Uznemirenost, tuga, hiperaktivnost, zbunjenost, sve su to normalne reakcije tokom pandemije, jer smo suočeni sa nepoznatim. Zbog toga, u okviru Novosadskog humanitarnog centra, mladi psihoterapeuti pružaju podršku svima, kojima je potrebna u takvim situacijama.

Drugi talas koronavirusa doneo je nove nelagode i probleme za razliku od prolećnog, kada je na snazi bilo vanredno stranje i ograničeno kretanje građana.
Sada nam je u fokusu svakodnevni odlazak na posao, direktan kontakt sa ljudima uz nošenje zaštitnih maski.

Osim toga, mnoge manifestacije su otkazane, dozvoljen broj ljudi u otvorenom ili zatvorenom prostoru je ograničen, a sve te promene u životu pojedinca zahtevaju određen stepen psihičkog prilagođavanja da bi se izborio sa njima. Međutim, da bi nam bilo lakše, propisane mere ne treba shvatiti kao nametnutu obavezu. One služe kako bismo sačuvali sebe i bližnje, a zahtevaju da veoma malo promenimo svakodnevno funkcionisanje.

Uprkos tome, mora se uzeti u obzir da nisu svi podjednako mentalno jaki i da kriza poput ove može uticati na pojedince svih uzrasta. Zbog toga, mladi terapeuti su odlučili da pomognu. U savetovalištu humanitarnog centra mladi mogu da dobiju besplatne usluge psihološkog savetovanja, psihoterapije i emotivne podrške.

Osim razgovora putem digitalnih mreža, moguće je zakazati i razgovor uživo u Savetovalištu na Bulevaru vojvode Stepe broj 1, preko telefona 063/694-677 ili na e-mejla savetovaliste.nshc@gmail.com.