Dhurimi individual në masë është një mënyrë e fuqishme që njerëzit të bashkohen dhe të bëjnë ndryshime në komunitetet e tyre. Nëpërmjet tij, individët mund të kenë ndikim domethënës në komunitetet e tyre dhe të ndihmojnë në përmirësimin e jetës së atyre që i kanë përreth.

Në Kosovë, dhurimi individual në masë nxitet nga një ndjenjë e fuqishme e komunitetit dhe dëshira për të ndihmuar njerëzit me më pak fat. Sipas një raporti të Qendrës së Fondacionit Evropian, 58% e popullsisë në Kosovë ka dhuruar për bamirësi të paktën një herë në vitin e kaluar.

Sipas të dhënave të Catalyst Balkans, në vitin 2022, dhurimi individual në masë në Kosovë ishte lloji kryesor i donatorëve duke përbërë 33.6% të rasteve të donacioneve dhe 56.9% të shumës totale të regjistruar.

Të dhënat e Catalyst tregojnë gjithashtu se nga fillimi i vitit 2020 deri në fund të vitit 2022, qytetarët në Kosovë kanë dhuruar 6,051,627 euro përmes dhurimit individual në masë.

Si i përkrahin qytetarët e Kosovës komunitetet e tyre?

Sipas të dhënave të Catalyst Balkans, në periudhën 2020-2022, shumica e aksioneve të dhurimit individual në masë janë drejtuar në mbështetje të organizatve të shoqërisë civile (59,9%) dhe individëve dhe familjeve (32%).

Shkaqet e njohura për dhurimin individual në masë në Kosovë përfshijnë mirëqenien sociale, lehtësimin e varfërisë, kujdesin shëndetësor dhe arsimin. Megjithatë, nuk kufizohet vetëm në donacione monetare. Njerëzit dhurojnë gjithashtu kohën, aftësitë dhe burimet e tyre për të mbështetur kauzat për të cilat interesohen. Ata janë thellësisht të lidhur me komunitetet e tyre dhe të gatshëm të kontribuojnë në kauza që do të përfitojnë bashkëqytetarët e tyre.

Shumë biznese në Kosovë gjithashtu marrin pjesë në dhurime individuale në masë, duke dhuruar një pjesë të fitimeve të tyre për qëllime bamirësie ose duke organizuar ngjarje bamirësie. Kjo ndihmon në krijimin e një kulture të dhënies dhe inkurajon të tjerët të kontribuojnë në kauza të rëndësishme.

Në pjesën tjetër të artikullit, ne sjellim disa histori suksesi dhe shembuj të praktikave të mira të dhurimit individual në masë në Kosovë.

Reagimi i filantropisë ndaj COVID-19

Gjatë kohëve të krizave, të tilla si fatkeqësitë natyrore ose pandemia e COVID-19, dhurimet individuale në masë rriten ndërsa njerëzit bashkohen për të mbështetur ata në nevojë. Për shembull, gjatë pandemisë së COVID-19, shumë individë dhe organizata në Kosovë dhuruan para dhe furnizime për të ndihmuar spitalet dhe punonjësit e kujdesit shëndetësor, si dhe për të ofruar ushqim dhe gjëra të tjera thelbësore për familjet në nevojë.

Një shembull praktik i mirë është një grup i aktivistëve të rinj nga Kosova që jetojnë në Gjermani, Zvicër dhe Itali, të cilët filluan një fushatë për mbledhjen e fondeve për të ndihmuar stafin e Qendrës Klinike Universitare të Kosovës. Paratë e mbledhura u përdorën për t'u siguruar punonjësve shëndetësorë punë dhe materiale mbrojtëse gjatë pandemisë së COVID-19.

Një shembull tjetër është OShC „BONEVET“, e cila në vitin 2020 mblodhi fonde nga donatorë të ndryshëm dhe prodhoi 8,497 maska ​​3D, duke dhuruar kështu 7,093 prej tyre për punonjësit e shëndetësisë, punonjësit administrativë dhe të tjerë që kishin nevojë për të parandaluar përhapjen e COVID-19 gjatë punës.

Fushata për të mbështetur të mirën sociale në Kosovë

Qytetarët janë gjithashtu donatorët më të shpeshtë në fushata të ndryshme për të mbështetur kauza të rëndësishme në komunitetet e tyre. Më poshtë mund të lexoni se si njerëzit në Kosovë përmes fushatave mbështesin personat me probleme shëndetësore, individët dhe familjet në nevojë, grupet e margjinalizuara, si dhe dhurojnë për arsim, kulturë, art dhe qëllime të tjera.

Shoqata “Jetimët e Ballkanit” është një organizatë me mbështetje të fortë nga dhurimet individuale në masë. Për shembull, në vitin 2020, anëtarët e grupit në Facebook "Maraklitë e Kerreve", përmes një nisme të përbashkët, i dhuruan shoqatës 24 dele dhe një viç për aktivitetet e tyre humanitare.

Një histori suksesi nga viti 2021 është edhe fushata “Një Kartolinë për Ty” e organizuar nga Shoqata “Down Syndrome Kosova”. Gjatë fushatës, tezga me kartolina të bëra nga anëtarët e shoqatës u vendosën në sheshin “Zahir Pajaziti” në Prishtinë dhe sheshet e tjera në qytetet e Kosovës. Donatorë të ndryshëm kontribuan në këtë fushatë duke dhuruar drejtpërdrejt dhe nëpërmjet blerjeve simbolike të kartolinave. Deri në fund të fushatës janë mbledhur 38,600 euro në katër qendrat e “Down Syndrome Kosova” – në Prishtinë, Ferizaj, Mitrovicë dhe Prizren.

