Dita Botërore e Kancerit shënohet çdo 4 shkurt në të gjithë botën. Kjo datë u vendos nga Shoqata Ndërkombëtare e Kancerit dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë për të rritur ndërgjegjësimin për kancerin dhe për të mbështetur pacientët me kancer, familjet e tyre dhe të mbijetuarit.

Fushata #CloseTheCareGap, e cila është në fokus në nivel global këtë vit, zbatohet për të reduktuar pabarazinë në qasjen në shërbimet parandaluese, diagnostikimin, trajtimin dhe kujdesin e pacientëve me kancer.

Në rajon, mbështetja për pacientët me kancer është një fushë e mbështetur shpesh, ndaj këtë shkurt kompanitë, organizatat jofitimprurëse dhe qytetarët po iniciojnë aksione të ndryshme dhe japin kontributin e tyre; lidhur me atë se si dukeshin dhe si mund të kontribuoni, lexoni më poshtë.

Kampi i rehabilitimit Le ta mposhtim kancerin së bashku

Shoqata e familjeve dhe miqve të fëmijëve me leukemi dhe sëmundje të tjera malinje nga Kantoni i Tuzlës, PIPOL, nga data 22 deri më 25 janar 2023, organizoi një kamp rehabilitimi për fëmijët dhe të rinjtë e shëruar nga kanceri nga zona e Kantonit të Tuzlës.

Kampi është pjesë e projektit Të mposhtim kancerin së bashku, sponsori i përgjithshëm i të cilit është Ministria Federale e Shëndetësisë.

Fituesit nga zona e kantonit të Tuzlës, të cilët ditët e fundit i kaluan në qendrën sportive dhe rekreative në Olovo, të shoqëruar nga prindërit e tyre, shijuan gëzimet e dimrit, të cilat patën një bukuri të veçantë për fëmijët dhe të rinjtë që së fundi kishin përfunduar trajtime intensive në spitale dhe terapitë mbrojtëse.

Ata janë heronj të vërtetë që çdo ditë arrijnë fitore të reja në rrugën drejt rimëkëmbjes përfundimtare. Ata janë shembulli dhe inkurajimi më i mirë për të gjithë të vegjlit që aktualisht po luftojnë kundër armikut të quajtur kancer, theksoi Amra Saraçeviq, kryetare e Shoqatës.

Gratë në biznes dhuruan para për fëmijët që vuajnë nga kanceri

Anëtaret e Seksionit për ndërmarrësi të grave të Odës Ekonomike të Serbisë (PKS) së fundi kanë dhuruar 387,000 dinarë për shoqatën Gjithmonë me fëmijët, e cila ndihmon fëmijët me kancer.

Drejtoresha e Sektorit të Ndërmarrësisë së PKS-së, Branislava Simaniq, falënderoi ndërmarrësit dhe ftoi të gjithë ata që mund t'i bashkohen aktiviteteve humanitare të Seksionit të Ndërmarrësisë së Grave për të ndihmuar ata që kanë nevojë më së shumti për ndihmë.

Fëmijët organizuan një aksion për NURDOR

Në kopshtin Deçija radost në Irig, fëmijëve u mësohet humanizmi dhe rëndësia e ndihmës së njerëzve që në moshë të re. Prandaj, fëmijët dhe punonjësit e këtij institucioni janë iniciatorë dhe organizatorë të shpeshtë të aksioneve humanitare.

Së fundmi ata organizuan një shitje bamirësie të stolive të punuara me dorë, dhe të gjitha të ardhurat nga shitja u dhuruan tek Shoqata Kombëtare e prindërve të fëmijëve me kancer (NURDOR).

Dëshira jonë ishte që edhe këtë vit të ishim heronj të NURDOR-it, si fëmijët që trajtohen për sëmundje malinje - superheronj të vegjël të vërtetë. Ne organizuam punëtori të Vitit të Ri ku u krijuan dekorime unike me përpjekjen e përbashkët të fëmijëve dhe prindërve. Këto zbukurime u bënë pjesë e pemëve të Vitit të Ri, të cilat zbukuruan hyrjet e kopshteve. Ftuam prindërit, vendasit dhe të gjithë bashkëpunëtorët tanë që të zgjidhnin një ose më shumë dekorime për veten dhe të dashurit e tyre. Çdo stoli është unike dhe mbart dashuri dhe mbështetje dhe një shpresë të re për fëmijët që trajtohen nga sëmundjet malinje, shpjegoi drejtoresha Jelena Vidanoviq dhe shtoi se përmes këtij aksioni kanë konfirmuar se me bashkim mund të arrihet dhe ndryshohet shumë.

