Nema deteta koje ne voli rođendan i poklone, tako i Zrenjaninka Matea Balani (11) svake godine uživa u slavlju sa svojim drugarima. Ipak, ona se razlikuje po tome što svoje poklone poklanja drugoj deci.

Sa filantropskim radom započela je u svojoj sedmoj godini, jer je tada prvi put nakon što je i sama prošla brojna lečenja, organizovala veliko slavlje. Tada se rodila ideja da višak stvari dobijenih od drugara pokloni deci u komšiluku, kojima to mnogo znači. 

Svake godine prikupljana je pomoć, a pokloni i novčana sredstva donirani su za pomoć drugoj deci. Jedne godine za kupovinu logopedskog seta za Školski dispanzer, druge godine za nameštaj Dečijeg odeljenja bolnice, pa za pakete za Dečije selo u Sremskoj Kamenici a sada je prikupila pomoć za malu Taru Stojančev, devojčicu koja je rođena sa oštećenim sluhom.

Ima jedna devojčica Tara, rođena pre vremena sa oštećenim sluhom, zbog čega nije razvila govor. Hteli smo da na ovom rođendanu sakupimo novac za njeno lečenje. Sva deca kojoj sam pomagala su bila sretna kad smo im dali poklone. A ja sam najsretnija kad pomažem i poklanjam, to mi više znači nego kad sama dobijam, priča Matea.

Kako u izreci tako i u životu, dobar glas daleko se čuje, pa je Matea Balani dobitnica nagrade za mlade filantrope koju dodeljuje Fondacija „Trag“ a njene akcije sve više nailaze na široku podršku – pozorišne grupe, sportski klubovi, umetnici, organizacije i pojedinci rado učestvuju u njenim humanitarnim akcijama.

Izvor: Danas