Povodom 11. oktobra, Međunarodnog dana devojčica, Alternativni centar za devojke objavio je imena dobitnica jednokratnih novčanih stipendija namenjenih razvoju i unapređenju talenata iz oblasti nauke, umetnosti i sporta. U prethodnih mesec i po dana Alternativni centar za devojke je realizovao crowdfunding kampanju Podrži Super devojčice tokom koje je umesto za planiranih pet, skupljen novac za čak 16 stipendija.

Naša komisija za selekciju stipendistkinja, koju čine Jelena Jaćimović, ilustratorka, Slađana Savić, asistentkinja na Hemijskom fakultetu u Beogradu, Natalija Laptošević, polumaratonka i aktivistkinja, Olga Boškov, aktivistkinja Femix-a i Rok kampa za devojčice, kao i tim ACZD-a, nije imala nimalo lak posao pri odabiru 16 devojčica, jer kao što znamo, svaka devojčica zaslužuje jednak pristup obrazovanju i razvoju talenata, kaže Andrijana Kočić iz ovog udruženja.

Među ovogodišnjim dobitnicama stipendije iz oblasti sporta našle su se: Vasilija Radanović iz Ljubovije, Sara Filipović iz Novog Sada, Anđelija Nedović iz Kragujevca, Katarina Stanković iz Babušnice, Neda Milenković iz Gadžinog Hana, Mia Knežević iz Niša, Milica i Dragana Todorović iz Pirota.

Cilj naše kampanje je bilo prikupljanje sredstava za stipendiranje pet devojčica kroz jednokratna novčana sredstva u iznosu od po 25 hiljada dinara.Uz podršku građana i građanki uspele smo da putem donacija prikupimo znatno veća novčana sredstva od predviđenih, čak 421.806 dinara. Ovo nam je omogućilo da podelimo 16 stipendija i na taj način podržimo više devojčica. Zahvaljujemo se još jednom svim divnim ljudima koji su donirali novac i doprineli da obradujemo ovoliki broj devojčica, poručuju iz ACZD.

Podsećamo, Međunarodni dan devojčica je prvi put obeležen 2012. godine od strane Ujedinjenih Nacija, a ideja je bila da se utiče na povećanje svesti o mnogim problemima i nejednakostima sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta.

Izvor: krusevacgrad.rs