Në një botë që përballet me sfida të shumta, Kosova dëshmoi një rritje frymëzuese të dhembshurisë në vitin 2023, teksa komunitetet u bashkuan për të adresuar çështjet urgjente. Ky artikull nxjerr në pah pesë iniciativat kryesore humanitare, duke shfaqur kontributet më të rëndësishme.

Të nxitura nga bujaria dhe empatia, këto përpjekje janë shembull i fuqisë së veprimit kolektiv dhe frymës së filantropisë që rezonon në mbarë Kosovën dhe diasporën e saj.

1. Qendra Rezidenciale për të moshuar në Komunën e Podujevës

Shoqata “Jetimat e Ballkanit” dhe Komuna e Podujevës bashkuan forcat për të ndërtuar një qendër banimi për të moshuarit. Me një donacion bujar prej 2 milionë euro nga shoqata dhe me 530 mijë euro financim nga komuna, objekti premton strehim dhe hapësirë komunitare.

Përveç akomodimit për të moshuarit, Zyra për Marrëdhënie me Publikun dhe Informim e kësaj komune ka bërë të ditur se objekti, ndërtimi i të cilit ka nisur në fund të janarit 2024, do të ketë edhe kuzhinën që do të sigurojë ushqim për 200 persona, zona rekreative, një park, shërbime shëndetësore parësore, dhoma fizioterapie etj.

Si i tillë, ky projekt qëndron si një dëshmi e përkushtimit të palëkundur për mirëqenien e popullatës së moshuar të Kosovës.

2. Fuqizimi i arsimit nëpërmjet revolucionit dixhital

Fondacioni “Liga e Krijuesve Kosovarë” (“Kosova Makers League” Foundation - KML), një platformë edukative joformale që punon me fëmijë të moshës 6-15 vjeç dhe organizon garën më të madhe të robotikës për shkollat fillore dhe institucionet e tjera arsimore në Kosovë, ka lansuar fushatën " Një robot për çdo fëmijë" për mbledhjen e fondeve për dixhitalizimin e shkollave fillore, me synimin për t'u pajisur me mjetin edukativ mikro robotik "Maqueen Plus".

Duke tejkaluar objektivin e tyre, që ishte 49,999 euro, fushata mblodhi 64,175 euro, duke theksuar përkushtimin e komunitetit për të përmirësuar arsimin përmes mjeteve inovative.

3. Komuna e Skënderajt bashkohet kundër vërshimeve

Duke iu përgjigjur pasojave të përmbytjeve, Komuna e Skënderajt hapi një Fond Emergjent, duke grumbulluar mbi 400,000 euro nga donatorë masivë individualë. Siç ka thënë kryetari i kësaj Komune, Fadil Nura, dëmi material i shkaktuar ka arritur shumën prej rreth 10 milionë euro.

Përpjekja kolektive e demonstruar në mars 2023 theksoi qëndrueshmërinë dhe angazhimin e komunitetit për të mbështetur njëri-tjetrin në kohë krize.

4. Një dhuratë jetëshpëtuese për Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare të Skënderajt

Në shtator të vitit 2023, Komuna e Skenderajt përfitoi nga një donacion bujar i pajisjeve mjekësore në vlerë prej 400,000 euro. Ky kontribut thelbësor, i dedikuar posaçërisht për Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Skënderaj dhe individët me aftësi të kufizuara, u mundësua përmes Shoqatës “Human Bridge” në Suedi, me një kontribut të rëndësishëm të bashkatdhetarit Xhafer Balaj.

Kamioni me pajisjet mjekësore të dhuruara
Burimi i fotografisë: Llogaria zyrtare në “Facebook” e Komunës së Skenderajt

Kjo nismë filantropike për përmirësimin e infrastrukturës së kujdesit shëndetësor, është një shembull i shkëlqyer i rëndësisë së kontributeve individuale për të bërë ndryshime pozitive të qëndrueshme brenda komuniteteve.

5. Reagimi i Kosovës ndaj tragjedisë së tërmetit në Turqi

Bashkësia Islame e Kosovës mblodhi mbështetjen për të prekurit nga tërmetet në Turqi, duke grumbulluar 400,500 euro. Kjo shumë parash është mbledhur gjatë aksionit që është organizuar në të gjitha xhamitë e Kosovës.

Iniciativa masive e drejtuar nga individi që u shpalos në shkurt 2023 demonstroi unitet dhe ndjeshmëri brenda Kosovës, duke arritur përtej kufijve për të mbështetur Qendrën Turke të Krizave.

Konkluzion

Në vitin 2023, Kosova dëshmoi përpjekje humanitare me ndikim, duke filluar nga mbështetja e të moshuarve deri te rritja e arsimit dhe ndihma përtej kufijve. Këto histori theksojnë rezultatet pozitive që mund të arrihen kur njerëzit bashkohen. Mbani mend, në kohë sfiduese, aktet e mirësisë dhe bashkëpunimit mund të sjellin ndryshime domethënëse, duke na drejtuar drejt një të ardhmeje më premtuese.

Për një vështrim më të afërt të detajeve konkrete të aksioneve humanitare në Kosovë gjatë vitit 2022, raportin mund ta gjeni këtu.

Fotografia kryesore: Prishtina
Fotografi: Arben Llapashtica

Ky artikull është bërë i mundur nga mbështetja bujare e popullit amerikan nëpërmjet Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja është përgjegjësi e Catalyst Balkans dhe nuk pasqyron domosdoshmërish pikëpamjet e USAID-it ose të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara.

Programi për Angazhim Qytetar në Kosovë është një iniciativë pesë vjeçare zbatuar nga Fondacioni Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF) në partneritet me Agjencinë e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID).