KOVID-19 është ende një nga temat e dhurimit për të mirën shoqërore. Megjithatë, kohët e fundit, ka pasur një nevojë në rritje për të trajtuar efektet e krizës.

Ne po ndjekim nisma të ndryshme në të gjithë rajonin që synojnë mbështetjen e komunitetit në luftën kundër efektit të KOVID-19.

Në pasqyrën e sotme të lajmeve javore për dhurimet, lexoni disa nga historitë për donacionet që kanë shënuar ditët e mëparshme.

Eurobank dhuroi 1.2 milion RSD për repartin e të porsalindurve në Kragujevc me qëllim të sigurimit të trajtimit të duhur të të porsalindurve që vuajnë nga KOVID-19

Eurobank këtë vit ka vazhduar mbështetjen për sistemin shëndetësor të Serbisë duke dhuruar mjete për blerjen e një inkubatori në vlerë prej më shumë se 1.2 milionë RSD, për repartin e të porsalindurve në Kragujevc. Donacioni u realizua me thirrjen e UNICEF-it dhe me qëllim të sigurimit të trajtimit të duhur të të porsalindurve që vuajnë nga KOVID-19.

Fatkeqësisht, virusi nuk kursen as më të vegjlit mes nesh dhe për këtë arsye kemi një numër në rritje të rasteve të infektimit me koronavirus tek të porsalindurit. Kjo është pikërisht arsyeja pse mbështetja në formën e pajisjeve të nevojshme mjekësore është jetike, sepse mund të shpëtojë jetën e foshnjave që vuajnë nga KOVID-19.

Mbështetja e sistemit shëndetësor është një nga shtyllat e aktiviteteve të biznesit me përgjegjësi shoqërore të Eurobank. Këtë herë, ne kemi treguar mbështetjen tonë duke iu përgjigjur thirrjes së UNICEF-it për të ndihmuar anëtarët më të rinj të shoqërisë sonë – foshnjat që vuajnë nga KOVID-19. Ne kemi siguruar fonde për blerjen e një inkubatori, falë të cilit foshnjat do të mund ta mposhtin këtë virus të pamëshirshëm, dhe kjo në të vërtetë nuk ka asnjë çmim. Sigurisht, ne do të vazhdojmë të bëjmë përpjekje të përbashkëta në luftën për një sistem shëndetësor sa më të mirë të mundshëm, tha Slavica Pavloviq, kryetare e Komitetit Ekzekutiv të Eurobank.

Eurobank është një partner afatgjatë i UNICEF-it, me të cilin kemi realizuar nisma të shumta për mirëqenien e fëmijëve. Ky donacion ka ndihmuar në përforcimin e mëtejshëm të kapaciteteve të njësisë neonatale të Qendrës Klinike të Kragujevacit, e cila përfshin 13 reparte materniteti për foshnjat që vijnë nga Serbia Qendrore dhe Juglindore. Falënderojmë Eurobank për mbështetjen e rregullt për punën e UNICEF-it në Serbi dhe për njohjen e rëndësisë së fushatës ‘Tako mali da bi u srce stali’ e cila synon modernizimin e shërbimit neonatal në Serbi. UNICEF-i përpiqet të sigurojë një kujdes të cilësisë së lartë të specializuar neonatal për foshnjat e lindura para kohe dhe besoj se, në bashkëpunim me partnerë të tillë të përkushtuar, do të arrijmë të kontribuojmë në uljen e shkallës së vdekshmërisë së foshnjave të lindura para kohe, tha Vesna Saviq Gjukiq nga UNICEF.

Partneriteti afatgjatë mes Eurobank dhe UNICEF ka rezultuar në iniciativa të shumta për ndihmë ndaj komunitetit, ndaj edhe kjo thirrje nuk ka kaluar pa u vënë re. Mbështetja për të gjithë shoqërinë dhe komunitetin ku ata operojnë ka qenë gjithmonë një prioritet i veprimtarisë së biznesit të Eurobank. Pas shpalljes së gjendjes së jashtëzakonshme në Serbi, Eurobank ka dhuruar 6 milionë RSD për blerjen e pajisjeve të nevojshme mjekësore dhe mbrojtëse dhe më vonë 1.2 milionë RSD të tjera për blerjen e matësve të oksigjenit.

U kryen më shumë se 300 ekzaminime me ultratinguj: IRBRS lehtësoi trajtimin e pacientëve me KOVID-19

Banka e Investimeve dhe Zhvillimit të Republikës së Serbisë (IRBRS) i ka dhuruar një aparat ekografie Qendrës Shëndetësore të Banjalukës përmes projektit “Blerja e një aparati ekografie për diagnostikimin dhe vlerësimin e fotografive klinike të pacientëve me KOVID-19 në nivelin parësor të mbrojtjes shëndetësore”.

Qendra Shëndetësore ka deklaruar se të gjithë pacientët e shëruar nga KOVID-19 tani mund të bëjnë ekzaminimin me ultratinguj të barkut pa pritur.

Blerja e këtij aparati ekografik ka rritur ndjeshëm cilësinë dhe aksesin në mbrojtjen parësore shëndetësore. Nga data 26 prill deri më 23 qershor janë kryer gjithsej 349 ekzaminime. Institucionet tona do të vazhdojnë monitorimin e pacientëve me KOVID-19, ndërsa mjekët e mjekësisë familjare do t'i referojnë pacientët në ekzaminime ekografike për të vlerësuar gjendjen e tyre shëndetësore dhe për t'iu ofruar ndihma e duhur mjekësore, thuhet në njoftimin e Qendrës Shëndetësore.

Sipërmarrësit e BH sfidojnë krizën KOVID-19: Rritja e aktiviteteve të biznesit në BH dhe eksportit në mbi 20 vende në të gjithë botën

Një fushatë e quajtur ‘E ardhmja është femërore’ u realizua në kuadër të programit ‘BizUP’ të mbështetjes gjithëpërfshirëse për gratë sipërmarrëse dhe zbatuar nga Fondacioni 787, në bashkëpunim me Ambasadën Britanike në Sarajevë, UN Women BH dhe Ambasadën Suedeze në BH.

Përveç prezantimit të rëndësisë së mbështetjes në kohë dhe të duhur në trajtimin e sfidave të biznesit me të cilat përballen gratë sipërmarrëse në BH gjatë krizës nga KOVID-19, kjo fushatë ri konfirmoi kontributin dhe rëndësinë e përditshme të grave sipërmarrëse dhe bizneseve të tyre për ekonominë e BH.

Kjo mbështetet nga fakti se këto 15 gra sipërmarrëse zotërojnë biznese të vogla në mbarë BH-në, të cilat, pavarësisht krizës, kanë 63 punonjës të përhershëm, së bashku me një numër të madh punëtorësh sezonalë dhe vullnetarë. Bizneset e tyre të vogla ofrojnë më shumë se 243 produkte, ofrojnë mbi 49 shërbime, të cilat gjetën rrugën për 80,948 përdorues dhe klientë të kënaqur. Që nga fillimi i vitit 2020, ata kanë shitur 281,620 produkte dhe shërbime marramendëse në të gjithë Bosnjën dhe Hercegovinën dhe në 20 vende të botës.

Rëndësia e komunitetit lokal, bashkëpunimi dhe përdorimi i burimeve vendase reflektohet në faktin se këto 15 biznese të vogla blejnë lëndë të parë nga 24 vende në mbarë BiH (Visoko, Derventa, Modriça, Bijeljina, Trebinje, Tuzla, Banja Luka, Mostar, Sarajevë, Cazin, Bihaq, Jelah, Donji Vakuf, Busovaça, Maglaj, Zenica, Bjelaj, Shiroki Brijeg, Prijedor, Bratunac, Zvornik, Teshanj, Çitluk, te Graçanica), dhe aktualisht kanë 253 partneritete të krijuara me kompani nga linja të ndryshme biznesi, ku ata së bashku kontribuojnë në zhvillimin e ekonomisë së BH.

