Početkom aprila, na inivcijatvu valjevskih privrednika, pokrenuta je humanitarna akcija za prikupljanje novčanih sredstava za pomoć zdravstvenim ustanovama u Valjevu, tokom vanredne situacije. Do sada je na namenskom računu donacijama prikupljeno čak osam i po miliona dinara.

Odlukom Štaba za vanredne situacije grada Valjeva, formiran je Stručno-operativni tim, čiji je zadatak da organizuje prikupljanje humanitarne pomoći kroz donacije.

Od prikupljenog novca, potrošeno je 1.350.000 dinara za radove na uređenju operacionog bloka Opšte bolnice.

Jedan deo novca je upotrebljen za nabavku zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za Opštu bolnicu, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje.

Kako je i održavanje ulica izuzetno bitno za očuvanje zdravlja građana u ovoj situaciji, deo doniranog novca je poslužio za nabavku deset motornih leđnih prskalica za dezinfekciju javnih površina u gradu.

Ukoliko ste zainteresovani da saznate više o pomenutoj akciji ili i sami pomognete, možete to učiniti na sajtu https://www.valjevskaposla.info/

Izvor: kolubarske.rs

NAPOMENA: Nakon objave ovog teksta, u medijima je objavljeno da je direktorka gradskog Zavoda za javno zdravlje u Valjevu dr Marija Gavrilović podnela ostavku na tu funkciju zbog sumnji u način raspodele novca.

Iako su valjevski preduzetnici potpisali ugovor i donirali 10,5 miliona dinara na namenski račun Grada Valjeva, prema informacijama dostupnim javnosti, Grad je sredstvima raspolagao nenamenski, suprotno ugovoru o donaciji.

Apelujemo na sve aktere da poštuju ugovore, budu u potpunosti transparentni, i da novcem od donacija upravljaju savesno. U vreme krize kao što je ova, dobročinstvo i saradnja donatora i primalaca je jedini način da odgovorimo na izazove, a poverenje ne sme biti narušeno nenamenskim trošenjem.

Više možete saznati na rs.n1info.com