Edhe pse të gjithë tash më jemi mësuar me lajmet për virusin Kovid-19, disa po gjejnë vazhdimisht mënyra për të ndihmuar komunitetin që të eliminojë pasojat e pandemisë. Humanizmi i organizatave të shumta në të gjithë rajonin është i përqendruar në ndihmën ndaj fëmijëve që humbën njërin ose të dy prindërit gjatë pandemisë, mjekët, punëtorët dhe qytetarët e rrezikuar social.

Këto akte dashamirësie të zbatuara me sukses i referohen ndihmës së bashkëqytetarëve të moshuar, individëve që kanë humbur punën dhe pajisjes së spitaleve për të ofruar sa më shumë mbështetje.

Zbuloni se cilat vepra të fundit humanitare në Serbi, Mal të Zi, Bosnje dhe Hercegovinë shënuan periudhën e mëparshme.

Pandemia thelloi varfërinë por edhe solidaritetin

Nevoja për ndihma humanitare gjatë pandemisë së virusit korona po rritej sepse, sipas organizatave humanitare në BH, ishte pandemia ajo që nxori në sipërfaqe problemet me të cilat përballeshin njerëzit me status të rrezikuar social, por gjithashtu tregoi se qytetarët janë të gatshëm të ndihmojnë ata që kanë nevojë për ndihmë më së shumti.

Saliha Roksha, zëdhënëse e Shoqatës “Pomozi.ba” tha se kjo shoqatë ka zgjatur disa nga projektet e saj për shkak të ndikimit të pandemisë, por në të njëjtën kohë iu drejtua të tjerave, si aksionet “Pandemia 2020” dhe “Pandemia 2021”.

Nëpërmjet këtyre dy aksioneve ne ndihmuam bashkëqytetarët tanë, si dhe spitalet në BH. Kemi shpërndarë maska mbrojtëse, pajisje mbrojtëse e të ngjashme, tha Roksha, duke shtuar se qytetarët e BH ishin edhe më humanë në këtë periudhë.

Në një farë mënyre qytetarët u solidarizuan me bashkëqytetarët e tyre. Sa i përket realizimit të aksioneve tona humanitare, reagimi i qytetarëve ishte fenomenal, tha Roksha. Ajo theksoi se kishte situata ku familje që nuk kishin status të rrezikuar social, njerëz që mund të punonin, humbën punën për shkak të pandemisë. Kjo shoqatë ka ofruar mbështetje edhe për qytetarët e tillë. Ajo tha se janë munduar të ndihmojnë të gjithë bashkëqytetarët që kanë pasur nevojë, veçanërisht të moshuarit që nuk kanë mundur të dalin nga shtëpitë e tyre në fillim të pandemisë vitin e kaluar. Prandaj, ata shpërndanë ilaçe, si dhe produkte higjienike dhe ushqimore.

Ne morëm ndihmë të madhe nga vullnetarët tanë, të cilët na ndihmuan gjatë shpërndarjes dhe punës së përdoruesve tanë. Edhe kolegët tanë bënë shumë. Ata punonin të gjithë me gjithë zemër, dhe ndonjëherë 24 orë në ditë, tha Roksha.

Zeljko Mastikosa, koordinator i Shërbimit për Asistencë Personale dhe Asistencë në Shtëpinë e Organizatës Humanitare “Partner” nga Banja Luka, ka konfirmuar për “Nezavisne novine” se është ofruar ndihmë për 24 orë në ditë edhe në Banja Lukë.

Sipas tij, ndihmë për qytetarët me status të rrezikuar social, në radhë të parë personat me aftësi të kufizuara, bashkëqytetarët e moshuar dhe të sëmurë, ofrojnë rreth 40 punonjës në këtë organizatë, të cilët çdo ditë vizitojnë disa përdorues dhe u ofrojnë të gjithë ndihmën e nevojshme.

Kam bërë një letër kur punëtorët mjekësorë dhe policia u shpërblyen për punën e tyre të përkushtuar, në mënyrë që njerëzit tanë të marrin mirënjohje për punën e tyre; sepse ne kemi qenë çdo ditë në terren, kemi vizituar rreth tre-katër përdorues çdo ditë, tha Mastikosa. Edhe pse jo shoqatë humanitare, shoqata e qytetarëve “Mozaiku i Miqësisë” në Banja Luka është e angazhuar në punë humanitare dhe siç ka konfirmuar për “Nezavisne” sekretari i kësaj shoqate Miroslav Subashiq, gjatë pandemisë kanë punuar pa u lodhur, krahasuar me periudhën para Kovid-19, kjo shoqatë tani jep ndihmë deri në 400 herë më shumë se më parë.

