Poslednjih nedelja, broj žarišta koronavirusa je naglo porastao, a time i broj onih kojima je hitno potrebna medicinska nega. Kada je došlo do naglog pogoršanja situacije u njihovom gradu, građani su pokazali svoju spremnost da pomognu zajednici i budu značajna karika u lancu borbe protiv virusa.

Svako je našao svoj način kako da pruži podršku u skladu sa mogućnostima - mnogi su se priključili akcijama prikupljanja novčane pomoći, neki su odlučili da volontiraju, a pojedinci su svoju solidarnost iskazali kreativnim rešenjima za trenutne probleme...

Poslednjih nedelja, broj žarišta koronavirusa je naglo porastao, a time i broj onih kojima je hitno potrebna medicinska nega. Kada je došlo do naglog pogoršanja situacije u njihovom gradu, građani su pokazali svoju spremnost da pomognu zajednici i budu značajna karika u lancu borbe protiv virusa.

Svako je našao svoj način kako da pruži podršku u skladu sa mogućnostima - mnogi su se priključili akcijama prikupljanja novčane pomoći, neki su odlučili da volontiraju, a pojedinci su svoju solidarnost iskazali kreativnim rešenjima za trenutne probleme...

A kako se dobar glas daleko čuje, do nas su prispele mnoge priče o načinima kako su lokalne zajednice širom Srbije podržale obolele od koronavirusa i zdravstvene radnike koji ih leče.

Humane Užičanke

Da društvene mreže nisu samo mesto za zabavu, potvrdila je nedavno osnovana grupa "Užičanke". Za kratko vreme, administratorke grupe, Slavica, Ana i Jelena, uspele su da preko Fejsbuka motivišu sugrađane da se priključe akciji za prikupljanje pomoći za medicinare i pacijente užičkih zdravstvenih ustanova i prikupili čak preko 1,3 miliona dinara i skoro 2000 eura.

Grupa je nastala sa idejom da poveže sve Užičanke, ma gde one sada živele, kako bi se družile i razmenjivale recepte, priče, savete.. Međutim, druženje je ubrzo preraslo u zajedničku akciju pomoći svojoj zajednici.

Svesne situacije u svom gradu, članice su udružile snage i počele da prikupljaju sredstva za pomoć opštoj bolnici u Užicu u okviru akcije “Užičke heroine u akciji solidarnosti”. Za kratko vreme pročulo se za njihovu inicijativu, pa su počeli su im se javljaju sugrađani i humanitarci sa svih strana, sa željom da daju svoj doprinos. Zahvaljujući savetima i donacijama dobrih ljudi, za malo više od nedelju dana, prikupljeno je više od 1,3 miliona dinara i skoro 2000e i mnogo toga drugog - posteljine, hrane i vode za medicinske radnike na COVID odeljenjima.

Uz tehničku pomoć Crvenog krsta prikupljena pomoć je svakodnevno distribuirana bolnici, a u toku je nabavka dezinfekcionih tunela, protokomera, aspiratora i druge neophodne opreme koja će u narednim danima stići do ovog zdravstvenog centra.

Međutim, akciji nije kraj. I dalje je potrebno mnogo toga kako bi se olakšao oporavak bolesnika i omogućio neometan i bezbedan rad medicinskih radnika. Zbog toga je važno da ostanemo solidarni i nastavimo da pružamo svoju podršku.

Novopazarski volonteri nastavljaju da brinu o svojoj zajednici

Žitelji Novog Pazara su uvek bili tu jedni za druge, što se pokazalo i kada je njihov grad zahvatio drugi talas korona virusa. Preko noći, svi građani koji su bili u mogućnosti, priskočili su u pomoć svojim sugrađanima.

Od početka drugog talasa, koji je zahvatio ceo Sandžak, grupa samoorganizovanih volotera vredno je pomagala u novopazarskoj bolnici, deleći prve borbene redove sa medicinskim radnicima, pomažući i lekarima i pacijentima. Srećom, kako je situacija u bolnicama postala stabilnija, odlučili su da svoju pomoć ponude i ostalim građanima. Ispred svih mesta, gde su bile gužve, delili su vodu i maske i apelovali na građane da drže propisanu distancu, kako bi ih podstakli da se pridržavaju propisanih mera, ali i lakše podnesu vrele dane.

Jedina naknada za ove, većinom mlade, ljude bili su osmesi i lepe reči prolaznika.

A po njihovim rečima, planiraju da nastave da svakodnevno ulažu svoje vreme i energiju kako bi ljudima iz svog okruženja barem malo ulepšali i olakšali ovaj neizvestan period.

Mladi Pribojci pomažu bolnici u njihovom gradu

Grupa bivših volontera Кancelarije za mlade Priboj, nastavili su svoj humanitarni rad i sada - kao mladi preduzetnici, zaposleni i studenti. Sa pogoršavanjem situacije u njihovom gradu, pokrenuli su na društvenim mrežama inicijativu za pomoć pribojskoj Opštoj bolnici u borbi sa COVID-19.

Svojim entuzijazmom i humanošću, ova grupica mladih, zadobila je poverenje oko 90 sugrađana širom regiona i dijaspore, što je za rezultat imalo prikupljanje više od pola miliona dinara. Sredstva su upotrebljena kako bi se nabavila najurgentnija oprema za pribojsku Bolnicu i Dom zdravlja.

Raspon donacija je bio od 260 dinara do 300 dolara, pa čak i 1000 evra. Međutim, prava vrednost je u gestu solidarnosti koji te donacije predstavljau, jer čak i jedan poklonjeni dinar pokazuje spremnost pojedinca da daj svoj doprinos ovoj zajedničkoj borbi.

Donacije su omogućile da se nabavi jedan klinički aspirator, tri mala aspiratora, zatim 16 aparata za merenje pritiska, 140 skafandera, 430 epidemioloških maski i 10 pulsnih oksimetara.

Po rečima volontera, Mirka Tošića, od prikupljenih donacija za njih je vrednija činjenica da su se apelu odazvali uglavnom mlađi Pribojci, i da Priboj ima omladinu koja je spremna da odvoji od svog džeparca, zarade ili ušteđevine kako bi pomogla svom gradu.

Ovo su samo od neke od priča i inicijativa o kojima smo saznali. Poput Užičanki, Novopazaraca i Pribojaca, građani mnogih drugih gradova u Srbiji su na svoj način odgovorili na izazove sa kojima se njihova zajednica suočava podržavajući one koji sami ne bi mogli da se izbore sa trenutnim okolnostima.

Svako od nas treba da se seti da dobra dela se ne mere prema njihovoj materijalnoj vrednosti, već predstavljaju izraz solidarnosti prema onima kojima je pomoć potrebna i služe kao podsticaj drugima da učine isto.