Qendra Shëndetësore e Valjevës ndau certifikata mirënjohjeje për mbështetjen gjatë pandemisë

Qendra Shëndetësore e Valjevës mbrëmë organizoi një ceremoni të vogël të ndarjes së mirënjohjeve për institucionet, kompanitë dhe individët për bashkëpunimin, humanizmin dhe ndihmën e gjithanshme gjatë pandemisë KOVID-19 dhe rindërtimin e Qendrës Shëndetësore.

Dëshiroj t'ju falënderoj për gjithçka që keni bërë për Qendrën Shëndetësore në kohë kritike, që nga fillimi i pandemisë e më vonë, dhe të gjitha këto në një kohë kur gjysma e objektit tonë nuk funksiononte për shkak të rikonstruksionit. Kemi këmbëngulur stoikisht gjatë kësaj periudhe një vit e gjysmë dhe shpresoj që të gjithë të qëndrojnë po aq të fortë. Shpresoj gjithashtu se në të ardhmen do të bashkëpunojmë sërish me kënaqësi reciproke, tha në ceremoni Dr. Branka Antiq, drejtoreshë e Qendrës Shëndetësore në Valjevo.

Çertifikatat e mirënjohjes iu ndanë Ministrisë së Brendshme të Republikës së Serbisë – Departamenti i Policisë së Valjevës, Agjencia e Informacionit të Sigurisë së Republikës së Serbisë, Ministria e Mbrojtjes, Posta Ushtarake 9845, PUC Vidrak, Shoqata Automobilistike Valjevo, Organizata Humanitare 'Operimo ruke-otvorimo srce', Europrom, Ingrap-omni, Vujiq Valjevo, Samedi, Voda-voda Banja Vrujci, Sava kop, Paviq, Rio, Moler, Sparrow World, Orhideja kolor, Miranova, Vugi 014-Bucko, Slobodan Gvozdenoviq, Branka Miholjçiq, Milan Vilotiq, Andrija Vlajkoviq, Goran Omeroviq dhe Biljana Rankoviq Vasiljeviq.

Një tjetër hap pozitiv në përgjegjësi gjatë pandemisë: Siemens Healthineers dhuruan testet e tyre të shpejta antigjen për KOVID-19 shumë të besueshme për punonjësit e Shkollës Fillore 'Milan Lang' në Bregana.

Punonjësit e shkollës fillore ‘Milan Lang’ në Bregana u testuan me teste të shpejta antigjen për KOVID-19 të prodhuara nga Siemens Healthineers, me emrin e mbrojtur CLINITEST.

Siemens Healthineers i dhuroi shkollës testet e tyre shumë të besueshme si pjesë e luftës për të kontrolluar pandeminë, duke njoftuar se kompletet e vetë-testimit të shpejtë antigjen për KOVID-19 së shpejti do të jenë të disponueshme në Kroaci.

Falë donacionit të kësaj kompanie, shkolla bëri një tjetër hap pozitiv në përgjegjësi gjatë pandemisë, me synimin për të kontrolluar këtë sëmundje ngjitëse dhe për të siguruar kushte të sigurta mësimi për nxënësit e tyre si dhe kushte pune për punonjësit e tyre, në mënyrë që ata ta përfundojnë me sukses këtë vit shkollor jashtëzakonisht të vështirë.

Dëshirojmë të falënderojmë Siemens Healthineers që zgjodhi shkollën tonë për të kryer këto aktivitete të vlefshme parandaluese, sepse synimi ynë i përbashkët është ta përfundojmë me sukses këtë vit shkollor në kushte të sigurta. Ne u përpoqëm të punonim sa më mirë, duke iu përmbajtur të gjitha masave epidemiologjike dhe mund të themi që,  ky aktivitet i shëndetit publik sot është kurora e atyre përpjekjeve. Mund të them se testimi është i shpejtë, pa dhimbje, dhe rezultatet merren po aq shpejt, dhe do të doja të falënderoja gjithashtu stafin e Institutit të Shëndetit Publik të Qarkut të Zagrebit për pjesëmarrjen, tha Igor Matijashiq, drejtor i shkollës fillore 'Milan Lang'.

Nëse dëshironi, ju mund të mbështesni komunitetin tuaj nëpërmjet platformës sonë Donacije.rs ose duke dërguar një SMS në numrin 7300.