Interview | Page 3 | Giving Balkans

Blog

Корона вирусот значително влијае на животите на луѓето и претставува опасност за нашето здравје и општеството во целина. Глобалната закана од Ковид-19 ја мотивираше компанијата Некстсенс од Скопје и ја инспирираше да придонесе во заедничките напори во борбата против глобалната пандемија. За да ги поддржи глобалните напори за запирање на ширењето на коронавирусот, Некстсенс разви технологија за следење контакт што ја обезбедува бесплатно на други земји.

Некстсенс ја донираше својата технологија на Северна Македонија и Унгарија имплементирана во мобилните апликации за следење контакти, како дополнување на мерките на властите за борба против пандемијата COVID-19.

Северна Македонија го спроведе СтопКорона! Апликацијата за следење контакти, а Унгарија ја лансираше мобилната апликација VirusRadar за да им овозможи на здравствените власти брзо да ги идентификуваат потенцијално изложените лица и да го прекинат синџирот на пренос на коронавирус, со што ќе се спречи потенцијална нова епидемија.

Ајде да дознаеме повеќе за овој придонес од гледна точка на креаторите и имплементаторите на споменатата апликација.

Read More

Неформалната група Женски солидарен фронт се формираше спонтано кога група мотивирани жени почувствуваа потреба и обврска да одговорат на последиците од пандемијата што ја претрпе нивната локална заедница во Врање. Тие дојдоа до идејата да организираат голем хуманитарен бал и базар со цел да се соберат пари за децата чии родители починале од Ковид-19.

Иницијативата собра голем број успешни жени од Врање и беше поддржана од Центарот за медиумска транспарентност и општествена одговорност (ЦМТДО). Како резултат на тоа, за само две недели и со поддршка на заедницата, до 20ти август, беа собрани вкупно 600.000 динари (5.000 ЕУР) и беа обезбедени 26 директни донации за помош на децата кои изгубиле еден или двајцата родители од почетокот на пандемијата.

Покрај оваа голема иницијатива во август, добротворните жени од Врање и помагаа на својата заедница и во текот на пандемиската 2020 година со собирање околу 3 милиони динари (25.500 ЕУР) за поддршка на здравствениот систем, со помош на добри и одговорни сограѓани.

Милица Анѓелковиќ Јовановиќ, која сакаше да им помогне на децата од Врање и да ја активира својата заедница, направи само еден статус на Фејсбук и лансираше синџир на поддршка во кој беа ангажирани стотици жени кои сакаа да придонесат во хуманитарната иницијатива. Денеска, оваа неформална група брои повеќе од 700 членови, меѓу кои и неколку мажи кои се приклучија неодамна, бидејќи тоа што членството е исклучиво за жени беше критикувано од мажите на почетокот, како што истакнува Милица.

Во интервјуто, Милица зборува за моќта на заедницата во околностите кои не дочекаа сите целосно неподготвени. Таа ни раскажа за нивните мотиви да се соберат и да им помогнат на децата и семејствата, за пречките со кои морале да се соочат и за тоа како еден добротворен бал во август 2021 година ги обединил граѓаните на Врање во заедничка кауза.

Read More