Çmimet u prezantuan nga Instituti Demokraci për Zhvillim(D4D) më 5 dhjetor në Prishtinë.

Çmimet që janë ndarë për vitin e tretë me radhë dhe kanë për qëllim të mirënjohjen e individëve dhe organizatave që kanë tejkaluar limited në përpjekjet e tyre për të përmirësuar komunitetet e tyre. Këtë vit, çmimet u dhanë në dy kategori: vullnetarizmi dhe aktivizmi qytetar.

Janë pranuar gjithsej 109 aplikime dhe prej tyre, juria ka zgjedhur 4 finalistë. Fituesit vijnë nga fushat e arsimit, mbrojtja e mjedisit dhe avancimi i politikave rinore.

Fituesit e çmimeve janë si vijon:

  • Projekti Vullnetar i Vitit - Festa Sh Shani, e cila organizoi një klub libri për fëmijët e komunës së Gjilanit (vullnetarë që lexojnë libra për fëmijët). Iniciativat e saj gjithashtu përfshinin një koleksion të pajisjeve shkollore për fëmijët në nevojë.
     
  • Vullnetari i Vitit - Ensar S. Shaqiri i cili ishte angazhuar në fuqizimin e të rinjve në Komunën e Gjilanit. Përpjekjet e tij ndihmuan në krijimin e një zyre brenda Departamentit të Arsimit në Komunën e Gjilanit, që ndihmon studentët në disa fusha. Zyra është gjithashtu një mënyrë për të përfshirë të rinjtë në vendimmarrje brenda komunës. Përveç kësaj, Ensari organizoi një sërë ngjarjesh, të tilla si fonde për mbështetjen e fëmijëve me sindromin Down, ose grumbullimin e pajisjeve shkollore për nxënësit në nevojë.
     
  • Qytetari aktiv i Vitit - Egnesa V. Vitia i cili nisi iniciativën "Jo tymit, po biçikletave". Ky projekt synonte të rriste vetëdijen e qytetare, si dhe të vendimmarrësve mbi problemin e ndotjes në Prishtinë. Egnesa organizoi mbi 2.000 qytetarë në udhëtime të rregullta me biçikleta në qytet, çdo të mërkurë nga ora 20:00, si dhe çdo të premte. Në fundjavë çiklistët shkuan edhe rreth periferisë së qytetit.
     
  • Kontributi në Qytetarinë Aktive - Shoqata 17 shkurti që mobilizoi banorët e fshatit Dobërqan për të ndihmuar në pastrimin e fshatit. Kjo iniciativë ndihmoi që Dobërqani të ishte një ndër fshatrat më të pastra dhe më të mirëmbajtura në Gjilan, dhe ndoshta në tërë Kosovën. Banorët tani janë duke u siguruar që nuk ka mbeturina në rrugë dhe se mbeturinat janë të ndara siç duhet për riciklimin.

Çmimet janë natyrisht të rëndësishme si një mënyrë për të njohur përpjekjet e secilit prej këtyre individëve në një përpjekje për të përmirësuar komunitetin. Megjithatë, ato shërbejnë gjithashtu si një shembull dhe një mënyrë për të inkurajuar të gjithë qytetarët në Kosovë që të japin kontributin e tyre dhe të ndihmojnë zhvillimin e shoqërisë.