Digitalizacija je dolazila brzim korakom, ali vanredno stanje je značajno ubrzalo taj proces. Nabavka, poslovanje, organizovanje i komunikacija je ovih par meseci obavljana prevashodno preko interneta.

Prepoznajući novonastale potrebe, organizacije i pojedinci udružili su snage kako bi svojim sugrađanima pomogli da dobiju neophodnu pomoć ili usluge poput saveta lekara, pravnika ili pak razmene nepotrebnih stvari i svoje usluge i resurse stavili na raspolaganje online, putem platformi i aplikacija.

Izdvojili smo neke od njih, koje smo i sami koristili, kako bi ti preneli informacije iz prve ruke. 

Daj svoju podršku projektima za opšte dobro do kojih ti je stalo

Želiš da pomogneš, a ne znaš kako? Prava adresa za inspiraciju te vrste su Donacije.rs, gde se i u ovom trenutku vode kampanje za pomoć ugroženima od posledica krize izazvane vanrednim stanjem.

Ako do sada niste čuli za ovu platformu, zamislite je kao lokalnu varijantu Kickstarter-a ili Indigogo crowdfunding platformi, koja je namenjena projektima za opšte dobro, a ne pokretanju posla ili lansiranju proizvoda.

Za one koji ne znaju, crowdfunding je alternativni način finansiranja projekata od strane vaše zajednice – porodice, prijatelja i svih kojima se sviđa vaša ideja ili proizvod.

Donacije.rs omogućavaju da se ideje poput obnove parka, skupljanja sredstava za ugrožene ili osnivanja amaterskog pozorišta u vašoj lokalnoj zajednici sprovedu u delo.

Platforma je pokrenuta pre 2 godine i do danas su najrazličitije organizacije vodile preko 66 kampanja za svoje neprofitne projekte, sakupivši čak preko 36 miliona dinara.

Usled životnih okolnosti i izazova, mnogi od nas nisu u mogućnosti da izdvoje vreme i energiju da se zalažu za ciljeve do kojih im je stalo. Međutim, upravo ova platforma to omogućava na prilično jednostavan način, direktno od kuće.

Donacije.rs su tako osmišljene da je u 3 jednostavna koraka moguće pružiti podršku kampanji ili kampanjama do kojih ti je stalo. Klikom na dugme doniraj možeš odabrati neku od predefinisanih suma ili uneti iznos po želji, zatim popuniti kontakt podatke i način plaćanja i to je sve.

Istog trenutka možeš videti na stranici kampanje da je tvoja donacija zabeležena, javno ili anonimno, zajedno sa svim ostalim donatorima i donatorkama. Na taj način, postaješ deo jedne nove zajednice dobročinitelja koja zajedničkim snagama radi na unapređenju svog okruženja.

Ali tu nije kraj. Ako te, kao i mene zanima, da li je kampanja koju sam podržala uspela i šta se to u međuvremenu događalo, sve novosti mogu da se prate na stranici kampanje, gde inicijatori projekta redovno izveštavaju sve nas donatore kada se napravi neki pomak.

Na taj način, svako je u mogućnosti da prema sopstvenim mogućnostima učestvuje u onim idejama i projektima do kojih mu je stalo.

Učini dobro delo i oSevappi se

Sevap u našem jeziku pre svega znači učiniti dobro delo, pomoći nekome, a da ne očekuješ nešto za uzvrat. Jedino što je ekipa 11 mladih entuzijasta očekivala kada je pravila internet platformu Sevapp, jeste da će biti dosta ljudi koji bi darovali stvari, ali i onih kojima su te stvari potrebne.

Činjenica je da nekad kupujemo stvari bez dovoljno razmišljanja ili nam iz raznoraznih razloga one više ne koriste, a opet, žao nam je da ih bacimo.

E tu uskače platforma Sevapp! Ova platforma počiva na principima cirkularne ekonomije... Čekaj, a šta je cirkularna ekonomija?

Pojam cirkularne ekonomije nije još dovoljno poznat na našim prostorima, ali uprkos stručnom nazivu zasniva se na sasvim jednostavnoj ideji - da se nepotrebne stvari ne bacaju, već da se poklanjaju onima kojima su potrebne.

