Većina nastavnika širom Srbije je po prvi put stala pred kamere, kako bi svojim đacima omogućila da uprkos krizi, neometano prate nastavni program.

Držanje časova đacima za katedrom i ispred table, nije moglo da ih spremi za pojavljivanje na nacionalnoj televiziji pred milionima gledalaca, ali su oni ipak odgovorili na taj nimalo lak izazov. Bez prethodne obuke za potpuno novi vid nastave, svojom snalažljivošću i zalaganjem nadomestili su nedostatak vremena za koje su imali za pripremu.

Da bi spremili jedan čas od sat vremena, nastavnici su morali da provedu i po osam sati pripremajući se. Pored mnogih drugih izazova, velikom broju je teško palo. Prema njihovim rečima, jedna od otežavajućih okolnosti bila je što su časove snimale različite TV ekipe, svaka sa drugačijim zahtevima i procedurama.

Međutim, veliki trud i rad nastavnog kadra nije ostao neprimećen.

Građani su prepoznali posvećenost sa kojom su nastavnici pristupali držanju časova i odali priznanje onima koji su njihove mališane i drugu decu motivisali iz dana u dan da usvajaju potrebna znanja. U okviru online konkursa “Oni su heroji”, veliki broj nastavnika je zauzeo svoje mesto među zdravstvenim radnicima, prodavcima, dostavljačima i svima koji su svojim radom doprineli da svi mi lakše prebrodimo period krize.

Pesma za nastavnicu

Uloga nastavnika nije samo deci da prenose znanje, već i da ih pripreme za život nakon škole. Učenje se ne završava sa školovanjem, već traje celog života, a nastavnici igraju veoma značajnu ulogu u načinu na koji će njihovi učenici kao odrasli ljudi pristupati novim znanjima i izazovima.

Koliko posvećenost nastavnika znači, dokazala je i učiteljica Anđela Petrović. Njena nastava i vedar duh su anonimnog autora podstakle da joj napiše i pesmu.

Snima Anđa nasmejana fina
Svakog časa sve je više divna.
Časovi joj plene znanjem,
Lepim govorom i pravilnim pisanjem.

Sa osmehom na licu, učiteljica Anđela je požrtvovano radila, prilagođavala nastavu svojim učenicima i trudila se da kompletan proces obogati dodatnim materijalima, kako bi njeni đaci mogli lakše da razumeju gradivo, koje na ovaj način nije lako savladati.

Udruženi smo jači

Učiteljica mioničke Osnovne škole „Milan Rakić“ ,Željana Radojičić Lukić, dobitnica svetskog priznanja za izuzetan doprinos obrazovanju Varki fondacije, pokazala je i tokom pandemije zašto je zaslužila dobijeno priznanje.

Istog trenutka kada je proglašeno vanredno stanje, oformila je Fejsbuk grupu "Nastavnička mreža tokom pandemije" i na taj način umrežila nastavnike celog regiona zapadnog Balkana, sa željom da ih podstakne da jedni drugima budu podrška tokom ovog teškog perioda.

Za samo 24 časa pošlo joj je za rukom da okupi čak 40 administratora za tu grupu, među kojima su bili i mnogi ugledni nastavnici sa prostora bivše Jugoslavije. Da bi ostvarili svoj cilj, kreirali su najveću bazu digitalnih obrazovnih materijala na ovim prostorima po principu open source-a: "Uzmi šta ti treba, podeli ono što imaš".

Tri nedelje nakon formiranja, grupa je brojala preko 27,000 nastavnika iz okruženja, koji su podelili više od 3,000 digitalnih obrazovnih materijala preko grupe.

dobrocinitim zeljana radojicic

Međutim, grupa je ubrzo postala više od mesta gde se razmenjivalo znanje. Po potrebi je postajala učionica, zbornica, biblioteka, pozorište, bioskop... ali i mesto gde se mogla dobiti lepa reč i podrška.

Kako je potreba za psihološkim savetovanjem i podrškom bila sve veća među nastavnim kadrom, Željana je sa timom okupljenim oko zajednice EduBalkan, pokrenula i akciju "Balkanska zbornica". U okviru ove virtuelne zbornice, Željana i njene kolege su mogle da zajedničkim snagama rešavaju probleme sa kojima se u tom trenutku suočavala cela akademska zajednica.

Kroz istoriju, krize u društvu su uvek bile pokretač inovacije. Pa je tako bilo i ovoga puta - ova teška i izazovna situacija otvorila je nova vrata saradnji u regiji koji je nužan za obrazovanje 21. veka.

Smehom i zabavom do znanja

Dejan Bošković, nastavnik biologije OŠ Ivo Andrić u Beogradu, pridobio je simpatije mnogih od kad je počeo da drži svoje časove preko javnog servisa kanala Radio televizije Srbije.

Sa čak 67 snimljenih časova od sredine marta do kraja maja, nastavnik biologije u OŠ „Ivo Andrić“ smatra se rekorderom među kolegama koji su držali nastavu na daljinu. Takođe, Dejan je jedini nastavnik koji je držao časove za sve đake od petog do osmog razreda.

Za vreme, ali i nakon vanrednog stanja, bio je prisutan u domovima osnovaca širom Srbije, deleći svoje znanje na zanimljiv i edukativan način, zbog čega su mnogi sa nestrpljenjem čekali njegove časove biologije. Njegova predavanja nisu pratili samo đaci, već su ona okupljala oko televizora sve članove porodice.

Nastavnik Dejan je svojim gledaocima približio gradivo obogaćujući svoje časove prezentacijama, crtanim filmovima, primerima iz svakodnevnog života…

Zahvaljujući tome, učenici starijih razreda su svoje gradivo savladavali sa lakoćom, uz smeh i zabavu, stariji su imali priliku da se podsete lekcija iz biologije koja su davno učili, a najmlađi, da saznaju ponešto o svetu koji nas okružuje i spreme se za teme o kojima će tek učiti.

dobrocinitim dejan boskovic

U periodu kada smo svi bili suočeni sa izazovima nametnutim posledicama krize izazvane koronavirusom, ovi pojedinci su radeći svoj posao, uneli malo stabilnosti u neizvesnu svakodnevnicu.

Nadamo se da će nas njihov trud i rad podstaći da im ukažemo potrebno poštovanje i podršku kako bi našim mladima nastavili da prenose znanje sa istom motivacijom i žarom.