Jasno je sada da ništa na ovom svetu nije važnije od zdravlja, zbog toga je cela planeta na nekoliko meseci stala – i kao što smo se borili protiv širenja virusa, sada je neophodno da se udružimo i borimo za mentalno zdravlje svih nas. Počnimo od toga što ćemo jednako brinuti i o sebi i o drugima.

Retko ko se poslednjih meseci nije suočavao sa napetošću i situacijama u kojima mu je bila potrebna podrška drugih. Međutim, posebno izazovan period je bio za one čije je mentalno zdravlje već ugroženo. Iako smo izašli iz izolacije, problemi nisu prestali. 

Naprotiv, posttraumatski period često ume da bude i opasniji, zbog čega je naročito važno da se okrenemo jedni drugima, naučimo da se bolje razumemo, podržavamo i da nikada ne zaboravimo na one kojima bi jedna topla reč i podsetnik na to koliko su važni mogli da naprave životnu razliku.

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) smatraju da je moguć veliki porast broja mentalnih bolesti u narednom periodu pošto su mentalno zdravlje i blagostanje društava snažno pogođeni krizom. Ranjivi pojedinci se nalaze u svim društvenim slojevima i starosnim grupama, među koje spadaju deca i mladi izolovani od prijatelja.

U više zemalja, zabeležen je porast broja ljudi koji pate od anksioznosti i depresije, stepena porodičnog nasilja, a primetno je da među onima koji traže psihološku pomoć ima sve više zdravstvenih radnika.

Zato je važno da onima do kojih nam je stalo to jasno i kažemo; da im pokažemo da nisu sami; da uvek mogu da se oslone na nas; da mislimo na njih i da ih cenimo i kada o sebi ne misle najbolje; da ih im pružimo podršku mislima i rečima onda kada ne možemo licem u lice.

Ipak, nekada nije lako naći prave reči da se obratimo onima kojima je teško. Kažu da jedna slika govori više od hiljadu reči, pa su zato Magazin Original, koji izdaje Fondacija Novak Đoković, u saradnji sa kreativnim timom Ivica i Majica i jednom od najvećih komunikacionih platformi na svetu, Rakuten Viber, pripremio je dirljiv paket stikera kojim možete da kažete sve za šta možda ne uspevate da pronađete prave reči.

Jednim stikerom koji pošaljete na Viberu možete preneti mnogo ljubavi dragim ljudima i to baš onda kada im je najpotrebnija.

Stikeri su dostupni za preuzimanje na ovom linku. Svi koji ih preuzmu postaće deo “Ti si ORIGINAL” zajednice na Viberu, gde će moći da pročitaju savete stručnjaka o tome kako prevazići teške periode, ali i brojne tekstove o tome kako možete raditi na sebi.

Priključi se Zajednici Ti si Original klikom na OVAJ LINK

Izvor: pressserbia.com