MT-KOMEX po ndërton një termocentral diellor për NURDOR

Një tjetër donacion krejtësisht unik për NURDOR vjen nga kompania MT-KOMEX, një pioniere në ndërtimin e termocentraleve diellore në Serbi.

Me rastin e shënimit të 30 vjetorit të biznesit, kjo kompani do t'i dhurojë shoqatës NURDOR një termocentral diellor.

Ata do të ndërtojnë një termocentral të vogël diellor me fuqi 7 kW në njërën nga shtëpitë e përdorura nga NURDOR, i cili do të ndihmojë në uljen e kostove mujore për energjinë elektrike dhe ridrejtimin e këtyre fondeve për nevoja të tjera të shoqatës dhe përdoruesve të saj.

Është shumë e qartë se sa i vlefshëm dhe domethënës është ky donacion sepse termocentrali diellor që morëm nga MT-KOMEX do të gjejë të gjithë qëllimin e tij dhe do t'u shërbejë banorëve tanë të vegjël dhe Super Heronjve të mëdhenj në luftën e tyre. Faleminderit shumë dhe jini krenarë që keni bërë një gjë kaq të madhe dhe humane, tha Joland Korora, president i NURDOR.

Aksioni STOP kancerit të qafës së mitrës

Nën mentorimin e prof. Ph.D. Xhenita Ljuca, studentë meshkuj dhe femra të Fakultetit të Mjekësisë në Tuzla, por edhe nga Sarajeva, Mostari dhe Zenica, në bashkëpunim me Shoqatën e Studentëve të Mjekësisë në BeH - BoHeMSA dhe Këshillin Studentor të Fakultetit të Mjekësisë në Tuzla MEDICUS organizuan fushatën humanitare STOP kancerit të qafës së mitrës.

Qëllimi është ndërgjegjësimi për këtë sëmundje dhe inkurajimi i grave që t'i nënshtrohen ekzaminimeve parandaluese.

Koncert bamirësie për shoqatën Nuk jemi vetëm

Me një koncert bamirësie më 12 shkurt 2023, në Teatrin Kombëtar Kroat në Zagreb, në prag të gjashtë vjetorit të Shoqatës Nuk jemi vetëm (Nismo same), e cila ndihmon gratë me kancer, Klubi Rotarian i Zagreb Gornji Grad dëshiron të sigurojë sa më shumë fonde të jetë e mundur për të financuar transportin e pacientëve femra me taksi në spitale për kimioterapi dhe rrezatim dhe kthimin në shtëpitë e tyre ose stacionin më të afërt të trenit ose autobusit.

Emrat e përmendur në vijim do të performojnë falas në skenën e Teatrit Kombëtar Kroat dhe kështu do të kontribuojnë në fushatë:

  • Martina Filjak, pianistja kroate më e angazhuar ndërkombëtarisht,
  • Lana Kos, soprano kroate me reputacion të jashtëzakonshëm ndërkombëtar, prima donna e brezit të ri,
  • Monika Leskovar, fituese e çmimeve të shumta vendase dhe të huaja dhe violonçelistja më e mirë kroate,
  • Gordan Tudor, një nga muzikantët kryesorë të brezit të tij në Kroaci.

Ju mund të merrni bileta përmes platformës Entrio dhe në këtë mënyrë të mbështesni aksionin Nuk jeni vetëm; ju po vini me ne.

Artistët nga Shoqata LUNA i dhuruan onkologjisë 24 piktura

Shoqata e Artistëve të Nishit - LUNA dhuroi 24 piktura të tyre në Klinikën Onkologjike të Spitalit Universitar të Nishit. Shoqata pranoi një falënderim nga Klinika për këtë gjest.

Pikturat e dhuruara mund gjenden në muret e spitalit ditor dhe në klinikën e spitalit të Klinikës së Onkologjisë dhe kështu pacientët do të marrin terapi në kushte më humane.

