Tokom godinu dana postojanja, članovi UG Autizam Valjevo su sproveli više humanitarnih akcija kako bi deci sa autizmom i njihovim porodicama ulepšali i olakšali svakodnevicu.

Autizam je veoma složen razvojni poremećaj koji pogađa jednu u 100 osoba. Može nam se učiniti da to nije veliki broj, ali je važno znati da ovaj poremećaj ne utiče samo na živote pojedinaca koji od njega boluju, već i na živote osoba koje o njima brinu. Odlikuje ga slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ponavljajući obrasci ponašanja. Ne postoji lek, ali se razvojne teškoće dece koja boluju od autizma mogu pobediti dugoročnim ulaganjem, strpljenjem i ljubavlju. To najbolje znaju roditelji dece koji ovu bitku biju bez predaha - svakog minuta, svakog dana, 7 dana u nedelji.

Zbog toga, za roditelje dece sa autizmom pomoć i oko svakodnevnih sitnica, koje ne stižu zbog drugih obaveza, od neprocenjive je vrednosti. Mogućnost da odu na kafu sa prijateljem, makar i na pola sata, a da znaju da im neko sa puno ljubavi brine o detetu, može za njih biti nagrada koju retko mogu da iskuse.

UG Autizam Valjevo nastao je pre godinu dana sa ciljem da pomogne porodicama čiji mališani boluju od autizma i popravi im životni standard kao i kvalitet življenja. Osnovano na dobrovoljnoj bazi nekolicine roditelja dece sa autizmom, Udruženje funkcioniše zahvaljujući donacijama koje dobija od građana i lokalnih kompanija.

Za ovih godinu dana, volonteri udruženja, radeći neretko između 12 i 14h dnevno, sproveli su i nekoliko humanitarnih akcija kako bi korisnicima olakšali i ulepšali svakodnevicu.

Pomoć tokom vanrednog stanja

Početkom vanrednog stanja porodice dece sa autizmom su se suočile sa brojnim izazovima. Kako su ovi mališani posebno osetljivi na promene u dnevnoj rutini, zabrana kretanja i nemogućnost svakodnevnog odlaska u dnevni boravak značajno je otežala njihovo svakodnevno funkcionisanje.

Svesni toga, odmah nakon uspostavljanja policijskog časa, članovi UG Autizam su reagovali i uputili apel nadležnim organima, kako bi se deci sa autizmom omogućilo kretanje i za vreme zabrane. Pridružila su im se i druga udruženja, a molba je ubrzo i uslišena. Pored toga, tokom kriznog perioda, u nekoliko navrata su porodicama odnosili pakete pomoći koji su sadržali osnovne potrepštine, hranu i higijenska sredstva. Po rečima Gabrijele Šipoš, predsednice udruženja, članovi su tokom ovog perioda dali sve od sebe da ove porodice ne osete krizu, kao i da im uvek budu na raspolaganju u rešavanju problema sa kojima se suočavaju.

Odmaralište za decu sa smetnjama u razvoju u Ljigu

Pre nekoliko meseci, Udruženje je od velikodušnog donatora dobilo na korišćenje imanje od tri hektara u okolini Ljiga, sa ribnjakom i dva objekta koje je bilo potrebno obnoviti. Uprkos velikoj potrebi, u Srbiji trenutno ne postoji nijedno odmaralište posebno prilagođeno za decu sa smetnjama u razvoju.

Želeći da članovima i njihovim porodicama omoguće da provedu godišnji odmor na svežem vazduhu i u prirodi, Udruženje je odlučilo da iskoristi priliku i imanje adaptira u prvo odmaralište te vrste.

dobrocinitim ug autizam valjevo moravci odmaraliste deca sa smetnjama u razvoju

Kao i do sada, preko njihove Facebook stranice su apelovali na ljude dobre volje da im se pridruže, a podrška naravno nije izostala. Novcem, donacijama materijala ili volonterskim radom, veliki broj ljudi se uključio u akciju, a Udruženje je redovno izveštavalo o napretku.

Zahvaljujući tome, do sada su uspeli da u potpunosti opreme i osposobe prizemlje, pa je nekoliko porodica već moglo da uživa u poslednjim danima leta. Radovi su započeti i na spratu, a očekuje se da će radovi trajati i sledeće godine.

Svaki povod može biti prilika za darivanje

Povodom Svetskog dana osoba sa Autizmom, Udruženje je uz pomoć građana pripremilo 40 poklon paketića za decu članova udruženja. Pošto dodelu nije bilo moguće održati u prostorijama sedišta, pripremljene paketiće su lično odneli porodicama.

dobrocinitim ug autizam valjevo nova godina adra pokloni nada puric

Još jednu akciju ovog tipa, sproveli su oko novogodišnjih praznika, zahvaljujući donaciji organizacije ADRA, kada su za Novu godinu poklonima obradovali učenike specijalnih odeljenja škole OŠ Nada Purić. Sem najrazličitijih slatkiša, osnovci su u okviru svojih paketića, dobili i igračke, odeću i sredstva za ličnu higijenu. Po rečima njihove učiteljice, na licima učenika videla se neizmerna sreća, radost i zahvalnost za dobijene poklone.

dobrocinitim ug autizam valjevo adra nova godina paketici nada puric

Život osoba sa autizmom ili na spektru autizma nimalo nije jednostavan. Svaki dan je ispunjen izazovima koje ne mogu savladati sami. Udruženje UG Autizam svojim naporima nastoji da olakša i ulepša svakodnevnicu pojedinaca i porodica koje se suočavaju sa ovim problemom, kako bi im dali priliku da postanu ravnopravni i aktivni članovi društva. Iako su za njima mnoge uspešne akcije, to im samo daje motivaciju da nastave istim tempom, pa znamo da od njih možemo očekivati još mnoge lepe priče.