Dve stotine lica na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici odreklo se dela svojih plata kako bi sašilo maske za osnovce.

Oko 200 lica osuđenih na izdržavanju kazne zatvora u Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici odreklo se dela svojih plata kako bi kupili platno i sašili zaštitne maske za sve učenike nižih razreda osnovnih škola sa teritorije grada.

U okviru akcije koju su nazvali “Doniraj masku školarcu“ sašili su čak 16.000 maski koje će u narednim danima biti distribuirane đacima od 1. do 4. razreda u ukupno 11 škola u Sremskoj Mitrovici i pripadajućim selima. 

Sve je počelo idejom jednog od pojedinaca na izdržavanju kazne, koji radi u poluotvorenom krojačkom odeljenju, da se deo njegove zarade usmeri na kupovinu platna za šivenje maski za školarce. Njemu se pridružilo još oko 200 osuđenih lica i zajedničkim snagama su doprineli da se sašije preko 16.000 maski za decu. U paketima koji će dobijati mitrovački školarci upakovano je po pet maski, a ovom akcijom će biti obuhvaćeni i srednjoškolci iz ŠOSO „Radivoj Popović“.

Po rečima rukovoditeljke grupe tekstilne proizvodnje, Violete Draganović, od početka pandemije u studiu su počele da se rade zaštitne maske, kombinenzoni, mantili i druga zaštitna oprema. Međutim, kako se sa početkom nove školske godine povećala potreba za izradom dečijih maski, osuđena lica su prepoznala tu potrebu i sama došla na ideju da bi mogli da daju svoj doprinos tako što će izraditi maske za naše najmlađe.

„Na ovaj gest smo se odlučili zato što smo čuli da deca u osnovnim školama moraju da nose zaštitne maske, pa smo hteli da pokažemo našu odgovornost i humanost  i olakšamo školsku godinu kako učenicima tako i njihovim roditeljima. Preko pola godine šijemo zaštitnu opremu za sve naše građane, ali, ipak ova akcija je drugačija, jer su se osuđena lica odrekla dela svoje zarade. Projekat je uspeo i osećaj je divan”, rekao je jedan od inicijatora akcije M.S

Sve maske su sašivene u Studiu tekstila „Zelengora“ KPZ koji postoji više od godinu dana i ima oko 30 zaposlenih, a koji je osnovan sa ciljem da osuđena lica steknu veštine koje bi im kasnije povećale šanse za zaposlenje. Zahvaljujući podršci nemačke NVO Help, nakon obuke svi osuđenici mogu da steknu i zvaničan sertifikat o položenoj obuci.

Da je akcija „Doniraj masku školarcu“ je bila više nego uspešna, govori podatak da će sašivene maske zadovoljiti potrebe za sve osnovce na području Sremske Mitrovice.

Izvor: ozon.rs