Na kreativne načine i u skladu sa svojim mogućnostima, naša deca i mladi nebrojeno puta su sopstvenim naporima dali podršku onima kojima je to bilo najpotrebnije.

Neretko se na sajtu Dobročinitima nađu i dirljive priče o mladima koji su svojim naporima učinili nešto lepo za druge.  Vođeni intuicijom ili poučeni primerom roditelja, drugara i nastavnika, naši najmlađi su veliki broj puta dokazali da mogu ne samo da zamisle, već i sprovedu u delo najrazličitije humanitarne akcije i projekte.

A ovo su samo neki od njih.

Talenat u službi plemenitih ciljeva

Marta Avramović iz Loznice, još u srednjoj školi je svojim idejama počela da menja svet na bolje.

Tada je za potrebe srednjoškolskog takmičenja osmislila „slepi štap” – izum koji radi na principu parking-senzora i pomaže slepim i slabovidim osobama. Inspiraciju je našla u putopisima slepe francuske novinarke Sofi Masje, a želja joj je bila da skrene pažnju na osobe sa invaliditetom i njihove potrebe.

Za svoju ideju nagrađena je brojnim priznanjima među kojima se nalaze nagrada „Mlada heroina” kao osoba koja stimuliše napredak mladih, kao i povelja za žene u inženjeringu, koju je osvojila sa nepunih 18 godina.

Ova mlada devojka bavi se programiranjem i sem očiglednog talenta za inženjerstvo, od drugih je izdvaja i njena želja da pomogne ljudima u svom okruženju. Svoj inženjerski put prošle godine je nastavila na ETF-u, na smeru softverskog inženjerstva, a radi i na projektu „Električna strela”.

Zbog toga ne sumnjamo da ćemo uskoro čuti o nekom novom poduhvatu ove mlade i talentovane devojke.

Od igračke draži dečiji osmeh

Marija Jagmašević iz Erdevika, u razgovoru sa prijateljicom iz Novog Sada, došla je na ideju da bi na pijaci u svom gradu, mogla da organizuje humanitarnu prodaju i na taj način prikupi sredstva za decu kojoj je novac potreban za lečenje.

Njena ćerka, osmogodišnja Ivona, načuvši razgovor svoje mame sa prijateljicom, podelila je da i ona želi da da svoj doprinos, tako što bi poklonila sav džeparac vršnjacima kojima je to potrebno.

Međutim, Ivona i mama su ubrzo došle na bolju ideju - da umesto džeparca, Ivona izabere svoje igračke koje bi mogle da prodaju u humanitarne svrhe. Na taj način, svi će biti zadovoljni – neko će kupiti nešto što mu je potrebno, a pomoć će stići onima kojima je neophodna. Pošto je u tom trenutku, devojčici, Lani Jovanović hitno bila potrebna novčana pomoć za terapiju, odlučile su da sve što skupe uplate na njen račun.

Za manje od četiri sata, sakupile su čak 7.470 dinara, što od prodaje, što od donacija koje su prolaznici ubacivali u kutiju na njihovom štandu, koje su potom uplatili na namenski račun Fondacije „Budi human“.

Podstaknute rezultatom koji su zajedničkim snagama postigle, Ivona i Marija, kojima su se priključile i Marijine drugarice već planiraju novu akciju. Čeka se samo tačan datum.

Mališani sa Limana prikupljaju sredstva za siguran korak svog druga

Učenici OŠ "Jovan Popović", sa Limana II, udružili su snage u nameri da prikupe novac i pomognu svom drugaru Mihajlu Kačavendi, dečaku koji boluje od cerebralne paralize.

Da bi Mihajlo mogao da dobije besplatnu savremenu terapiju, a njegov oporavak bio prijatniji i efikasniji, odlučili su da prodajom limunada, sokova, kolača, lubenica i dinja daju svoj doprinos prikupljanju novca za nabavku sprave LokomatPro u okviru kampanje Humanitarne fondacije Prvi korak.

Uz podršku roditelja, svako je doneo ponešto od kuće, pa se ubrzo na njihovom štandu našlo bezbroj poslastica i osveženja za letnje dane.

Zahvaljujući svojoj posvećenosti, za samo par dana prikupili su čak 10.660 dinara koje su uplatili na račun humanitarne fondacije ,,Prvi korak'' za nabavku ove skupe sprave koja će njihovom drugu ubrzati oporavak.

Ovo je samo jedna od akcija koju su najmlađi Novosađani organizovali ovog leta. Pročitajte priču o drugarima iz obližnje škole, OŠ „Žarko Zrenjanin“, koji su svoju akciju posvetili deci oboleloj od raka, štićenicima organizacije NURDOR”.

Impresivna samo-organizovanost ovih mladih naraštaja i svest o tome da svako od nas, bez obzira na godine, može menjati svet na bolje, treba svima da nam posluže kao inspiracija i podstrek da već danas makar simboličnim gestom nekom ulepšamo dan.

Ako znate za humani gest ili dobročinstvo deteta ili mlade osobe u svojoj okolini, pišite nam, kako bi njihova priča doprla do što većeg broja ljudi.