Osuđenici u požarevačkom Kazneno-popravnom zavodu Zabela samoinicijativno su odlučili da se odreknu dela novca koji im je uplaćen na ime jednokratne pomoći države u iznosu od 100 evra, kako bi donirali 122.000 dinara za lečenje bolesne dece u Srbiji.

Čak 174 osuđenika ove ustanove je podržalo ideju da se sredstva od jednokratne pomoći prikupe i doniraju za lečenje najmlađih kojima je potrebna lekarska pomoć.

Međutim, ovo ne bi bio prvi put da ovi pojedinci na izdržavanju kazne daju podršku svojoj zajednici.

Pre dve godine, osuđenici u KPZ u Nišu 2018. godine, zajedno sa zaposlenima, donirali novac za kupovinu pokretnog inkubatora za bebe koji ima presudan značaj za život tek rođene dece.

Pored toga, sa početkom pandemije, oko 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu, na svoju incijativu odreklo se jednog suvog obroka, kako bi se pomoglo najsiromašnijim građanima pogođenim posledicama krize.

Mnogi su i sopstvenim naporima želeli da daju svoj doprinos.

Osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu su odmah po proglašenju vanrednog stanja počeli su da šiju dnevno i do 6.000 zaštitnih maski za lice za zaposlene i lica lišena slobode u svim zavodima kako bi se sprečilo širenje virusa i ta proizvodnja i dalje traje.

Izvor: danas.rs