Sigurno sad mislite – hej, pa imam onaj sto u podrumu što mi stoji i hvata prašinu ili onu haljinu što sam samo jednom obukla.. Šta mi je to trebalo...

Za sada je aplikacija je dostupna na web-u, ali će uskoro biti i na mobilnom. Da bi postao korisnik potrebno je da se registruješ, unošenjem osnovnih podataka. I to je sve. Nakon toga možeš da okačiš i ponudiš sve što smatraš da bi nekome moglo da koristi - stripove, ploče, knjige...

Jednostavan pristup omogućava svakome bez obzira na godine da postane korisnik. Interno, putem poruke, zainteresovani ti se mogu javiti, ali je na tebi kome ćeš darovati predmet, nakon čega se sa drugim članom Sevappa dogovaraš kako će predmet biti preuzet ili poslat.

Da je prilično jednostavno, uverila sam se i sama.

Videla sam sportsku majicu koja mi se dopala i napisala sam poruku vlasnici. Ubrzo mi je devojka odgovorila i za svega 15ak minuta dogovorile smo se gde da se nađemo, kako bih preuzela majicu. Uz osmeh sam dobila svoju novu majicu za trčanje, a da nisam potrošila ni dinara.

Ponuda stvari još uvek nije velika, jer je platforma pokrenuta pre svega mesec dana, ali svakim danom se pojavi nešto novo i zanimljivo. Zbog toga, trk na sevapp.rs i učinite svoje dobro delo za danas.

Brzo do stručnog lekarskog saveta

Za one koji još ne znaju, DokTok je online platforma za pružanje zdravstvenih konsultacija na daljinu, putem „jedan-na-jedan“ video, chat ili audio razgovora sa licenciranim lekarima u trajanju od 15min.

Korišćenje je jednostavno, ne zahteva instaliranje, a prilagođeno je upotrebi na većini pametnih telefona ili na računaru sa pristupom internetu.

Posebna pogodnost je što nema zakazivanja, a konsultacije možeš dobiti odmah, ako je odabrani lekar u tom trenutku dostupan. Online razgovor inicira se klikom na odabranog lekara, a veza se uspostavlja kada dođeš na red.

Trenutno je na platformi raspoloživo preko 150 lekara, koji na volonterskoj osnovi građanima nude savetovanje. Kako je platforma skoro pokrenuta, broj lekara još uvek nije dovoljan da bi usluga bila dostupna 24h sata, ali inicijatori platforme svakodnevno rade na uključivanju novih specijalista. Iz tog razloga, preporučljivo je da se lekari kontaktiraju u periodu između 10 i 20h, kada je najveći broj njih dostupan.

U svakom trenutku dostupna je tehnička podrška, koja ti može pružiti informaciju kada je prvi sledeći lekar slobodan ili te obavestiti mejlom kada je odabrani lekar na raspolaganju.

Sve u svemu, vreme je bilo da i sama testiram platformu.

Iako u datom trenutku nije bilo raspoloživih lekara, ubrzo sam dobila informaciju kada bi željeni specijalista na raspolaganju za konsultacije. Zakazala sam termin, a potom mi je lekar mi kroz kratke konsultacije dao savet oko mog zdravstvenog stanja. Kako je moj problem bio jednostavan, dobila sam par saveta šta bi mi moglo pomoći i u kom slučaju bi trebalo da se obratim mom Domu zdravlja. Iskustvo je bilo pozitivno, a sebe sam poštedela odlaska do lekara i zauzimanja termina nekome kome je pomoć značajno potrebnija.

Za sada je potrebno samo malo razumevanja i strpljenja, ali daleko manje, nego da prevališ ceo put do doma zdravlja, bez prave potrebe.

Ove platforme su pokazatelj da se uz kreativnost i dobru volju grupe pojedinaca može zaista postići mnogo. Svaki doprinos je važan, ma koliko mali, jer svako učinjeno dobro delo nas vodi korak bliže do velikih promena.

Ne čekaj, već isprobaj neku od ovih platformi već danas!

Ukoliko si i sam imao priliku da koristiš neku drugu platformu ove vrste, podeli svoje iskustvo i utiske sa nama putem ove online forme, a mi ćemo sa ostatkom zajednice Dobročinitimaca.