Në të gjithë botën, repartet e onkologjisë dhe veçanërisht ato ku trajtohen fëmijët janë të dekoruara më bukur, sepse këta janë pacientët që kalojnë shumë kohë në spital dhe për ta është jetike që përveç pranimit të trajtimit adekuat, të jenë në një ambient të këndshëm, theksoi drejtoresha e Klinikës së Onkologjisë, dr. Ana Cvetanoviq.

Vladislav Bogiçeviq, kryetar i Shoqatës së Artistëve të Nishit LUNA, tha se anëtarët e Shoqatës tradicionalisht angazhohen në aktivitete humanitare.

Ne i kemi dhuruar piktura Hematologjisë dhe Klinikës së Brendshme të Fëmijëve para disa vitesh. Pas kësaj kemi dhuruar piktura për trajtimin e fëmijëve që vuajnë nga sëmundje të rënda dhe tani po dhurojmë piktura në Klinikën e Onkologjisë. Të gjithë e dimë se këtu shtrihen pacientë me sëmundje të rënda, dhe përderisa duhet të jenë këtu, le t'ua tërheqim disi vëmendjen me piktura të bukura, tha Bogiçeviq.

 

Kalërim terapeutik për fëmijët me kancer në Bosnje dhe Hercegovinë

Është vërtetuar se kontakti me kuajt dhe kalërimi kanë një efekt terapeutik tek fëmijët dhe mund të përmirësojnë shëndetin psiko-fizik dhe social të pacientëve të vegjël hemato-onkologjikë. Në terma afatgjatë, kjo mund të ndikojë në një rezultat pozitiv të trajtimit dhe një formë më të mirë psiko-fizike gjatë vetë trajtimit.

Shoqata Zemër për Fëmijët me Kancer (Srce za Djecu oboljelu od raka) zbatoi një projekt kalërimi terapeutik për të përmirësuar jetën e fëmijëve dhe të rinjve që vuajnë dhe trajtohen nga kanceri në  vitin 2021 dhe 2022, gjatë të cilit 30 fëmijë punuan për fuqizimin e tyre përmes kalërimit.

Kalërimi terapeutik dhe hipoterapia u realizuan në qendrën sportive dhe rekreative Pegasos në Sarajevë, e cila aktualisht është shtëpia e tre shoqatave - Programi Rekreativ Unlimited, Klubi i Kuajve Pegasos dhe Shoqata Riders of Hope.

Jelena Braloviq, Master i Fizioterapisë dhe Terapisë Okupacionale, e angazhuar në kalërim terapeutik dhe hipoterapi në klub, tha se përfitimi më domethënës, veçanërisht për fëmijët që vuajnë nga sëmundje malinje, është se është një aktivitet në natyrë.

Në radhë të parë janë atmosfera relaksuese, ambienti, natyra dhe kafshët. Vetë kali ka një efekt terapeutik. Nuk ka nevojë as të kalëroni në disa situata; mjafton të jesh pranë kalit dhe ndikon pozitivisht në psikikën. Ka një arsye pse përdoret një kalë. Kjo është për shkak se rrahjet e zemrës së kuajve janë shumë më të ulëta se ato të njerëzve. Një kalë ka një temperaturë një gradë celsius më të lartë se ne. Dhe prandaj, kali është një kafshë shumë e ngrohtë; theksoi ajo.

Ne e dimë se kalërimi terapeutik ka shumë efekte pozitive tek fëmijët dhe përballja me një sëmundje malinje kërkon një kohë të gjatë. Fëmijët zhvillojnë ankthin e ndarjes sepse shpesh janë të ndarë nga prindërit dhe familja. Përmes këtij projekti, ne arritëm t'i fuqizojmë ata të përballen me frikën e tyre dhe të vijnë në mësimet e kalërimit në mënyrë të pavarur, pa u shoqëruar nga prindërit e tyre, gjë që ishte një plus i madh, shpjegoi Aldina Selimagiq-Shljivo, psikologe e shoqatës Zemër për fëmijët me kancer.

Ajo gjithashtu njoftoi zbatimin e projektit Kalërimi Terapeutik në të ardhmen, ndoshta në kantone të tjera.