Pandemia çoi në një situatë të keqe financiarisht dhe në njerëz që jetonin në mënyrë modeste para pandemisë, por që kishin me çfarë të jetonin. Pas pandemisë edhe ata u gjendën në radhët për ushqim nga kuzhina jonë publike, tha Subashiq.

Projekti “Edhe pas pandemisë qëndrojmë me koleksionistët”

Organizata joqeveritare "Porečje" nga Vuçja vazhdon edhe këtë vit të përmirësojë pozitën socio-ekonomike të koleksionistëve të lëndëve të para sekondare në jug të Serbisë. Ata patën mundësinë të prezantojnë projektin e tyre të ri, “Edhe pas pandemisë, ne qëndrojmë me koleksionistët”, i cili financohet përmes programit SWISS PRO me mbështetjen e Qeverisë së Zvicrës dhe Qeverisë së Serbisë.

Projekti synon të përmirësojë sigurinë në punë dhe të mbështesë rinovimin e mjeteve të jetesës për 53 koleksionistë romë të lëndëve të para sekondare nga vendbanimi nën standard i Podvrcës. Me dhurimin e pajisjeve mbrojtëse do të arrihet siguri më e madhe në punën e koleksionistëve. Këto pajisje janë thelbësore gjatë një pandemie të shkaktuar nga virusi Kovid-19. Sigurimi i pajisjeve për koleksionistët që kanë nisur procesin e legalizimit do të nxisë koleksionistët e tjerë që të shprehin gatishmërinë për legalizimin e biznesit të tyre duke u anëtarësuar në shoqatë. Strategjia Kombëtare për Përfshirjen Sociale të Burrave dhe Grave Rome parashikon vitin 2025 si afat të legalizimit. Sot, anëtarët e shoqatës “Marko Crni” pranuan pajisjet.

Pajisjet janë shpërndarë para selisë së shoqatës së tyre në kryqëzimin në hyrje të rrugës së Gërdelicës. Një ditë më vonë pajisjet do t'u dorëzohen anëtarëve të shoqatës së koleksionistëve JUPI, po ashtu para selisë së shoqatës. Pakoja e mjeteve mbrojtëse që do t'u jepet 53 koleksionistëve të dy shoqatave nga Leskovaci përfshin një kostum pune, doreza mbrojtëse, çizme mbrojtëse, një mushama mbrojtëse të papërshkueshme nga uji dhe 50 copë maska mbrojtëse.

Një ballo humanitare në parkun e qytetit

Parku i qytetit në Vranjë ishte një lloj skene për një ballo të madhe humanitare të organizuar për të mbledhur fonde për të ndihmuar fëmijët që humbën njërin ose të dy prindërit gjatë pandemisë.

Ngjarja ishte përmbyllja e një aksioni dy mujor të nxitjes së individëve dhe ekonomisë - për tu bashkuar dhe treguar se si komuniteti duhet të solidarizohet në kohë të vështira, sidomos kur shumë banorë të Vranjes e humbën betejën me koronën.

Dhe, ideja e Milica Andjelkoviq Jovanoviq u pranua nga shumë gra nga Vranja, kështu që u mblodhën rreth grupit joformal "Fronti i Solidar i Grave" dhe me përkushtim mblodhën mjete dhe përhapën tregimin për këtë ngjarje.

Apelit tonë iu përgjigjën rreth 500 persona juridikë dhe fizikë. Disa dhuruan produktet dhe shërbimet e tyre, e disa blenë atë që na nevojitej, thotë Milica Andjelkoviq Jovanoviq, krenare për faktin se avokatet, gazetaret, mjeket, amviset... mbajtën një mësim të vërtetë për njerëzimin.

Në punë takoj shumë njerëz, ndaj me ta trishtimin e një fati të keq, ndaj me vështirësi e prisja një veprim të tillë. U bashkua dhe nxita kolegët, miqtë, fqinjët dhe të gjithë njerëzit që njoh. Jam e kënaqur që ia dolëm, thotë doktoresha Natasha Stojilkoviq nga “Fronti i Solidar i Grave”, duke sqaruar se së shpejti do të bëhet ftesë publike për familjet dhe fëmijët që do të kenë mundësi të marrin ndihmë.

Organizimi humanitar "Milamara Fest" kushtuar muzikantit nga Uzhice

Në Qendrën Kulturore të qytetit të Uzhicës të premten më 27 gusht në ora 20:00 do të mbahet organizimi humanitar “Milamara Fest 2021”. Festivali u nis nga miqtë e Mishko Milosavljeviq, një muzikant nga Uzhice, i cili vdiq në prill të vitit të kaluar për shkak të infeksionit me koronavirus.

