fondet e mbledhura do të përdoren për të siguruar pajisjet e nevojshme mjekësore për Shoqatën e Sklerozës së Shumëfishtë. Detajet dhe regjistrimi janë të mundshme përmes linkut.

Gara e dytë humanitare organizohet më 24 prill në Zagreb për të mbështetur 19-vjeçaren Lucija, e cila vuan nga atrofia muskulore kurrizore e tipit 2 dhe ka nevojë për fonde për terapi dhe medikamente të shumta. Fondet mblidhen nga tarifat e hyrjes me pagesë dhe gara organizohet nga Monika Opaçak, gruaja e ultra maratonistit të ndjerë së fundmi Tade Opaçak. Për të aplikuar, vizitoni linkun dhe të gjitha detajet mund t'i gjeni në Shoqatën Humanitare Tade Opaçek.

Aksioni humanitar Step for a meal

Ju keni mundësinë të ndërthurni aktivitetin fizik dhe humanizmin këtë fundjavë në Mal të Zi, ku do të organizohet aksioni humanitar Step for a meal në Bar.

Përkatësisht, Qendra Sportive dhe Rekreative (SRC) në Bar organizon një shëtitje humanitare nëpër Bar. Çdo kilometër i pjesëmarrësve do të përfaqësojë një euro donacion për një shujtë për ata që kanë më shumë nevojë.

Me emrin zyrtar Step for a meal, ky aksion do të zhvillohet ditën e dielë, më 3 prill, në orën 10:00, përballë sallës Topolica.

Para hyrjes kryesore të sallës do të ketë një pikënisje dhe një shtand të OJQ-së Gratë e Barit.

Për të marrë pjesë në aksionin Step for a meal, duhet të regjistroheni në këtë shtand.

Ju merrni një biletë / byzylyk dhe informacione të përgjithshme rreth organizimit dhe dhurimit kur aplikoni.

Synimi është që secili pjesëmarrës të dhurojë një euro për çdo kilometër të kaluar dhe t'ia japë dikujt që ka shumë nevojë dhe të sigurojë një shujtë- njoftuan nga SRC Bar.

Mbështetni aksionin sipas zgjedhjes suaj në platformën Doniraj.ba

Një nga mënyrat më të shpejta dhe më të lehta për të mbështetur zhvillimin e komunitetit tuaj janë padyshim donacionet online.

Ju mund të mbështesni temat thelbësore në të gjithë Bosnjën dhe Hercegovinën me një donacion online për fushatën e zgjedhjes suaj në platformën Doniraj.ba, e cila është iniciuar dhe drejtuar nga Fondacioni i Komunitetit të Tuzlës.

Në platformën Doniraj.ba, ju mund të mbështesni projekte dhe organizata të ndryshme lokale, puna e përditshme e të cilave kontribuon në zgjidhjen e problemeve lokale dhe ndihmon kategoritë më të rrezikuara në shoqëri.

Ju mund të kontribuoni në arsimin, mbrojtjen e mjedisit, bashkëqytetarët më të rrezikuar, apo disa tema të tjera të rëndësishme që janë të afërta dhe të rëndësishme për ju.

Eksploroni platformën Doniraj.ba dhe bëni një vepër të mirë sot me vetëm disa klikime.

Dhuroni në fondin e përhershëm Sami Çamxhiq për një fëmijëri të lumtur

Nëse jeni nga BeH, e dini se vitin e kaluar Shoqata Pomozi.ba themeloi një fond të përhershëm, Sami Çamxhiq, për një fëmijëri të lumtur.

Fondi u themelua me iniciativën e shumë miqve të Sami Çamxhiqit dhe familjes së tij në kujtim të këtij djali 13-vjeçar - vullnetar, kampist, student, bir, vëlla, mik i njerëzve dhe i kafshëve.

Ju mund ta mbështesni këtë fond duke telefonuar në numrin 17013, i cili dhuron 2 KM, dhe numri është unik për të gjithë operatorët e BeH, me një donacion online ose duke kontribuar në ndonjë nga llogaritë e renditura në link.

Fondet e dhuruara synojnë të mbështesin fëmijët dhe të rinjtë në mbarë BeH.

Dihet gjithashtu se Shoqata Pomozi.ba zbaton aksione të ndryshme thelbësore për komunitetin dhe ata që kanë nevojë për mbështetje në mbarë BeH. Në platformën e tyre online pomoziba.org ju mund të zgjidhni nga shumë fushata dhe të dhuroni për një ose më shumë prej tyre që dëshironi të mbështesni.

Mbështetni fëmijët dhe të rinjtë pa përkujdesje prindërore

SOS Fshatrat e Fëmijëve janë të njohur në Ballkanin Perëndimor dhe në mbarë botën për kujdesin e përditshëm për fëmijët dhe të rinjtë pa përkujdesje prindërore dhe fëmijët nga familjet më të rrezikuara, duke i ndihmuar ata të rriten në një shtëpi të dashur.

