Na ovogodišnjem NS marketu građani su svojim donacijama dali podršku humanitarnim akcijama Društva Koraci i Udruženja Somborske Šnajderke.

Oko 35 novih i starih kreativaca, malih proizvođača i zanatlija predstavilo je svoje proizvode i talente na 14. „NS marketu” koji je održan za vikend na Ribarskom ostrvu.

U okviru te manifestacije građani su mogli da podrže humanitarnu akciju Društva za održivu budućnost „Koraci” održane u okviru kampanje „Podrži đake, podrži škole”. Kako članovi Društva navode, cilj kampanje je prikupljanje novca za kupovinu maski za učenike i dezinfekcionih sredstva za škole kojima je to najpotrebnije.

Kao i u dosadašnjim sličnim akcijama, na događaju je učestvovao i karikaturista Marko Somborac, koji je svakom ko je želeo da donira novac za pomenutu akciju nacrtao portret-karikaturu. Na ovaj način, donacijama građana je prikupljeno 10.000 dinara. Manifestaciju je ulepšao i nastup mlade umetnice Teodore Skrobonje s piscem Goranom Skrobonjom.

Pored pomenute humanitarne akcije Društva Koraci, građani su kupovinom zaštitnih maske, proizvoda od tekstila, suvenira i igračaka mogli da podrže rad Udruženja „Somborske šnajderke”. ovo Udruženje čine žrtave partnerskog nasilja koje su se upoznale u Sigurnoj kući u Somboru, a kupovinom njihovih proizvoda građani su dali svoj doprinos da potrebna pomoć stigne do žrtava porodičnog i partnerskog nasilja.

Spojivši kreativnost, zanate i hranu s gazdinstava, manifestacija je okupila najrazličitije izlagače i posetioce. Posetioci su, mogli da uživaju u sirevima, suhomesnatim proizvodima, slatkišima spravljenim po starim i originalnim receptima, sosovima i umacima. Kako navode iz tima „NS marketa“, vidno je zapažen i unikatni nameštaj, dok su, kako ističu, najmlađi posetioci bili zainteresovani za štrikane igračke i oslikane majice, a dame za nakit, dekoracije za kuću i prirodnu kozmetiku.

Izvor: dnevnik.rs