Virtus nagrada je ustanovljena pre 13 godina inicijativom Trag fondacije, sa ciljem da nagradi značajan doprinos pojedinaca, pojedinki i kompanija razvoju dobročinstva u svojim lokalnim zajednicama.

Ove godine je u 10 kategorija predstavljeno 6 kompanija i 4 pojedinca koji su svojim aktivnostima doprineli širenju filantropije u Srbiji, među njima i neki od prvih reprezentativaca Dobročinitima.

Individualni doprinos filantropiji

Tamara Klarić, zajedno sa Bogdanom Stevanovićem, osvojila je Virtus nagradu za individualni doprinos filantropiji.

Zahvaljujući njihovoj aplikaciji „Pruži korak“ ,u jesen 2019. godine, uz pomoć 560.000 ljudi i preko 60 donatorskih kompanija obezbeđeno je više od pola miliona evra za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu.

2017. godine, njih dvoje su pokrenuli akciju “Pruži korak”, u okviru koje su svojim pešačenjem od Beograda do Niša prikupljali sredstva za izgradnju bolnice za pedijatrijsku onkologiju u Nišu.

Sada, dve godine kasnije, kao nastavak ove uspešne akcije, osmislili su društveno odgovornu aplikaciju za mobilne telefone i ovog puta pešačili u suprotnom pravcu - od Niša do Beograda.

Motivišući svojim primerom širu javnost da se uključi, prepešačili su Srbiju dva puta, ali kada se saberu svi koraci učesnika ove akcije i obim planete Zemlje.

Važnost ove akcije se može videti kroz zvanične statističke podatke da svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od raka, a svake nedelje jedno dete premine od ove bolesti.

Uprkos tome, važno je znati i da je rak kod dece uz adekvatno lečenje u 84 odsto slučajeva izlečiv.

Zbog toga, doprinos poput Tamarinog i Bogdanovog je nemerljive vrednosti za sve mališane koji iz finansijskih razloga imaju poteškoća da dođu do adekvatnog lečenja i nege, među koje spadaju mnoga deca iz unutrašnjosti Srbije.

tamara bogdan NURDOR virtus dobrocinitim

Individualni doprinos razvoju lokalne zajednice

Marko Čikarić, mladi učitelj iz Prokuplja, preuzeo je na sebe veliki izazov – da stvori uslove za redovno odvijanje nastave u školi u Tovrljanu.

Više od 25 godina, vrata ove škole bila su zatvorena za učenike, ali zahvaljujući njegovim naporima, škola je ubrzo postala svojevrsni centar okupljanja i društvenog života prokupačke opštine.

Mnogo toga je potrebno da bi se omogućila redovna nastava, ali učitelj ne štedi ni sopstvene energije, ni sredstava.

Svakoga dana Marko do škole prevozi svojih sedam učenika, koji stanuju u okolnim selima. Gorivo i potrebna sredstava za školu plaća iz sopstvenog džepa, ali ne zaboravlja da svakom učeniku za njegov rođendan kupi i poklon.

Svojim angažovanjem obezbeđuje donacije savremenih učila za školu, sredstva za renoviranje škole, opremu za sport, školski pribor, čak i novogodišnje paketiće za decu.

I posle radnog vremena, tu je da se nađe kao ispomoć svojim meštanima, za ono što ne mogu sami. Na njegovu inicijativu obnovljeni i seoski putevi.

Specijalna nagrada za podršku deci iz ranjivih kategorija društva

Milinka Ivanović, medicinska sestra u penziji iz Kruševca, poslednjih nekoliko decenija posvećena je filantropskom i volonterskom radu.

Svoje veštine upotrebila je kako bi pravila ekološke igračke za mališane iz ranjivih kategorija društva, trudeći se da ih uruči lično, dok su okolnosti to još dozvoljavale.

Više od 1800 igračaka, Milinka je napravila i poklonila, samo tokom prošle godine.

Gotovo dve trećine igračaka koje je izradila u 2019, poklonila je deci u prihvatnim i azilnim centrima širom Srbije, za koju je to neretko jedina igračka koju imaju.

Njene igračke dobili su i mnogi mališani sa invaliditetom, deca obolela od dijabetesa i ona u vrtićima u Kruševcu, da bi i njima omogućila što više dana sa osmehom na licu.

Kada se preračuna, Milinka je napravila i poklonila igračaka u vrednosti od oko 900.000 dinara.

Često je inicijator filantropskih akcija u svojoj lokalnoj zajednici, zbog čega je poznata među svojim sugrađanima.

Najmlađa dobitnica Virtusa

Devetogodišnja devojčica iz Zrenjanina , Matea Balani, pokazala je svojim primerom, da nikad nisi previše mali da učiniš dobro delo.

Zbog zdravstvenih problema do sedme godine nije slavila rođendane sa drugarima, a kada je za taj rođendan dobila 12 helanki i 30 majci, odlučila je da ih pokloni. Znajući da neće stići da ih sve nosi, u dogovoru sa roditeljima i drugarima poželela je da ih pokloni deci kojima su potrebnije.

Ovo je bio početak Mateinog dobročinstva, a nastavljen je i nizom drugih akcija i humanitarnih rođendana koji su za ovu devojčicu pretvoreni u tradiciju.

Za svoj poslednji, deveti rođendan prikupljeno je preko 50.000 din, kao i veliki broj komada odeće i školskog pribora. Matea je sav prikupljeni novac i poklone donirala deci bez roditeljskog staranja smeštenoj u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici.

Preko 60 sati je ova devojčica posvetila volontiranju kako bi sprovela u delo svoje filantropske akcije. Samo u neke od njih spadaju akcija obnove ormara na Odeljenju za pedijatriju, prikupljanje i doniranje PET ambalaže lokalnom azilu za životinje.

matea balani dobrocinitim virtus

Iako je iskren osmeh ili zahvalnost onoga kome ste pomogli, najveća nagrada koju svako od nas može dobiti, Virtus nagrade se dodeljuju kako bi inspirisale i podstakle svakog od nas da se zapita šta bi mogao učiniti danas za nekog drugog.

Ne postoji malo ili veliko dobro delo. Sve što učinimo iz srca i sa namerom da pomognemo ima vrednost koja se ne može izmeriti.

Da li to ljubazan gest, inicijativa koja će unaprediti zajednicu, pomoć koja će nekome značiti ili „samo“ dobar osećaj na kraju dana – sve je to važno i veliko. Zbog toga, učinite nešto za sebe tako što ćete pomoći nekom drugom!

Ako želite da saznate i koje su kompanije dobile VIRTUS nagradu za svoja dobra dela tokom 2019, pročitajte tekst o svim dobitnicima na sajtu Trag fondacije