Shumë mbështetës i ndihmojnë ata të arrijnë misionin e tyre, dhe ju mund të bëheni njëri prej tyre, kështu që ndoshta Dita Ndërkombëtare e Veprave të Mira është një mundësi ideale për këtë.

Nëse jeni nga BeH, mund të mbështesni SOS Fshatrat e Fëmijëve me donacione online duke u përfshirë në programin e kumbarisë ose disa nga programet mbështetëse të korporatave.

Në Serbi, ju gjithashtu mund të mbështesni fëmijët dhe të rinjtë pa përkujdesje prindërore dhe familjet më të rrezikuara në disa mënyra, si anëtarësimi në Klubin Golden Heart, dhurimi online ose mbështetja e njëhershme ose e vazhdueshme e korporatës.

Ju gjithashtu mund të mbështesni SOS Fshatin e Fëmijëve në Kroaci në mënyra të ndryshme - nga dhurimi në kriptovaluta deri te vullnetarizmi, nëse dëshironi ta bëni atë individualisht ose si kompani.

SOS Fshatrat e Fëmijëve ekzistojnë gjithashtu në Shqipëri, Maqedoninë e Veriut dhe Kosovë, dhe ju mund t'i ndihmoni ata të krijojnë një shtëpi të dashur për çdo fëmijë, si individ apo si kompani, dhe në mënyra të ndryshme.

Mbështetni komunitetet tuaja me një donacion në platformën e parë për mbledhjen e fondeve në Maqedoninë e Veriut

Maqedonia e Veriut së fundmi mori platformën e saj të parë për mbledhjen e fondeve - ecrowd.mk.

Nëpërmjet kësaj, ju mund të mbështesni projekte të udhëhequra nga organizata jofitimprurëse për të mbështetur dhe përmirësuar arsimin, shkencën, artin, pozicionin e grupeve të rrezikuara dhe të rinjve dhe shumë tema të tjera të rëndësishme.

Platforma ecrowd.mk u lansua nga InnoHub, Qendra për Analiza Ekonomike, Food Bank dhe ASML.

Vizitoni platformën sa më shpejt të jetë e mundur, hulumtoni fushatat dhe përfitoni nga rasti për të mbështetur tema të rëndësishme për komunitetin jo vetëm në Ditën Ndërkombëtare të Veprave të Mira, por edhe në çdo ditë tjetër.

Mbështetni Përtej Barrierave për të ndihmuar fëmijët dhe të rinjtë me aftësi të kufizuara

Organizata Beyond Barriers nga Shqipëria ka pothuajse dy dekada që mbështet të rinjtë në këtë vend në mënyra të ndryshme. Aktualisht po punojnë për një projekt të rëndësishëm kushtuar fëmijëve dhe të rinjve me aftësi të kufizuara.

Për ta realizuar, ata kanë nevojë për mbështetjen e komunitetit dhe ju mund ta bëni atë me një donacion në platformën smile.al.

Në vetëm disa klikime, ju mund të bëni ndryshime të rëndësishme në jetën e këtyre fëmijëve dhe të rinjve, ndaj përfitoni nga rasti për të treguar mbështetjen tuaj.

Sofra e Ramazanit 2022

Në Kosovë mund të përkrahni aksionin humanitar të quajtur Sofra e Ramazani 2022, organizuar nga shoqata humanitare Berqeti, për të ndihmuar familjet në gjendje të vështirë financiare.

Ata ftuan të gjithë personat që mund të ndihmojnë që të dhurojnë pako ushqimore në vlerë prej 30 euro, të cilat do t'u shpërndahen familjeve në mbarë Kosovën gjatë Ramazanit.

Ky aksion organizohet prej vitesh dhe vetëm vitin e kaluar janë shpërndarë mbi 35,000 pako ushqimore për familjet e me status të rrezikuar financiar dhe ekonomik në Kosovë.

Më shumë detaje rreth aksionit dhe rreth asaj se si të përfshiheni mund të gjeni në linkun.

 

Këto janë vetëm disa sugjerime që kemi paraqitur për t'ju ndihmuar të shënoni Ditën Ndërkombëtare të Veprave të Mira dhe të bëni diçka të bukur, të mirë dhe të vlefshme për komunitetin tuaj. Sigurisht, gjithmonë mund të gjeni një mënyrë personale, si vullnetarizmi në aksione lokale, dhurimi i rrobave të ruajtura, dërgimi i një mesazhi SMS humanitar, etj.

Gjithashtu besojmë se nuk duhet t'ju kujtojmë se veprat e mira nuk kanë të bëjnë vetëm me një ditë apo me një festë ndërkombëtare. Ato duhet të bëhen çdo ditë, sepse forca e komuniteteve tona bazohet në bamirësi dhe solidaritet.