U teškim okolnostima ili kada se ne osećamo dobro potrebna nam je stručna pomoć i podrška. Zahvaljujući volonterskom radu stručnjaka sada postoje adrese na kojima je možete dobiti i besplatno.

Za vreme COVID-19 krize, koja traje od marta, pa sve do danas, zbog neizvesnosti, pritiska i celokupne situacije psihološka pomoć i podrška su možda još potrebnije nego inače.

Veliki broj stručnjaka stavio je svojim sugrađanima na raspolaganje besplatnu pomoć, a danas smo za vas izdvojili spisak adresa u Novom Sadu, na kojima možete dobiti besplatnu psihološku i terapeutsku pomoć.

Jedna od takvih adresa je Savetovalište za brak i porodicu, koje funkcioniše u okviru Centra za socijalni rad i mogu mu se obratiti ne samo ljudi koji se suočavaju sa bračnim i porodičnim problemima, već i oni koji imaju druge vrste izazova.

Savetovalište radi svakoga dana od 8 do 19 sati, a termini se zakazuju putem telefona 021/421-798, 210-1411 i 210-1412.

U okviru Novosadskog humanitarnog centra funkcioniše Psihološko savetovalište za mlade, u okviru kojeg mladi do 30 godina mogu dobiti besplatne psihoterapije.

Psiholozi koji rade sa njima su volonteri na edukaciji iz psihoterapije, a podrška se može dobiti i onlajn, putem mejla ili Skajpa. Psihološko savetovalište NSHC-a nalazi se na Novom naselju, na Bulevaru vojvode Stepe br. 1, a broj telefona na koji se možete javiti je 063 69 46 77.

SOS ženski centar pruža psihološku podršku za žene, koja se obavlja uživo ili onlajn, besplatna je i traje šest meseci. Takođe, u okviru svog Savetovališta za mlade, organizuju podršku devojkama i mladićima koji imaju problema u vezi sa mentalnim zdravljem. SOS Ženskom centru se za dogovor oko psihoterapije možete javiti na broj telefona 021 422740, dok su brojevi SOS telefona za žrtve nasilja 069 1936899 i 061 6412992, dostupni od 10 do 20h svakog radnog dana i subotom.

Savez društava psihoterapeuta Srbije organizovao je besplatnu psihoterapijsku pomoć građanima u krizi COVID-19, a možete je dobiti tako što ćete kontaktirati nekog od terapeuta sa spiska, zakazati svoj termin online ili pozvati broj 19833.

Besplatne onlajn psihoterapije moguće su i putem sajta mentalnozdravljeikorona.rs, gde vam svoje usluge pružaju diplomirani psiholozi – volonteri. Psihoterapija se obavlja putem chata koji ćete videti u donjem desnom uglu kada otvorite sajt, ponedeljkom, sredom i petkom od 19 do 21 čas. 

Pored toga, moguće je i psihoterapijsko savetovanje putem mejla pricajmokodkuce@gmail.com, na koji možete pisati kad god želite, a odgovor vam stiže u roku od pet dana.

Ukoliko i sami znate nekog ko volonterski pruža ovakvu ili sličnu podršku sugrađanima kojima je ona potrebna, pišite nam i rado ćemo objaviti informaciju.

Izvor: mojnovisad.com