 

Znamo da terapijsko jahanje ima mnogo pozitivnih efekata na dijete, a suočavanje sa malignom bolesti jako dugo traje, djeca razviju separacijsku anksioznost jer su često odvojena od roditelja i porodice. Kroz ovaj projekat smo uspjeli da ih osnažimo, da se suoče sa svojim strahom i da sami dolaze na časove jahanja, bez pratnje roditelja što je bio veliki plus, objasnila je Aldina Selimagić-Šljivo, psihološkinja Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka i najavila sprovođenje projekta Terapijsko jahanje i u budućnosti, možda i u drugim kantonima.

 

 

Këmbëngulës në mbështetje. Së bashku!

Shoqata Një zemër për fëmijët (Srce za djecu) njoftoi se me rastin e 15 Shkurtit, Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve që vuajnë dhe kurohen nga kanceri, po lansojnë fushatën online Këmbëngulni në Mbështetje. Së bashku!

Qëllimi i saj është të rrisë ndërgjegjësimin për kancerin e fëmijërisë.

Një mënyrë për të mbështetur fushatën e mbledhjes së fondeve është të telefononi në numrin humanitar 17010 ose të blini produkte ZEMËR (SRCE) në srceshop.ba. Për më shumë detaje, ndiqni faqen e shoqatës në Facebook.

 

 

 

IPKO ka dhuruar për Klinikën e Onkologjisë në Prishtinë

Kompania IPKO ka dorëzuar një donacion për Klinikën Onkologjike të Spitalit të Pediatrisë në Prishtinë.

Dhurimi përbëhet nga një lavatriçe dhe tharëse, jorgan dhe çarçafë për Klinikën e Pediatrisë, pesë shtretër për kimioterapi, paruke dhe proteza gjiri për pacientët në Klinikën e Onkologjisë dhe sende personale për pacientët.

Rontis organizon një ngjarje publike për të rritur ndërgjegjësimin dhe për t'u kujdesur për shëndetin personal

Kompania Rontis organizon një ngjarje publike për ngritjen e vetëdijes dhe kujdesin për shëndetin personal të bashkëqytetarëve të saj, njoftoi menaxherja Bojana Dimovska.

Ngjarja publike do të mbahet më 3 shkurt 2023, para Ditës Botërore të Kancerit, për të rritur ndërgjegjësimin për kancerin dhe për të inkurajuar parandalimin, zbulimin dhe trajtimin e tij. Në teatrin “Jordan HK Giant” në Veles, me fillim nga ora 18:00, do të mbahet një ngjarje e hapur edukative për parandalimin dhe zbulimin e hershëm të kancerit, e cila synon edhe motivimin e qytetarëve për të luftuar kundër tabuve.

Drejtuesit e Rontis theksuan se duan të kontribuojnë në pjesën parandaluese të ngritjes së cilësisë së shëndetit publik, ndaj vendosën të jenë organizatorë të manifestimit publik me karakter të hapur. Ata dërguan ftesë për të gjithë qytetarët e Velesit që duan të dinë për parandalimin dhe ekzaminimet që kontribuojnë në zbulimin e hershëm dhe mbrojtjen nga sëmundje të ndryshme.

 

 

 

Regjistrohuni në aplikacionin tonë Giving Balkans për të mësuar më shumë rreth donacioneve për të mbështetur pacientët me kancer në Ballkanin Perëndimor.
Nëse dëshironi edhe ju vetëm ti mbështesni, ju kujtojmë shoqatat që në komunitetet e tyre janë të përkushtuara për luftën e përditshme kundër kancerit dhe për të ndihmuar ata që luftojnë me të dhe familjet e tyre dhe për të cilët mbështetja e komunitetit është e një rëndësie të jashtëzakonshme. Vetëm disa prej tyre janë Uvek sa decom, Zvončica, Fenix, NURDOR, Srce za djecu oboljelu od raka, Qendra e Këshillimit Jefimija, PIPOL, SVE za NJUNismo same, Qendra e Grave Milica, Fondacioni Ana Rukavina, dhe Krijesnica. Me siguri ju njihni ndonjë që nuk është në listë - na tregoni që të krijojmë një histori dhe të zgjerojmë rrethin e mbështetjes për ata që, duke mbështetur një luftë jetike, po bëjnë gjëra të rëndësishme në rrethinën e tyre.