OJQ “QIPS” realizoi një tjetër fushatë të suksesshme në vitin 2021 në platformën e financimit të qytetarëve Kosovaideas. Historia fillon në vitin 2019 kur Qendra për Informim dhe Përmirësim Social (QIPS) krijoi një linjë ndihmëse për parandalimin e vetëvrasjeve të quajtur Linja e Jetës. Njëzet e nëntë vullnetarë janë trajnuar për të përdorur metoda të mësuara nga partnerët e organizatës, duke përfshirë linjën e ndihmës 113 Holandë. Në vitin 2021, QIPS nisi një mbledhje fondesh në platformën Kosovaideas për të vazhduar aktivitetet e trajnimit vullnetar, për të përmirësuar dhe avancuar teknikat për aktivitetet e përditshme. Falë donatorëve, fushata grumbulloi gjithsej 5,295 euro.

Gjithashtu, personat me probleme shëndetësore shpesh mbështeten përmes dhënies individuale në masë. Në vitin 2021, Fondacioni Labinot Tahiri mblodhi 100,000 euro për trajtimin e dy personave të lënduar nga shpërthimi i bombolave të gazit në Ferizaj. Nga shpërthimi janë plagosur mbi 40 persona, disa prej tyre kanë pësuar djegie të rënda. Fondet për trajtimet në Austri u mblodhën për dy ditë me ndihmën e qytetarëve bujarë ferizajas, përmes donacioneve individuale në masë.

Një organizatë tjetër me përkrahje të fuqishme nga komuniteti është Shoqata Humanitare “Bereqeti”. Në vitin 2021, degët e kësaj shoqate në Kaçanik dhe Prizren, me ndihmën e donatorëve të ndryshëm, kanë siguruar më shumë se 320 çanta shkollore për fëmijët në nevojë.

Në vazhdim, gjatë muajit të Ramazanit të vitit 2022, me mbështetjen e donatorëve të tyre, shoqata “Jetimët e Ballkanit” ka shpërndarë në total 24 mijë vakte për darkë (iftar) për personat në nevojë ekonomike në Kosovë. Dorëzimi i vakteve ka vazhduar nga data 2 prill deri më 1 maj 2022.

Dhënia afatshkurtër si model mbështetës dominues

Kur bëhet fjale për efektet e synuara të dhurimit, sipas të dhënave të Catalyst Balkans, shumica e dhurimeve individuale në masë janë ato me efekte afatshkurtra. Në vitin 2022, më shumë se 91% e të gjithë dhënies individuale në masë u drejtua për përdorime që synonin të arrinin ndikimin afatshkurtër, ndërsa vetëm 4% u përdor në një mënyrë që do të bënte një ndryshim strategjik. Në periudhën 2020-2022, 87,5% e të gjitha donacioneve individuale në masë kanë dhënë efekte afatshkurtra, 9,03% efekte afatgjata dhe 3,2% të panjohura.

Dhënia sezonale është një shembull i dhënies me një ndikim afatshkurtër. Një shembull i kësaj vjen nga viti 2020 kur shoqata “Shpresa Lipjan” shpërndau mbi 700 dhurata në Komunën e Lipjanit. Dhuratat u blenë nëpërmjet parave të grumbulluara me aktivitetin "Një dhuratë për ty 3", i cili u realizua për të tretin vit nga shoqata e lartpërmendur.

Një histori tjetër është nga viti 2021, kur kolegji “Riinvest” inicioi një fushatë për mbledhjen e pakove të dhuratave për fëmijët e fshatrave SOS në Kosovë për festat e fundvitit. Kësaj nisme iu bashkuan shkolla fillore "Ismail Qemaili" dhe gjimnazi "Ahmet Gashi" nga Prishtina, ku donatorë të ndryshëm mblodhën dhurata të shumta.

Konkluzioni

Fuqia e mediave sociale ka luajtur gjithashtu një rol të rëndësishëm në rritjen e dhënies individuale në masë në Kosovë. Platformat si Facebook dhe Instagram e kanë bërë më të lehtë për individët dhe organizatat të promovojnë kauzat e tyre dhe të arrijnë një audiencë më të gjerë, duke rezultuar në më shumë donacione dhe mbështetje.

Si përfundim, dhënia individuale në masë është një forcë e fuqishme për të mirën në Kosovë. Mund t'i bashkojë njerëzit dhe të bëjë një ndryshim të prekshëm në jetën e atyre në nevojë. Qoftë përmes fushatave kombëtare ose nismave të udhëhequra nga komuniteti, fushatave të financimit në turmë për familjet që përballen me vështirësi financiare, ose vullnetarëve që organizojnë ushqime për ata që luftojnë për të përballuar jetesën, ne të gjithë mund t'i mbështesim komunitetet tona duke dhënë.

Akti i dhënies nuk është i dobishëm vetëm për marrësit e donacioneve, por edhe për vetë dhuruesit. Studimet kanë treguar se dhënia e bamirësisë mund të ndikojë pozitivisht në shëndetin mendor, të rrisë lumturinë dhe kënaqësinë nga jeta dhe të përmirësojë lidhjet sociale.

Për të lexuar më shumë histori frymëzuese, për të mësuar gjithçka rreth filantropisë dhe dhurimit në Kosovë dhe për të gjetur vendin tuaj në ekosistemin filantropik të Kosovës, vizitoni kosovadhuron.org.


Ky artikull është bërë i mundur nga mbështetja bujare e popullit amerikan nëpërmjet Agjencisë së Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja është përgjegjësi e Catalyst Balkans dhe nuk pasqyron domosdoshmërish pikëpamjet e USAID-it ose të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara.

Programi për Angazhim Qytetar në Kosovë është një iniciativë pesë vjeçare zbatuar nga Fondacioni Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF) në partneritet me Agjencinë e Shteteve të Bashkuara për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID).