Poslednjih par nedelja, broj zaraženih od koronavirusa u Srbiji naglo je porastao. Pored straha od zaraze, veliki broj građana uznemirile su informacije o nedostatku medicinske i zaštitne opreme tamo gde je trenutno najpotrebnija.

Iako situacije poput ove, mogu učiniti da se osetimo nemoćno pred izazovima svakodnevice,pojedinci su u pomaganju drugima našli svoj način da se izbore sa trenutnim okolnostima. Iako vam se može činiti da vaš doprinos ne može da dovede do značajnije promene, istina je da prava promena nastaje zajedništvom, a svako dobro delo je korak bliže cilju.

Zbog toga se nadamo da će vas ove priče nadahnuti.

Pojedinci, kompanije i organizacije, udružili su snage kako bi se izborili sa virusom.

Izuzetno brza reakcija građana i neprofitnih organizacija, omogućila je daza manje od sedam dana najneophodnija medicinska i zaštitna oprema bude dostavljena žarištima u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Akcija prikupljanja pomoći je pokrenuta kao apel na crowdfunding platformi Donacije.rs od strane Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma. Zajedničkim snagama građana i neprofitnog sektora prvi kontigent medicinske opreme - rentgena, skafandera, maski, rukavica...- dostavljen je pretprošlog vikenda medicinskim ustanovama u ova tri grada.

Dostavljena oprema je omogućila lekarima bolje uslove rada, kao i mogućnost da mnogobrojnim pacijentima pruže bolju i kvalitetniju negu. Uprkos tome, situacija sa kojom su se donosioci pomoći suočili na licu mesta pokazala je da se sa borbom ne sme stati.

Nastavljeno je sa prikupljanjem sredstava, a podrška građana nije izostala. Donacijama preko 450 građana, pojedinaca i kompanija, za samo 15 dana prikupljeno preko 2,5 miliona dinara. 

Zahvaljujući informacijama sa terena, ustanovljeno je da postoji potreba za pokretanjem dodatnih akcija usmerenih na saniranje potreba u drugim gradovima koji su proglašeni za žarišta. U protekloj nedelji, pomoć je dostavljena i bolnicama u Priboju i Prijepolju, obezbeđujući medicinarima ovih ustanova rentgene, skafandere, maske i drugu neophodnu opremu, a pokrenuti su i apeli za druge gradove - Vranje, Surdulicu i Kraljevo.

Iako smo do sada udruženi postigli mnogo, situacija se još uvek ne smiruje. Zbog toga je važno da ostanemo solidarni i zajedničkim snagama smanjimo posledice koje dalje širenje virusa može doneti.

dobrocinitim novi pazar

A da ne postoji formula dobročinstva, pokazuju i dela pojedinih građana, koji su svoj doprinos zajednici odlučili da daju na sebi svojstven i veoma ličan način.

Sladoledžija dobročinitelj 

Ukoliko u Pazaru pitate za Eda, ljudi će vam reći da ih je na stotinu. Ukoliko pak izgovorite Edo Garfild, svi će vam reći da ga znaju.

Edo Garfild je najpre prodavac sladoleda. On ima pokretni frižider u obliku minivana na tri točka, od milošte nazvan Medo-Brundo. Njime, on svakodnevno obilazi sva naselja Novog Pazara, čineći svakodnevicu stanovnika nešto slađom, posebno za one najmlađe.

Kada u Medu-Brundu ne prodaje sladolede, radi u kiosku kod zgrade SUP-a ili vozi kamion. Retko kad ga možete videti besposlenog. Sa pojavom pandemije u Novom Pazaru, Edo je druge poslove stavio po strani i odlučio da pomogne svojim sugrađanima.

dobrocinitim edo garfild

Svakog dana, Edo je provodio i provodi po 20h u bolnici radeći šta je potrebno. Ujutru je nosio boce sa kiseonikom i istovarao donacije, a popodne pomagao bolesnima, donosio vodu, pomagao u montiranju šatora, kreveta. Nije odbijao nijedan zadatak.

Tu je za sve ono što drugi ne mogu.

Svojom energijom i dobrim raspoloženjem je sugrađanima dao više od obične pomoći. Iako je Pazar mogao da ovo iznese i bez Eda, sa Edom je sigurno svima bilo značajno lakše.

Doktorka Slađana  

Sa željom da svoju stručnost stavi na raspolaganje tamo gde je najpotrebnije, doktorka Slađana Ćika, iskoristila je svoj godišnji odmor da pomogne kolegama u Novom Pazaru.

Doktorka Slađana radi u Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu kao anesteziolog. Kada je saznala za stanje u Novom Pazaru, odlučila je da se pridruži svojim kolegama i ponudi im neophodnu podršku.

Ovo ne bi bio prvi put da Slađana radi rame uz rame sa kolegama iz Novog Pazara. Pre više godina našla im se kada su bili u deficitu s anesteziolozima i tada je ona, a i cela njena porodica stekla prijatelje za ceo život.

A kada je čula da je došlo do pogoršanja situacije, nije mogla da dozvoli da se bore sami.

Iako se više puta dobrovoljno prijavljivala da ode u Novi Pazar, to nije bilo moguće, pa je vođena Hipokratovom zakletvom, umesto strahom, uzela godišnji odmor i pridružila se pazarskim kolegama.

dobrocinitim dokrorka sladjana novi pazar

Pored Eda sladoledžije i doktorke Slađane, znamo da su i mnogi od vas na sebi svojstven način dali podršku ljudima u vašem okruženju. Možda ste starijima iz svog ulaza kupili potrebne namirnice, dezinfikovali svoj ulaz ili čak sakupili sredstva kako bi pomogli nekom kome su posledice krize otežale svakodnevicu.

Nadamo se da ćemo čuti i vaše priče, jer o dobrim delima treba da se priča.