Paratë nga shitja e biletave, të cilat kushtojnë 300 RSD, do t'i dhurohen familjes së muzikantit të ndjerë. Për shkak të masave kundër epidemisë, numri i biletave të blera në biletat e GKC është i kufizuar.

Në atë eveniment, siç është paralajmëruar, do të performojnë grupet nga Uzhice - "Archive Party", "Black Five", Gjorgje Vasiq me shokë, "Coherent Horses", "Crazy Women", "Moondance", "Pop Cock", "Rock Almanac" , "SUP", "Uzice Republic" dhe "The Highlanders".

Mjekët po marrin mbështetje në luftën kundër valës së re të Kovid-19

Një nga laboratorët më modernë PCR në botë për testimin e pacientëve për koronavirus do të hapet së shpejti në Qendrën Klinike të Malit të Zi. Bëhet fjalë për një donacion të vyer nga Fondacioni Volnoe Delo i sipërmarrësit rus Oleg Deripaska, i cili pak muaj më parë ka ofruar pajisje të ngjashme në Qendrën Shëndetësore në Kotorr për të ofruar mbështetje për sa më shumë qytetarë në luftën kundër Kovid-19.

Para fillimit zyrtar, janë kryer aktivitete përgatitore, duke përfshirë trajnime shtesë për punëtorët e QKKG-së. Në krye të ekipit në Podgoricë javën e kaluar dhe i cili së bashku me ekspertë të Qendrës Klinike punuan në detaje specifike të trajnimit të stafit mjekësor, është Dr. Branka Jeliçiq, doktoreshë e shkencave në fushën e biologjisë molekulare.

Kolegët me të cilët kam punuar në Qendrën Klinike të Malit të Zi janë të jashtëzakonshëm, profesionistë dhe të përkushtuar ndaj punës që bëjnë. Na u deshën vetëm dy ditë për të kryer procedurat e nevojshme lidhur me trajnimin. Tani gjithçka është gati për të filluar punën laboratorike, thotë doktor Jeliçiq, i cili ka shtatë vjet që trajnon njerëzit se si të përdorin pajisjet diagnostikuese.

Krahas pajisjeve dhe personelit të trajnuar, duhet pasur shumë kujdes sepse puna me agjentë mikrobiologjikë kërkon durim, kohë dhe saktësi.

Është e nevojshme të ndiqet praktikë e mirë laboratorike, e cila tregon se çfarë duhet bërë për të shmangur kontaminimin e mostrave. Kjo është e rëndësishme sepse keni qindra mostra në të njëjtën kohë, disa prej të cilave janë të infektuar me KOVID19. Mikrobiologët janë të vetëdijshëm për këtë përgjegjësi, presionin që ekziston dhe dëshirën e qytetarëve për të marrë rezultate menjëherë. Puna në këto kushte është specifike për kolegët sepse punojnë 12 orë në turne, rreziku për t'u infektuar është i madh. Laboratori do t'i ndihmojë në të gjitha këto sepse testi PCR është një metodë e artë në zbulimin e koronavirusit. Në të njëjtën kohë, pajisjet e tilla padyshim që do të lehtësojnë punën e stafit në QKKG dhe do të kontribuojnë që qytetarët të marrin rezultatet më shpejt dhe me cilësi më të mirë, përfundon Dr. Branka Jeliçiq.

Në fund të janarit të këtij viti, Oleg Deripaska i dhuroi një laborator të ngjashëm Qendrës Shëndetësore të Kotorrit, ku çdo ditë analizohen mesatarisht 550 teste të koronavirusit. Laboratori PCR përpunon mostrat që vijnë nga Spitali i Përgjithshëm i Kotorrit dhe vende të tjera bregdetare. Ajo ofron shërbime falas për banorët e pjesës më të madhe të bregdetit malazez, duke përfshirë komunat e Herceg Novi, Tivat, Kotorr, Budvë, dhe Tivar, si dhe mbajtësit e policave të huaja që jetojnë në Mal të Zi. Krahas aparaturave, laboratori ka pranuar edhe donacione me materiale të konsumit, pajisje speciale mbrojtëse për punonjësit dhe dezinfektues.

Siç mund ta shohim, dhënia e ndihmës në kriza, me veprimtarinë e individëve apo organizatave dhe me mbështetjen e kompanive dhe qytetarëve, është shpeshherë jetike. Vetëm një ide mund të realizojë një projekt të madh që do ta bëjë shoqërinë tonë më të fortë dhe më dorëdhënë.

Për këtë arsye, nëse ndonjë nga temat e sotme ju frymëzoi për një veprim të mirë, hidhini një sy fushatave aktuale që mund t'i mbështesni në platformën Donacije.rs.